Moldova cedează din nou în fața presiunilor Rusiei și Transnistriei și acordă certificate noi de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) din Republica Moldova a decis, marți, să prelungească până la finalul acestei luni autorizația de mediu privind gestionarea deşeurilor și cea de emisie a poluanților în atmosferă pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița din regiunea separatistă transnistreană.
Agenția de Mediu a refuzat anterior, la sfârșitul lunii trecute, să acorde autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor Uzinei Metalurgică de la Râbnița.
Noua licență de funcționare a Uzinei Metalurgice de la Râbnița vine după presiunile autorităților secesioniste de la Tiraspol, uzina fiind principalul contributor la regimul anual al regimului separatist transnistrean.
Liderul separatist Vadim Krasnoselski declara săptămâna trecută că a trimits în reperate rânduri scrisori la Chișinău în care a chemat-o pe președintele Maia Sandu la negocieri pe „principiile unei reglementări politice pașnice”. Maia Sandu i-a replicat că discuțiile cu Tiraspolului se fac numai prin intermediul Biroului de Politici de Reintegrare din cdrul guvernului, instituție condusă de vicepremierul Oleg Serebrian.
De asemenea, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a dublat presiunile Tiraspolului și a spus miercurea trecută că Rusia „va face totul” pentru a apăra interesele populației rusofone din Republica Moldova, inclusiv din Transnistria și Găgăuzia.
Uzina de la Râbnița asigură și influxul de valută al regiunii transnistrene care ține în viața rubla transnistreană prin vânzarea de produse metalurgice finite în special pe piețele europene. Concurența uzinei de la Râbnița nu este una loială față de alte combinate sidergice similare din regiune, în special cele din România, deoarece uzina din Transnistria produce la prețuri foarte mici din moment ce beneficiaz de gaz gratis de la Gazprom.
Decizia lunară de prelungire a certificatelor de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița este luată în contextul în care Guvernul de la Chișinău procură circa 70 la sută din energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea separatistă transnistreană. Tiraspolul a amenințat de mai multe ori că ar putea opri livrarea de energie electrică către Republica Moldova.
Prețul convenit cu centrala din regiunea separatistă transnistreană este 59,5 de dolari americani pentru un megawatt-oră, cel mai mic pe care Moldova în poate găsi în regiune.
La fel ca și Uzina Metalurgică de la Râbnița, Centrala Termoelectrică Moldovenească primește gaze naturale rusești de la Gazprom pe care nu de facto plătește nimic. Facturile pentru Gazprom din regiunea transnistreană să adună în contul unor datorii istorice ale Transnitriei către Gazprom care au urcat deja la circa 9 miliarde dolari. Tiraspolul nu mai plătește nicio factură la Gazprom de mai bine de 15 ani de zile, iar prin acest mecanism Rusia întreține economia acestei regiuni separatiste.
Cei doi agenți economici din Transnistria, Uzina Metalurgică Moldovenească și Centrala Termoelectrică Moldovenească, sunt principalii contribuabili la bugetul regiunii transnistrene.
Foto: Topitoria uzinei metalurgice de la Rîbnița/Sursa site-ul oficial al companiei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii