G4Media.ro

Moldova informeză mai multe ţări UE că Rusia intenţionează să perturbe, duminică,…

Sursa foto: Petru Clej

Moldova informeză mai multe ţări UE că Rusia intenţionează să perturbe, duminică, votul diasporei pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Republica Moldova a informat mai multe ţări UE că Rusia va încerca să perturbe, votul moldovenilor la secţiile de vot din străinătate, în alegerile prezidenţiale de duminică, informează Reuters citând surse guvernamentale din Moldova.

Preşedinta pro-occidentală Maia Sandu  fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care este susţinut de Partidul Socialiştilor, tradiţional pro-rus, într-o cursă tensionată în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Sursa moldoveană, care a cerut să nu fie identificată, a declarat pentru Reuters că secţiile de votare din Italia, Franţa, Germania, Spania, Canada, România, SUA şi Marea Britanie ar putea fi vizate de Moscova pentru a provoca perturbări, inclusiv prin false alerte cu bombe.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă sâmbătă prin e-mail. Moscova neagă interferenţa în afacerile Moldovei.

„Scopul este de a întrerupe procesul de votare în timpul evacuării (ca urmare a ameninţării cu bombă) şi al verificărilor pe care le va face poliţia. Vă rugăm frumos să aplicaţi procedurile şi protocoalele care nu întrerup procesul de votare”, se arată într-un mesaj al Chişinăului către un oficial european, potrivit unei capturi de ecran văzute de Reuters.

Una dintre ţările avertizate de guvernul moldovean este Germania, potrivit Welt am Sonntag, citat de POLITICO. Săptămânalul german susţine că serviciul secret al Moldovei a avertizat guvernul cu privire la „activităţi perturbatoare ale Rusiei”, care ar putea include „ameninţări false cu bombă ce vizează secţiile de vot”.

Agenţiile de aplicare a legii din Moldova au susţinut că oligarhul fugar Ilan Şor, susţinut de Rusia, este responsabil pentru amestecul în alegerile din ţară. Acesta neagă comiterea de infracţiuni.

Alegătorii moldoveni care locuiesc în Occident sunt consideraţi în mare parte proeuropeni şi, prin urmare, este mai probabil să o sprijine pe Maia Sandu, care susţine efortul Moldovei de a adera la Uniunea Europeană până în 2030.

Votul diasporei s-a dovedit crucial pentru victoria echipei lui Sandu la referendumul din 20 octombrie, care a confirmat aspiraţiile ţării către UE. Referendumul a fost organizat în paralel cu primul tur al alegerilor prezidenţiale şi a trecut datorită voturilor din diaspora.

Sursa Reuters a mai declarat că Moscova transportă cetăţeni moldoveni cu avionul şi autobuzul în Azerbaidjan, Belarus, Turcia şi Moldova pentru a vota, în încercarea de a maximiza şansele lui Stoianoglo.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează