Moment de cumpănă pentru Ucraina: Mult așteptata finanțare americană, blocată în Congres de 7 săptămâni
Pariul sumbru al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit căruia America și Occidentul se vor plictisi de războiul său brutal înaintea sa, pare să fie din ce în ce mai bun, scrie CNN într-o analiză.
La aproape șapte săptămâni după ce președintele Joe Biden a cerut Congresului 60 de miliarde de dolari pentru a suplimenta linia de salvare a Kievului în materie de arme și muniții – împreună cu alte 14 miliarde de dolari pentru Israel – nu s-a întâmplat nimic. Într-o lovitură gravă pentru perspectivele sale, ajutorul pentru Ucraina a fost acum implicat de republicani într-un imbroglio separat privind imigrația. Impasul, împreună cu perspectivele tot mai mici ca Congresul să acționeze înainte de sărbători, a declanșat luni avertismente remarcabile din partea Casei Albe, care anunțau un moment critic în război.
„Rămânem fără bani și aproape că nu mai avem timp”, a declarat reporterilor consilierul lui Biden pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan. Înăsprirea retoricii administrației a sugerat că orice deputat care se opunea finanțării era de partea liderului rus. „Un vot împotriva susținerii Ucrainei este un vot pentru îmbunătățirea poziției strategice a lui Putin”, a spus el.
Comentariile lui Sullivan au fost făcute după ce directorul Biroului de Management și Buget, Shalanda Young, l-a avertizat pe președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, într-o scrisoare că „tăierea fluxului de arme și echipamente americane va îngenunchea Ucraina pe câmpul de luptă, punând în pericol nu numai câștigurile obținute de Ucraina, ci și crescând probabilitatea unor victorii militare rusești”.
Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, a pledat, de asemenea, pentru ca legislatorii să nu-și abandoneze țara. „După ce am câștigat atât de mult, nu putem să o pierdem acum”, a declarat ea pentru Wolf Blitzer de la CNN. „Cu toții ne rugăm și sperăm la un sprijin suplimentar din partea poporului american”.
Pot SUA să promită cu adevărat că vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie?
Tonul alarmist a ridicat întrebarea dacă frustrarea administrației a fost o tactică politică menită să determine Congresul să acționeze sau reflectă o preocupare reală că importanta conductă de ajutor militar al SUA care susține rezistența Ucrainei este într-adevăr amenințată. Având în vedere eșecul Congresului și, în special al haoticei majorități republicane din Camera Reprezentanților, de a îndeplini chiar și cele mai elementare îndatoriri ale guvernului, o anxietate vecină cu panica ar putea fi justificată în Aripa de Vest.
Îndoielile crescânde cu privire la angajamentul SUA coincid cu o iarnă aspră care se anunță, în care se așteaptă ca Rusia să vizeze din nou civilii ucraineni și centralele electrice care le țin de cald. Există noi semne că Moscova a reușit să reconstituie o revenire a forțelor și armamentelor sale epuizate și că desfășoară noi rachete și drone de la aliați precum Coreea de Nord și Iran. Între timp, războiul Israelului împotriva Hamas a umbrit Ucraina în ultimele săptămâni – o situație despre care președintele Volodymyr Zelensky s-a agitat public în ultimele zile.
În timp ce supraviețuirea Ucrainei este în joc, la fel este și reputația Statelor Unite ca lider global. Cu doar două săptămâni în urmă, secretarul apărării Lloyd Austin a călătorit la Kiev și i-a spus public lui Zelensky: „Vom rămâne alături de voi pe termen lung”. Dar pot SUA să onoreze cu adevărat acest jurământ, atât în lupta pe termen scurt pentru finanțarea Ucrainei, cât și având în vedere posibilitatea ca fostul președinte Donald Trump, care este ostil Ucrainei și care îi atrage întotdeauna favorurile lui Putin, să aibă șanse mari de a se întoarce la Casa Albă dacă va câștiga nominalizarea republicană anul viitor?
