Moldova are un parchet special pentru marea corupție: procurorii se vor ocupa de demnitari și magistrați
Un proiect de lege care delimitează competențele Procuraturii Anticorupție și cele ale Centrului Național Anticorupție a fost aprobat miercuri de guvernul Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.
Ca urmare a proiectului, Procuratura Anticorupție va fi responsabilă exclusiv de investigarea corupției la nivel înalt, fiind vorba de cazurile de corupție săvârșite de către șefii de stat, deputați, membrii Guvernului, judecători, precum și procurori.
CNA se va ocupa de corupția sistemică, iar corupția mică va fi investigată de către organul de urmărire penală din cadrul Ministerului de Interne.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a argumentat necesitatea proiectului prin prisma faptului că, în prezent, Procuratura Anticorupție și CNA sunt supra-încărcate cu dosare de corupție mică, lucru care diminuează din eficiența investigării cauzelor ce țin de corupția mare.
Proiectul de lege va asigura inclusiv implementarea condiționalităților și a măsurilor propuse de către Comisia Europeană, după ce Rep. Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană, a subliniat ministra Justiției în cadrul ședinței de Guvern.
În plus, Moldova se pregătește de înființarea unei curți speciale pentru judecarea dosarelor de mare corupție. După ședința de luni a Consiliului Suprem de Securitate, președinta Maia Sandu a declarat că Parlamentul urmează să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care va investiga corupția mare și corupția din sistemul judecătoresc. Potrivit șefei statului, instanța respectivă trebuie să fie funcțională în cel mult trei luni, transmite Radio Chișinău.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu