G4Media.ro

Moldova cere Ucrainei să dea explicații pentru lucrările de pe Nistru de…

Sursa/Mădălin Necșuțu

Moldova cere Ucrainei să dea explicații pentru lucrările de pe Nistru de la hidrocentrala Novodnestrovsk

Ministrul Mediului din Republica Moldova, Iuliana Cantaragiu, s-a autosesizat după publicarea recentă a unei investigații care demonstrează cu video și foto că Ucraina îi continuă nestingherită lucrările pe Nistru pentru dezvoltarea complexului energetic de la Novodnestrovsk din apropiere de granița cu Republica Moldova, deși astfel de lucrări trebui convenite cu partea moldovenească, conform Convenției de mediu de la Espoo privind apele transfrontaliere.

,,La câteva zile după publicarea investigației am scris o scrisoare autorităților responsabile din Ucraina, pe care am transmis-o pe cale diplomatică”, a declarat ministrul Iuliana Cantaragiu pentru portalul Anticorupție.md

Ea a precizat că a citit investigația și a contactat specialiștii din cadrul ministerului pentru a clarifica cele relatate de jurnaliști în investigație, așa cum din imagini nu era foarte clar ce fel de săpături se fac în acea zona.

Chiar dacă ar fi vorba de un bazin de acumulare este necesară o adâncime de cel puțin 7 metri”, spune ministra Cantaragiu.

Tocmai pentru a avea poziția oficială a Ucrainei, la câteva zile de la publicarea investigației am transmis o scrisoare oficială, pe cale diplomatică, prin care solicităm să se facă claritate și anume ce lucrări de se realizează în zona de frontieră a râului Nistru”, a mai spus ea.

Întrebată ce va face în acest caz, Iuliana Cantaragiu a confirmat că dacă cele relatate de jurnaliști în materialul investigativ se vor adeveri, se va adresa Convenției de la Espoo.

Ucraina este semnatară și parte a Convenției de la Espoo din 1999 privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, iar fluviul Nistru are o importanță strategică, deoarece alimentează cu apă potabilă peste 70% din populația Republicii Moldova și peste 90% din municipiul Chișinău. La fel, alimentează cu apă potabilă regiunea Odesa din sudul Ucrainei.

La rândul său, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat într-un interviu recent pentru G4Media.ro că că Moldova și Ucraina vor cere Comisiei Europene să facă un audit independent al efectului de mediu și economic al hidrocentralei pe care Kievul vrea să o construiască pe Nistru.

Vrem să pregătim o adresare comună din partea Republicii Moldova și Ucrainei prin care am invita Comisia Europeană să facă o evaluare a impactului de mediu și ulterior să lucrăm cu partenerii europeni pentru a minimiza riscurile de mediu”, a declarat Popescu.

Ce spun activiștii de mediu

G4Media.ro a relatat pe larg despre probleme de mediu pe care le creează aceste lucrări de extindere la hidrocentrala de la Novodnestrovsk și a stat de vorba cu mai mulți specialiști de mediu pe acest subiect.

Directorul Eco-Tiras și activistul de mediu, Ilia Trombițchi, a declarat pentru G4Media.ro că, în prezent, ucrainenii se pregătesc să răspundă asupra regulamentului de mediu pe care ei l-au propus părții moldonenești.

Autoritățile nu au ce să comunice și preferă să tacă în acest context. Problema este complexă și iată de ce autoritățile de la Chișinău preferă să nu spună nimic pe acest subiect. De aceea probabil și atenția privind ultima investigație jurnalistică pe subiectul Nistrului a fost oarecum mică. Și pentru mine a fost ciudat acest lucru. Având în vederea că Ucraina nu are trebuință de aceste 19 hectare deținute de Republica Moldova lângă barajul de la Naslavcea, eu văd că Republica Moldova nu are în acest dosar nicio pârghie pentru a pune anumite condiții Kievului”, ne-a declarat Trombițchi.

Totul a plecat de la noile dezvălui ale unei investigații realizate de către Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) care prezintă o serie de fotografii și video a lucrărilor din partea ucraineană efectuate asupra Nistrului arată că Ukrhydroenergo lucrează în prezent la lărgirea albiei Nistrului pe teritoriul său, pe segmentul dintre Novodnistrovsk și granița Moldovei.

Toate aceste lucrări de extindere sunt necesare Ukrhydroenergo pentru a finaliza Centrala Hidroelectrică de Acumulare prin Pompare Nistreană, care va fi cea mai mare din Europa și a șasea din lume, mai scrie portalul Anticorupție.md, partener al investigației în Republica Moldova.

Foto: imagine din prezent de pe partea ucraineană a Nistrului, aproape de granița cu Republica Moldova în zona Naslavcea. Sursa/Mădălin Necșuțu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Romania este principala viovata pentru uciderea Nistrului. Daca Romania nu ar promova gatuirea raurilor, cea mai nociva pentru natura forma de obtinere a energiei, s-ar putea implica diplomatic in sprijinul Moldovei.

    • draga te simti bine? ai fost gatuita si nu mai merge creierul? Nistru nu trece prin Romania. Singura solutie e unirea

    • Lucrarile hidrotehnice gen baraje nu doar ,,gatuiesc” raurile pt a se obtine energie ci au rol si de regularizare pt marile cursuri de apa cu debite ce variaza foarte mult.

      Ai auzit de viituri ?…..ma gandesc ca nu