G4Media.ro

Moleculele necesare pentru apariția vieții pe Pământ ar putea proveni din spațiu

Sursa foto: JAXA via nasa.gov

Moleculele necesare pentru apariția vieții pe Pământ ar putea proveni din spațiu

Molecule esențiale pentru apariția vieții pe Pământ au fost descoperite recent în praful provenit din spațiu. Acest praf spațial provine de pe asteroidul Ryugu, un martor al primelor vârste ale sistemului nostru solar, acum patru-cinci miliarde de ani. În 2020, sonda japoneză Hayabusa 2 a reușit să preia câteva grame de material de pe acest asteroid îndepărtat și să le trimită înapoi pe Pământ, potrivit FranceInfo.

Acest eșantion este neobișnuit prin faptul că nu a interacționat cu atmosfera noastră. Este un material cu totul extraterestru care a fost de atunci protejat de orice contaminare într-un laborator securizat din Japonia.

Eșantionul a fost analizat cu toate precauțiile necesare pentru a evita poluarea sa, în special datorită unui instrument francez de ultimă generație, un microscop hiperspectral. O echipă internațională de cercetători, din care fac parte CNRS și Universitatea Paris-Saclay, a anunțat recent că a găsit urme minuscule de compuși ai fosforului în acest eșantion de praf extraterestru, compuși care ar putea oferi indicii originile vieții pe Pământ, după cum a relatat CNRS joi, 26 septembrie.

Molecule din spațiu

Această teorie nu exclude apariția vieții pe Pământ din atmosfera sa sau din oceanele sale primitive, dar este posibil ca unele dintre ingredientele necesare acestei apariții să provină din asteroizi care s-au prăbușit pe Pământ. Aceste molecule, cunoscute sub numele de prebiotice, pot include apă, carbon, azot și, de asemenea, fosfor, care este esențial pentru construirea ADN-ului și furnizarea de energie celulelor.

Compușii fosforici găsiți pe acest asteroid au particularitatea de a fi mai favorabili reacțiilor chimice, în special cu apa, și, prin urmare, mai favorabili reacțiilor moleculare necesare vieții, decât cei cunoscuți anterior. Cu toate acestea, astăzi încă nu suntem complet siguri de această ipoteză. Oamenii de știință speră să facă alte descoperiri în viitoarele mostre de asteroizi și poate să găsească același compus fosforos, bogat în amoniu și magneziu, pe alți asteroizi, cum ar fi Bennu, care este mult mai mare.

Analizele lui Bennu au început deja folosind aceleași tehnici. Oamenii de știință speră să obțină noi rezultate în lunile următoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...