Moment de cotitură în UE: Comisia Europeană anunță investiții masive în producția de hidrogen verde, ca alternativă la gaze și carburanți
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri în discursul anual privind starea UE că executivul de la Bruxelles va investi masiv în producția de hidrogen verde ca alternativă la combustibilii fosili. Miza este una dublă: atât utilizarea unui combustibil mai prietenos cu mediul și fără emisii nocive, dar și renunțarea la dependența de importurile de petrol și gaze din țări cu regimuri ostile precum Rusia ori China.
”Trebuie să punem capăt influenței dominante a gazului asupra prețului energiei electrice. În acest sens, vom realiza o reformă profundă și cuprinzătoare a pieței energiei electrice (…) Hidrogenul poate fi un factor decisiv pentru Europa. Trebuie să trecem de la o piață de nișă la o piață de masă în materie de hidrogen. Prin intermediul REPowerEU, ne-am dublat obiectivul: dorim să producem în Uniunea Europeană zece milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile, în fiecare an de acum până în 2030”, a declarat miercuri Ursula von der Leyen.
Ea a anunțat și crearea unui instrument comunitar care să impulsioneze producția de hidrogen verde.
”Pentru aceasta, trebuie să creăm un facilitator de piață pentru hidrogen, prin care să reducem deficitul de investiții și să corelăm cererea și oferta din viitor. Iată de ce pot anunța astăzi că vom institui o nouă Bancă europeană a hidrogenului. Aceasta va contribui la asigurarea achiziționării de hidrogen, inclusiv prin utilizarea resurselor Fondului pentru inovare. Banca va putea investi 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea viitoarei piețe a hidrogenului. Astfel se va construi economia viitorului. Aceasta înseamnă Pactul nostru verde european”, a spus Ursula von der Leyen.
Context. Există mai multe tipuri de hidrogen, în funcție de procesul de producție și de emisiile de gaze cu efect de seră. Hidrogenul curat („hidrogen regenerabil” sau „hidrogen verde”) este produs prin electroliza apei folosind electricitate din surse regenerabile și nu emite gaze cu efect de seră în timpul producerii.
Hidrogenul poate fi utilizat, la fel ca și gazul natural, pentru încălzirea locuințelor, alimentarea vehiculelor și producerea energiei electrice. Cea mai importantă caracteristică a lui este că, folosit în procese de producție, emană numai vapori de apă și energie sub formă de căldură, fără a emite CO2.
În prezent, hidrogenul are un aport minor în aprovizionarea globală cu energie. Motivul principal este costul de producție, pentru că lipsesc unitățile de producție care să producă hidrogen pe scară largă.
El poate fi utilizat și ca sursă de energie regenerabilă, fiind elementul principal în multe procese industriale. Hidrogenul se obține printr-un proces denumit electroliza din apă, mai exact cu ajutorul energiei electrice se poate separa hidrogenul de oxigen. Ca hidrogenul să fie verde, energia electrică cu care îl producem trebuie să fie, la rândul ei, produsă din surse regenerabile (energie solară, eoliană, hidroenergie).
Hidrogenul se utilizează din ce în ce mai mult ca sursă de energie. De exemplu, prin adăugarea de hidrogen verde într-o rețea de gaze naturale se reduc emisiile de dioxid de carbon devenind astfel mai prietenoși cu mediul înconjurător.
În iulie 2020, Comisia Europeană a propus o strategie a hidrogenului pentru o Europă neutră climatic, ce urmărește accelerarea producerii de hidrogen curat și asigurarea rolului său la baza unui sistem energetic neutru climatic până în 2050.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii