G4Media.ro

Moment critic pentru guvernul Ciolacu / Ce aflăm din protestul transportatorilor și…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Moment critic pentru guvernul Ciolacu / Ce aflăm din protestul transportatorilor și fermierilor

Marea miză în aceste zile pentru premierul Marcel Ciolacu este să-i țină departe pe camionagii și fermierii cu tractoarele lor de București, mai degrabă decât să rezolve direct problemele cu care se confruntă aceste categorii sociale. Imaginați-vă coloane de mașini grele blocând marile bulevarde în Capitală. Un oraș paralizat câteva zile ar fi un dezastru pentru imaginea guvernului și pentru capacitatea lui de a negocia în continuare.

Protestul masiv, asemenea oricărei explozii de nemulțumire, are capacitatea de a contamina și alte categorii profesionale. Medicii de la Timișoara au anunțat deja că vor ieși în stradă.

Din acest motiv, forțele de ordine au recurs la exces de zel, prezentând dosare penale și efectuând rețineri pentru incitare la violență, acțiuni cel puțin discutabile, iar în unele cazuri, scandaloase. Într-un context mai larg, este demn de remarcat faptul că nu s-au observat reacții la fel de prompte după actele de violență pură de la protestele AUR, conduse de liderul lor care lua instituții publice cu asalt fără să se întâmple nimic notabil.

Prin urmare, soarta guvernului condus de Ciolacu depinde de modul în care va reuși să gestioneze o situație de criză majoră, cu care nu s-a mai confruntat până acum. Problemele și nemulțumirile transportatorilor și fermierilor sunt reale, chiar dacă Guvernul se străduiește să le prezinte drept o mișcare eminamente politică orchestrată de AUR sau chiar de forțe străine, precum Rusia.

Este cert că AUR încearcă să se alăture și să profite de orice nemulțumire socială. Evident că vor exista lideri ai acestui partid care vor încerca să incite sau să susțină frenetic mișcarea din stradă. Este posibil ca și rușii să împingă narative anti-Ucraina, având prilejul potrivit. Totuși, un protest politic nu durează de obicei șase zile, iar atât de mulți transportatori și fermieri nu și-ar periclita afacerile la comanda unui partid.

Ce vedem în aceste zile este un cumul de frustrări și probleme reale, care au avut nevoie doar de o scânteie pentru a exploda. Faptul că un partid politic încearcă să mențină flacăra aprinsă este o altă poveste.

Economedia.ro a explicat pe larg ce a determinat ieșirea în stradă a camionagiilor și fermierilor, așa că nu voi insista asupra listelor de revendicări. În schimb, voi încerca să citesc dincolo de motivele protestului, pentru că de aici aflăm aspecte esențiale despre modul de funcționare al statului român.

  1. Nu există nicio masă gratuită. Pe masa guvernului Ciolacu a ajuns acum nota de plată pentru cerealele ieftine din Ucraina, care au inundat piața neagră, dar autoritățile au închis ochii dintr-un calcul cinic. Cerealele la un preț mic înseamnă inflație mai mică, mâncare accesibilă pentru crescătorii de animale sau pentru industria de panificație, într-un cuvânt, produse mai ieftine în magazine. Cu toate acestea, așa cum am menționat, nu există mese gratuite în capitalism. Mai devreme sau mai târziu, piața corectează distorsiunile. Cerealele ieftine din Ucraina reprezintă o distorsiune majoră deoarece ele sunt produse în afara UE, fără să respecte standardele de calitate, în concluzie, la prețuri care afectează piața internă. Cei care au plătit până acum pentru festinul cerealelor la prețuri de dumping au fost fermierii români, care s-au tot plâns că lucrează în pierdere. Acum, le-a ajuns cuțitul la os și nu mai vor să achite nota de plată pentru masa  care i-a îmbogățit pe alții și de care guvernul a beneficiat din plin, dar i-a sărăcit în special pe micii fermieri.
  1. Populismul costă. Guvernul Ciolacu a decis anul trecut că are nevoie de mai mulți bani pentru salariile bugetarilor și pentru creșterea pensiilor, așa că a crescut taxele, accizele și a schimbat regimul de funcționare al microîntreprinderilor. Pe scurt, s-a făcut tot posibilul pentru a stoarce un leu în plus de la cei care produc. S-a mai crescut și salariul minim în agricultură, dar nu pe banii guvernului, ci pe banii fermierilor. Astăzi, prigoana socialistă împotriva „capitalului autohton”, divinizat doar în vorbe de către PSD, se răzbună. Acești transportatori și fermieri au înțeles perfect că o duc mai prost, inclusiv pentru ca bugetarii să o ducă mai bine.
  2. Instituțiile nefuncționale și corupția, bombe cu ceas. S-a ajuns aici și pentru că unele instituții ale statului nu și-au făcut treaba la timp, fie din incompetență, fie din cauza corupției. Camionul care intră cu 34 de tone de cereale în țară, dar descarcă doar 24 de tone în port, lasă în mod evident zece tone pe traseu, în piața neagră. Și totuși, nimeni nu-l verifică, nici autoritățile fiscale, nici cântarul de la Ministerul Transporturilor, nici altă autoritate rutieră sau portuară. Cum este posibil așa ceva? Oricâte noi „sigilii electronice” sau alte măsuri de control birocratic propune guvernul, acestea se vor dovedi ineficiente dacă nu sunt aplicate de funcționari competenți și onești. Adăugați la toate acestea rambursările de TVA după luni de zile, plata întârziată a subvențiilor pentru agricultură pentru a nu greva și mai mult pe deficit, adică un comportament arbitrar al statului. Incompetența și reaua credința de la vârful staului încurcă și mai mult socotelile micilor oameni de afaceri care au de-a face cu el.

Realitățile de mai sus au explodat în fața Guvernului pentru că unor categorii sociale le-a ajuns cuțitul la os. Acum, la începutul anului, fiecare își calculează bugetul de funcționare. Transportatorii și fermierii, în special firmele mici și mijlocii organizate în microîntreprinderi, au ajuns la concluzia că afacerea lor este pe cale să falimenteze sau în tot cazul să intre pe marje nesemnificative de profit.

Oricât de mult ar încerca să controleze mediatic societatea sau să plătească la presă pentru a-și cumpăra liniștea socială, Guvernul Ciolacu, PSD și PNL nu au cum să le spună oamenilor că farfuria goală de sub nasul lor este, de fapt, plină. Așa ceva nu se poate. Pe Marcel Ciolacu îl ajung din urmă de regulile de fier ale economiei și ale pieței. Ele se răzbună azi pentru toate deciziile de proastă guvernare acumulate în timp.

Ar mai fi de remarcat aici defazarea guvernului, care și-a petrecut ore și zile încercând să decredibilizeze protestul în loc să arate un strop de empatie și înțelegere pentru niște oameni cu probleme reale, nu inventate. N-am văzut niciun oficial coborât în mijlocul fermierilor și camionagiilor, încercând măcar să-i asculte. Dimpotrivă, i-au tratat ca pe dușmanii lor direcți.  În schimb, i-am văzut umplând studiourile TV pentru a explica cât de politic este protestul, cu scopul de a-l arunca în derizoriu.

Reacția societății a fost însă inversă. Am văzut manifestări de solidaritate cu cei din stradă și, de unde protestul a vizat inițial doar Capitala, acesta s-a extins treptat în alte câteva orașe mari din țară. Acest comportament indică, din nou, amploarea nemulțumirilor. Încă nu s-a ajuns la nivelul din Polonia, unde au fost blocate total punctele de acces în țară pentru camioanele din Ucraina, dar una dintre revendicările protestatarilor este blocarea totală a importurilor de cereale.

Acest lucru este imposibil de realizat, deoarece portul Constanța este una dintre principalele rute de export pentru cerealele din Ucraina și orice întrerupere ar provoca un dezastru pentru alte țări care depind de aceste produse alimentare.

Este prima criză serioasă cu care se confruntă guvernul Ciolacu, după greva profesorilor care a amânat rotativa guvernamentală în vara anului trecut. Criza de atunci, încheiată cu promisiuni parțial onorate, a fost însă mai puțin periculoasă decât cea de acum.

O criză prelungită în agricultură și transporturi lovește în plin baza de alegători a PSD și periclitează funcționarea lanțului de aprovizionare. O perturbare a acestuia ar echivala cu un dezastru pentru PSD și premierul Ciolacu într-un an cu patru șiruri de alegeri.

Premierul Ciolacu joacă acum o carte importantă, de care ar putea depinde chiar supraviețuirea sa în fruntea Guvernului. Nu ar fi exclus să asistăm și la o răfuială internă în partid, la remanieri și la executarea politică a unor miniștri considerați potențiali adversari ai liderului PSD.

Citește și

EXPLAINER A șasea zi de proteste pentru transportatori și fermieri. Care sunt principalele solicitări, ce promite Guvernul și ce probleme rămân

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. PSD ne jupoaie de vii.

    Băluță în sect 4 a dublat taxa pe gunoi, dublat!!!

    Cum reduce asta inflația?!?

    PSD ne jupoaie de vii să aibă bani de pensii speciale, o sa ajunge să ieșim în stradă urlând din casă . .

    • Cât costă in sectorul 4 taxa de gunoi pe an/persoana?

    • de la gunoaie vin banii

    • Trăiască pensiile speciale pentru barosanii de la CCR care ne tot interpretează constituția și ne explică cum politicienii corupți au dreptul constitutional să nu fie prinși când fură banul public. Spor la vot ! Aveți de ales între șarlatanii PSD-PNL și partidul lui Putin, hAUR. Haha … va fi super interesant anul ăsta.

    • @Liberty
      Pe an/persoana s-a facut 254 lei de la 125 lei.
      Pe an o familie cu 4 membri are de platit 1.015 lei în sectorul 4, iar în sectorul 1 plătește ZERO lei.
      Toata energia electrică pe anul 2023 la Hidro a venit 1.000 lei, ajungem sa plătim mai mult la gunoi decât la curent.
      O scară de bloc tipic sector 4, adică 8 etaje cu 54 apartamente cu aprox 130 locatari plătește pe luna 3.000 lei, în condițiile în care vine mașina de gunoi de doua ori pe săptămână, stă câte 3 minute și încarcă ce are de încărcat ca de la un sat întreg cu 54 de case, apoi în 10 secunde merge și face un alt sat întreg în alte 3 minute, adică scara vecină.
      Plus acum oamenii chiar își duc sticlele de RetuRo înapoi, deci cat de mult trebuie să mulțumim PSD în sect4 ?!?
      Și au mărit acum înainte de alegeri, vă dați seama ce urmează după, daca tot cu PSD și PNL rămânem pe cap?!!

      PS: pensiile speciale au luat-o la cer, iar taxele noastre urmează trendul, de ex acum 5 ani o fam cu 4 membri în sect4 plătea gunoi și o parcare 350 lei iar acum plătește 1700 lei.
      PSD și PNL au pierdut contactul cu realitatea, NU MAI AVEM DE UNDE SĂ VĂ PLATIM VOUĂ TAXELE BĂ!!!

    • Scuze, acum 4 ani, nu 5 și era chiar mai puțin de 350 lei.

  2. Prea putin atins subiectul MAI/Jandarmerie. Zilele astea vedem aceleasi tehnici de reprimare, de care a uzat si infractorul Dragnea. Pe cand o reforma din temelii la cele 2 institutii? Nu e acceptabil sa se deschida dosare penale pe banda rulanta, ca sa se „respecte legea”, iar peste 2 luni acestea sa fie inchise de judecatori din acelasi motiv.

  3. Ca o parte pozitivă, e bine că ies în stradă fix în an electoral.
    Ca să își aducă aminte boborul pe cine are instalat în instituții cheie.

    • Cel mai interesant aspect este mobilizarea atat de masiva si unitatea in actiune. Increderea in forta lor, Hotararea, curajul, neobisnuite la poporul roman care a acceptat ticalosii mult mai mari facute de statul roman impotriva intereselor Romaniei.
      Desfintarea combinatelor, fabricilor, inclusiv celor de prelucrare a produselor alimentare, au fost tratate cu pasivitate. De unde acum atata forta?

    • @valll Rămâne de văzut. Eu, momentan, sper că s-au prins că cei din vârf sunt hoți.
      Sper…

  4. Exact, toata lumea muceste sa hraneasca vilele pensionarilor speciali, crema societatii de azi, nomenklaturistii de ieri. Hai sa punem osu’ la treaba sa isi mai faca jmenarii inca 5 vile stand la cafeluta.

  5. Am o întrebare… Cerealele acestea ucrainene care trec/ajung pe teritoriu României nu se exporta?… Căci este cerere excedentară în lume pentru ele, intră la preț mic și se pot vinde la preț mare…Sunt de calitate proasta, ca și ale noastre, prin urmare, ajung în furaje, iar pentru pâine oricum importăm. Adică, în România nu este aceeași situație cu Polonia, sau Germania.

    …Nu am reținut și cerințele fermierilor multe lucruri, pentru ca nu le-am înțeles…Am înțeles ca vor carburant gratis, vor să nu mai fie cântărite/controlate mașinile la intrare și ieșire din țară, vor să nu mai plătească vinietă/taxa de drum …

    Păi, vreau și eu pentru mine la fel. Dar “prânzuri grati nu există”, nu-i așa?! Sau chiar vor ceva rațional?

    • Pentru paine nu importam grau. Grâul romanesc este net superior celui ucranian. Majoritatea firmelor care produc faina este din grau romanesc dar cele cu preturi mici sunt din grau ucranian. Fermierii romani solicită aceleași drepturi pe care le au ucranienii: fără rovinieta si alte taxe de drum, acces la portul Constanța cu excluderea prioritatii a celor ucraniene, fara accize la motorină folosita in agricultura, scaderea RCA si interzicerea importului de cereale ucraniene. De asemenea solicita ca tirurile ucraniene sa fie cantarite deoarece încalcă tonajul maxim legal de circulatie pe drumurile romaniei (am înțeles ca maxim este 40 tone iar tirurile ucraniene sunt incarcate la 50-55 tone), diferenta de 10-15 tone se pierd pe drumurile romaniei și degradare prematura a drumurilor.

    • @Liberty se pare ca nu solicita decat sa se respecte legea la trecerea frontierei. Masina este cantarita, este agabaritica nu trece. Ce legatura are guvernul? A vroiau sa ceara schimbarea vamesilor. Ai impresia ca pe fluvial nu e la fel? 2 cm pescaj inseamna 12 tone. Si aia cu tiruri ucrainiene in port la constanta au prioritate pentru ca au programata descarcarea. Ca are portul aplicatie

    • Păi după ce au încălecat pe justiție, un fel de Pegasus al puterii, și au controlul instituțiilor care contează la alegeri, mi se pare logică mutarea cu ieșirea de la guvernare și aruncatul jarului încins în mâinile fraierilor.

  6. Doar eu miros repetarea istoriei, adica iesirea PSD de la guvernare inainte de alegeri? PNL si restul iar pun botul la fenta?

    Serios acum, jurnalistii care citesc acest comment…..sper le spuna intr-un interviu la PSD-isti: „Stati va rog pana la alegeri. Fara parasiri ale incintei cand ceva incepe sa arda.”

  7. PSD se pregateste de o guvernare cu AUR!!!! Tineti minte!

    • E destul de plauzibil sa ajungem la un scor aproape identic intre PSD, AUR si blocul din jurul USR, toate in jur de 25%. PNL – 10%, UDMR – 5%.

      Ei, acum sa va vad cum se poate face majoritate din distributia asta. Da, combinatia PSD-AUR pare foarte posibila.

    • nu prea vad matematica cu aia de langa usr 25%. 10+2+3 nu e 25 nici in vis.

    • @jon vedem la europarlamentare daca e asa. Mereu incercati sa scadeti procentele USR

    • asa e !!! Ma chinui sa ii scot la lumina. m-am chinuit. sunt ca in bancul cu teroristul ajuns in romania. ce caut aici? se distrug singuri. Problema la usr e ca dl SNSPA ghinea e multumit cu drula voiculescu bulai…. vezi ce probleme de cv au si cand au ajuns sa isi completeze cv-urile. La euro-parlamentare, ca un bun analist ce sunt platit bine, usr va avea maxim 2 parlamentari, pnl 3, vrei sa crezi sau nu

  8. au fost ceva articole privind cerealele, iar adevarul pare mult mai complex si se intinde imparte intre o disperare a unora aflati in razboi care vor sa vanda (si probabil niste filiere politice lacome de la PSDNLUDMR -dar e doar o speculatie personala- care i-au jecmanit pentru un profit frumusel) si niste fermieri romanasi care s-au visat peste noapte putrezi de bogati din cauza nenorocirii vecinilor si au tinut la pret chiar l-au marit pana au dezgustat pe cei care aveau nevoie de grau (procesatorii) si au cumparat la pretul PIETEI de la ucraineni
    in rest chestii gen RCA si altele par inca unele dincategoria putorilor PSDNLUDMR care isi imping toti politrucii in functii de conducere , acolo unde ar trbeui SA FIE SPECIALISTI NU SPECIALI!!

  9. Jos guvernu. Sus guvernu. Anul asta avem 4 randuri de alegeri. Sau 5. Sau 3, ca poate le comaseaza.
    Votam masiv USL. Asa cum o facem de 33 de ani. Dupa care ne plangem ca o ducem rau, ca vai, tarisoara merge pe drumul gresit, ca n-avem de niciunele, mai protestam, mai ne luam bataie bla, bla, bla.
    Cea mai buna solutie sa traim mai bine e sa emigram. Ferice de milioanele care au facut-o deja. Asta nu e tara.

  10. Se pare că suntem o țară de bogați, din moment ce ne permitem să plătim atâta amar de pensii și sinecuri unor bătrânei de 45 de ani…

  11. Fermierii sunt surprinzător de bine organizați și dotați (tractoare, camioane)! Ar fi bine ca ce revendică ei să nu-i transforme, totuși, într-o altă categorie de speciali. Nu pe spinarea noastră.

  12. Cam așa e, dar mai mult stat nu e decât țară!

  13. E prima încercare grea a guvernului Ciolacu ,pus în fața realităților crude cu care se confruntă categorii profesionale-fermieri și transportatori- ajunse în sapă de lemn.

  14. Revendicările lor ar trebui soluționate ,fără afectarea stabilității economico-financiare a țării și fără eliminarea rutelor de tranzit prin țără a cerealelor ucrainene pentru export,căci umanitar vorbind acestea sunt singurele speranțe de supraviețuire economică pentru o țară încercată de un război barbar de agresiune.Protestatarii vor în fond pentru breslele lor un sprijin financiar asigurat/garantat de stat sau sectorul bancar pentru a putea supraviețui.

  15. Și singurele speranțe de supraviețuire pentru o lume săracă,unde se moare de foame,care depinde de cerealele cu pricina.Că se face evaziune fiscală,sunt convins căci fie încărcătura camioanelor cu cereale ucrainene una e în acte,alta e în realitate și nu operează cîntărirea efectivă sau corectă ori se circulă cu evidență dublă,fie că pe traseu ,,se pierde,, din încărcătura de cereale, care se vând la negru la prețuri ieftine și aici statul ar trebui să întervină ferm.

  16. Și pentru ucraineni ,ca și pentru transportatorii români,acordul de tranzit ar trebui condiționat de montarea de sisteme GPS controlabile pentru urmărirea rutelor ,singurul mijloc prin care se poate veni în sprijinul identificării actelor de evaziune fiscală,al vânzării,,la negru,, cu preț de dumping.

  17. Si sigiliul electronic ce nu există acum ar trebui repede pus în practică.

    • sa imi spui si mie cum ala mic electronic iti arata ca ai descarcat marfa pe drum. La cereale vorbind. Ai o bena acoperita cu prelata, prin care poate intra un aspirator. Verificarea se face la intrare. Esti peste nu intri

  18. Astia de la PNL (cica centru dreapta) pe cine mai reprezinta?!

  19. „Una dintre principalele revendicări se referă la prețul mare al polițelor RCA. Angajații ASF au 16 salarii pe an și piața pe care ei ar fi trebuit să o supravegheze e distrusă, de unde prețurile imense ale polițelor. ASF este instituția unde sunt mufate căpușele politice de lux. Noul șef ASF, de-abia votat, nu are nicio experiență în domeniu, ce să se priceapă el să facă pe o piață deja destabilizată?

    Iar ceea ce s-a întâmplat cu profesorii face ca finalul protestului de acum să fie foarte greu de anticipat. Până și ultima fărâmă de încredere în instituțiile statului s-a dus dracului când dna ministru al Educației a replicat senin că promisiunea nerespectată privind salariul debutantului, de la care pleacă toate calculele, nu a făcut-o domnia sa, ci colegul de la Muncă, care nu mai e acum ministru. Și gata!

    Cine să mai creadă vreodată ce rostește gura unui ministru român? Gura unui premier? A președintelui?

    Și la cât de tare au destabilizat finanțele și s-au încurcat în petice, va fi foarte greu să găsească soluții care să calmeze societatea. Pentru că dacă dai unora, trebuie să le dai și altora, iar tot ce dai unuia trebuie să iei de la cineva care va țipa.

    De dat ar trebui să fie din ceea ce produce economia, dar când o gripezi, când sufoci mediul privat, cine și ce să mai producă?

    Începe un an teribil, în care greu de anticipat va fi doar dimensiunea dezastrului, inclusiv electoral. ”
    Îmi place!

  20. Aflam ca e foarte bine ca protesteaza, ca politia se autosesizează rapid, nu ca la droguri si că protestul le a sticat politicienilor siesta de dupa sărbători. De fapt cred ca cel mai important lucru pe care l am aflat este ca le e frica de furia oamenilor.

    • Dar, eu tot nu am priceput ce doresc protestatarii, altceva decât să blocheze drumul. I-am ascultat cu atenție pe domnul D Andrus și pe ministrul Agriculturii.

      Dincolo de politica partinică făcută de domnul Andrus, care se aseamănă cu cea a doamnei Sosoaca, cu ieșirea din UE și NATO a României și apropierea de Rusia, cerințele domniei-sale sunt aberații economice.

      Spre exemplu, dacă s-a cerut carburant gratis, desființarea ITP și RCA, s-au alăturat protestului și taximetriștii, căci și dumnealor doresc carburant gratis, desființarea ITP și RCA.

      Te doare mintea!

    • @constantin
      N-a cerut nimeni carburant gratis si desfiintare de rca si itp, nu mai abera.
      Dar daca tu l-ai ascultat pe ministrul barbut, e de inteles.

  21. @autor: nici in socialism mesele nu sunt gratis, cineva plateste, chiar daca nu cu bani.
    Si degeaba ne lamentam pe aici, realitatea este ca psd are peste 30 procente in sondaje. Deci ceva fac ei bine pentru treimea aia de pop.ulatie care ii voteaza constant.