G4Media.ro

Moldova vrea o rută feroviară Odesa-Chișinău-Iași pe ecartament de tip european

Sursa foto: CFR Marfă, Facebook

Moldova vrea o rută feroviară Odesa-Chișinău-Iași pe ecartament de tip european

Autoritățile de la Chișinău, cele din București și de la Kiev poartă discuții referitoare la construcția unei conexiuni feroviare pe ruta Odesa-Chișinău-Iași pe ecartament de tip european, transmite Radio Chișinău, preluat de Rador. În acest sens, la ora actuală, este elaborat un memorandum de înțelegere între părți.

Mircea Păscăluță, secretar de stat responsabil de domeniul transportului în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că ”suntem la etapa elaborării unui memorandum de înțelegere. Urmează să fie făcut un studiu de fezabilitate, care ne va permite să spunem clar termenii de realizare a acestui proiect”.

Secretarul de stat al MIDR a precizat că se lucrează intens în minister asupra acestei idei lansate de Chișinău. Totodată, Păscăluță a spus că exisă o deschidere mare a Ucrainei față de acest proiect.

Reamintim că o parte din rețeaua feroviară din fostele state membre URSS, printre care Moldova și Ucraina, este pe ecartament îngust, în timp ce România are ecartament larg, similar cu cel din restul Europei.

Sursa foto: CFR Marfă, Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Stimati G$media, In Ucraina si Moldova ecartamentul este de 152 mm iar in Romania de 1432, deci invers de cum spuneti voi, articolul acesta este partial fake news!

    • Si noi cai ferate cu ecartament european intre localitatile: Iasi si Balti, Husi (Vaslui) si Chisinau, Galati si Tighina prin Cahul, intre Suceava si Cernauti.
      Liniile vor micsora durata si distanta intre orase si tari, vor fi trenuri mai folosite decat in prezent.

    • 152mm!?…

  2. Greșit. In fostul spațiu sovietic se utilizează un ecartament mai lat, in timp ce România folosește ecartamentul normal.

  3. Articolul scrie acum că Moldova și Ucraina sunt pe ecartament îngust, iar noi pe ecartament larg. E invers: Moldova și Ucraina sunt pe ecartament larg, iar noi suntem pe ecartament standard, ca mare parte din Europa (excepție peninsula Iberică, care are un ecartament și mai larg ca cel sovietic).

  4. Dupa 28 iunie 1940 statul sovietic a schimbat ecartamentul din Basarabia mintenaș.
    După 22 iunie 1941 statul român, în condiții de război, a reușit să reintroducă ecartamentul european.
    Azi e nevoie de vreo 20 de ani pentru operatiunea similară.

  5. Dupa ruta, se pare ca va trece prin Transnistria. Daca e asa, atunci e mai complicat, si un acord intre RM, Ucraina si Romania nu e suficient.

    • Ruta nu va trece prin transnistria ci prin ocnita. În momentul actual trenurile din Chișinău nu circula prin transnistria. Aceasta măsură s-a luat după razboiul din transnistria.