Moldova: Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, dă dezlegare pentru „afurisirea” parlamentarilor pro-europeni de la Chișinău pentru legile cu „sămânță drăcească”
Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a emis un decret prin care aprobă scoaterea din rugăciunile preoților din eparhia sa a conducerii pro-europene a țării, în special a factorilor de decizie care au votat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice (mai cunoscută sub denumirea generică de Convenția de la Istanbul – n.red.).
Decizia lui Marchel vine după ce recent acesta ar fi primit o scrisoare din partea câtorva zeci de preoți din parohia sa care au cerut acest lucru. În fapt, surse apropiate Episcopiei de Bălți și Fălești au declarat pentru G4Media.ro că mișcarea ar fi fost pusă la cale de Marchel, iar cererea a fost semnată formal de subordonanții săi canonici.
„În urma repetatelor cerințe ale preoților Eparhiei noastre, generate de votarea și promulgarea legii „Convenția Europiană” (sic!) care ascunde în sine un impact distrugător de suflet și morală creștinească”, se arată în motivația decretului episcopului Marchel, subordonat canonic Patriarhiei Moscovei.
Acesta reclamă faptul că, în ciuda apelurilor făcute către parlamentari, a fost ignorat de către „conducerea țării”, astfel că decretul său va intra în vigoare pe perioadă nedeterminată până la o altă decizie care ar putea anula această prevedere.
„Preoțimea Eparhiei de Bălți și Fălești a Bisericii Ortodoxe din Moldova se eliberează de obligațiunea de a înălța sfinte rugăciuni pentru cârmuirea țării, începând cu 18/30 octombrie 2021”, se precizează în decret.
Încă de săptămâna trecută, PAS a venit cu o reacție la decizia episcopului Marchel, îndemând biserica să se roage pentru victimele violenței domestice de care se ocupă primordial prevederile Convenției de la Istanbul.
Președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a declarat că astfel de discuții nu-și au rostul într-un context mult mai grav precum criza gazelor sau pandemia de COVID-19. „Relaţia cu Dumnezeu şi credinţa este o chestie foarte intimă. Când eşti tu, în intimitatea ta şi te rogi. În rest, e fățărnicie”, a declarat Grosu.
La rândul său, parlamentarul PAS Radu Marian a precizat că Mitropolia Moldovei interpretează vădit eronate și în cheia sa proprie prevederile Convenției.
„Este o interpretare eronată, nu are nicio treabă Convenţia cu ceea ce invocă ei, probabil nu au citit ceea ce s-a votat. Adoptarea acestei Convenții este un pas crucial pentru ca noi în sfârşit să combatem violenţa domestică, nu înţeleg de ce există asemenea opinii din partea bisericii”, a declarat Radu Marian.
Săptămâna trecută, episcopul Marchel a declarat că ceea ce-l deranjează pe el la Convenție ar fi o pretinsă libertate mai mare pentru homosexuali pe care el ar fi citit-o printre rândurile Convenției.
„Pentru că legea aceasta vreau să vă spun că poartă aceeași sămânță drăcească, pe care o poartă și legea de egalitate a șanselor, care de asemenea venea să egaleze drepturile membrilor societății, care erau drepturi egale, care erau reflectate într-o sumedenie, de asemenea, de legislația Republicii Moldova. Însă ea s-a făcut doar pentru purtătorii celui mai mârșav păcat care este homosexualitatea”, a declarat Marchel pentru nordnews.md.
Republica Moldova este, conform statisticilor, unul dintre cele mai afectate state din regiune privind violența domestică. Numărul cazurilor de violență în familie, sesizate și înregistrate de autorități, este în creștere de la an. Potrivit raportului statistic al IGP, consemnat în cadrului unui studiu recent al UNDP, în anul 2020 au fost înregistrate 12.970 sesizări privind cazurile de violenţă în familie, comparativ cu 11.840, în 2019, și 11.026 – în 2018.
Poziția Mitropoliei Moldovei o reflectă de fapt pe cea a Patriarhiei Moscovei, căreia îi este subordonată ierarhic, a scris Veridica.ro într-o analiză detaliată pe acest subiect.
Patriarhia Moscovei și a Întregii Rusii și grupurile conservatoare ruse se opun semnării Convenției de la Istanbul. De altfel Rusia este, alături de Azerbaidjan, unul din statele Consiliului Europei care nu au semnat nici până în prezent Convenția de la Istanbul, document adoptat în 2011 (între timp din Convenție s-a retras și Turcia).
Rusia este țara care nici măcar nu aplica pedepse în cazul violenței domestice. În ultimul deceniu circa 40 de inițiative legislative care reglementează violența domestică au picat la votul după prima lectură în Duma de Stat de la Moscova.
Foto: Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Sursa/site-ul Eparhiei de Bălți și Fălești a Mitropoliei Moldovei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii