G4Media.ro

Moldova: Alexandr Stoianoglo vrea să-și continue activitatea ca șef al Procuraturii Generale,…

Moldova: Alexandr Stoianoglo vrea să-și continue activitatea ca șef al Procuraturii Generale, deși este cercetat pentru cinci capete de acuzare

Procurorul general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat prin intermediul avocatului său, la o emisiune televizată de postul N4, că nu va pleca din Procuratura Generală până când instituția nu va fi depolitizată.

El vorbește că niciodată nu s-a ținut de fotoliul procurorului general. Consideră că Procuratura Generală încă are nevoie de el și va pleca atunci când Procuratura Generală va deveni depolitizată și nu va depinde politic. Atunci își va da demisia, dacă nu se va scurge termenul mandatului până atunci. La etapa actuală, nu are de gând să-și dea demisia”, a declarat marți seară avocatul Iurie Mărgineanu, cel care îl reprezintă pe Stoianoglo.

În prezent, Stoianoglo este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare, printre care abuz de putere și corupție.

Avocatul a spus că Stoianoglo a primit interdicția de a apărea public. În situația de față eu nu văd un motiv pentru a interzice participarea, dar pentru a nu da temei de a turna apă la moara cuiva, mai bine ne abținem”, a declarat avocatul referitor la interdicția procurorului general suspendat.

Declarațiile lui Stoianoglo vin după ce Comisia de la Veneţia a atras atenți, marți, asupra modificărilor ce țin de componența Consiliului Superior al Procurorilor şi a recomandat revenirea procurorului general în componenţa Consiliului. Potrivit concluziilor Comisiei, politicienii de la Chişinău modifică componenţa CSP după bunul plac şi interes atunci când ajung la guvernare.

De asemenea, Comisia de la Veneția a recomandat ca evaluarea procurorului general să nu se facă retroactiv pe activitatea anterioare a acestui, ci pe urmează acesta să facă, după institurea acestui mecanism.

Pe 24 august, Parlamentul a votat amendamentele la Legea despre Procuratură, care permit demiterea procurorului general înainte de expirarea mandatului. Şeful Procuraturii Generale va fi demis dacă activitatea sa va fi calificată ca nesatisfăcătoare. Evaluarea procurorului general va putea fi inițiată la sesizarea șefului statului sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Ce spun autoritățile de la Chișinău

După recomandările Comsiei de la Veneția, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, a declarat că Republica Moldova are nevoie de reforme rapide în sectorul justiției, dar că va ține cont de recomandările experților Comisiei.

Deși în Republica Moldova există unele particularităţi specifice, care nu pot fi comparate cu alte ţări – în special, capturarea instituţiilor statului de către grupuri oligarhice şi utilizarea justiţiei în scopuri private – și chiar dacă avizul Comisiei, din punct de vedere formal, are caracter consultativ, recomandările prestigioasei instituții a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează”, a declarat Litvinenco.

Pe de altă parte, șefa Comsiei Juridice din Parlament, deputata PAS, Olesea Stamate, a declarat că recomandările experților europeni sunt binevenite și vor contribui la perfecționarea legislației, mai ales pe aspectele ce vizează evaluarea performanțelor Procurorului General. Stamate spune că toate criteriile de evaluare se vor regăsi în textul legii, și nu vor mai fi lăsate la discreția Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Experții Comisiei se referă la criteriile de evaluare. Un aspect bun al avizului Comisiei de la Veneția este faptul că ei au acceptat evaluarea performanțelor procurorului general. Se cere ca toate criteriile de evaluare a performanțelor să fie introduse în lege, astfel încât ele să fie și suficient de generale ca să permită CSP-ului să le detalieze atunci când aprobă regulamentul de evaluare, dar, totodată, să ofere un cadru regulator care nu va permite devieri. Noi când am aprobat proiectul, am considerat că CSP-ul trebuie să fie cel care decide criteriile de evaluare, reieșind din prevederile deja existente cu privire la atribuțiile procurorului general” a declarat Olesea Stamate, marți seara, în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

În ceea ce privește componența CSP și prezența Procurorul General în această structură, ea a spus că recomandările Comisiei de la Veneția vor fi introduse ca amendamente ale legii, dar că vor fi discutate în prealabil și cu ministrul Justiției.

„În condițiile în care există o verticală a puterii în Procuratură, participarea procurorului general la ședințele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) nu face decât să exercite o influență, presiune, asupra membrilor CSP. S-a discutat mult și despre excluderea procurorului Găgăuziei din componența CSP, dar să-mi spuneți de câte ori l-ați văzut în ultimii ani la ședințele CSP? De ce să ținem o persoană acolo doar pentru bifă și care poate fi folosită ca un instrument de vot doar atunci când trebuie? Este vorba despre echilibrarea componenței acestui Consiliu, astfel încât el să fie cât mai reprezentativ și cât mai eficient”, a spus Olesea Stamate.

Foto: Procurorul general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo. Sursa/Procuratura Generală a Republicii Moldova Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce faţă de interlop bogdanmateescian are.

  2. are tot dreptul!
    Daca bosorogii din comisia de la Venetia , superbineplatiti, nu stiu cat de corecti, au zis ca Republica Moldova a luat o prea pe rpd inainte si trebuie sa l reintroduca in nu stiu ce consiliu, e de inteles!