Ideea că Washingtonul ar abandona o națiune democratică și suverană care luptă împotriva unei invazii puse la cale de Kremlin ar fi fost cândva de neconceput. O astfel de mișcare nu numai că ar spulbera hotărârea occidentală în Ucraina, ci ar putea trimite un semnal adversarilor precum Rusia și China că garanțiile de securitate ale SUA pentru aliați nu înseamnă nimic în alte părți ale lumii. Dar schimbarea viziunii asupra lumii a Partidului Republican – îndepărtându-se de rădăcinile sale internaționaliste și adoptând o poziție izolaționistă „America First” favorizată de Trump – a schimbat ipotezele privind puterea SUA. Forțele politice care ar putea remodela lumea într-un al doilea mandat al lui Trump sunt deja în joc la Washington, în special în Cameră, și amenință să transforme politica externă a SUA.
Susținătorii continuării ajutorului acordat Ucrainei avertizează că Putin este cu ochii în patru. Senatorul republican Jim Risch din Idaho, care face parte din comisiile de informații și de relații externe, a declarat luna trecută, la Forumul internațional de securitate de la Halifax, că „am motive să cred că Vladimir Putin… crede că va câștiga acest război dacă ne va depăși în timp”. Risch a adăugat: „Ei urmăresc fiecare cuvânt care este rostit în Statele Unite, în Canada și cu ceilalți aliați ai noștri, de către cei care se opun, nu de către marea majoritate a oamenilor care susțin acest lucru.”
Frământările interne ale Americii amenință poziția de lider mondial
Aceleași forțe politice divizorii care au transformat Congresul într-un fundătură și care favorizează posibilitatea unui al doilea mandat Trump s-au combinat pentru a amenința finanțarea americană a rezistenței ucrainene.
Republicanii de dreapta cer un pachet de modificări dure ale politicii de imigrație la granița de sud în schimbul finanțării Ucrainei, care sunt inacceptabile pentru democrații din Senat. Johnson s-ar putea să se lupte pentru a-și păstra poziția fragilă în funcție dacă se folosește de voturile democraților pentru a trece un pachet de finanțare a Ucrainei. Iar între Camera condusă de republicani și Senatul condus de democrați există puține puncte comune sau încredere. Cota de popularitate în scădere a lui Biden îi limitează capacitatea de a vinde continuarea ajutorului masiv pentru Ucraina unui public care devine din ce în ce mai sceptic pe fondul luptelor zilnice din SUA, inclusiv din cauza prețurilor ridicate la alimente.
Între timp, eșecul Ucrainei de a transforma contraofensiva promisă de mult timp în câștiguri concrete i-a determinat pe scepticii privind acordarea de ajutoare suplimentare să se întrebe dacă acestea sunt folosite în mod eficient și cât va dura războiul. Johnson s-a plâns, de exemplu, că administrația nu a oferit un plan de victorie în Ucraina sau o cale de rezolvare a conflictului. Acestea sunt preocupări rezonabile, având în vedere că miliarde de dolari din banii contribuabililor sunt folosiți în efortul de ajutor. Cu toate acestea, situația din Ucraina se pretează cu greu la răspunsurile pe care le caută Johnson. Putin, cu toleranța sa ridicată față de pierderile enorme de vieți omenești rusești, pare pregătit să ducă un război de uzură pentru a-și seca inamicul și să aștepte schimbări politice în SUA și Europa care vor sugruma încet-încet armata ucraineană. În realitate, Rusia și Ucraina sunt în război de mai bine de un deceniu deja – de când Putin a anexat Crimeea, un teritoriu ucrainean, în 2014. Pe măsură ce războiul se transformă într-un impas, nici Rusia, nici Ucraina nu sunt aproape de o negociere pentru a-i pune capăt, având în vedere că miza pentru ambele este atât de mare în evitarea înfrângerii.
Pachetul de ajutor pentru Ucraina este acum prins în cea mai dificil de rezolvat problemă politică a SUA – imigrația.
Biden a solicitat 13,6 miliarde de dolari pentru securitatea la frontiera dintre SUA și Mexic, alături de cererile sale de ajutor pentru Israel și Ucraina, în încercarea de a facilita adoptarea măsurii, care include și 7,4 miliarde de dolari pentru Taiwan. Însă republicanii doresc schimbări de politici, precum și noi fonduri. În Camera Reprezentanților, ei fac presiuni pentru noi legi bazate pe H.R. 2, un proiect de lege care ar codifica multe dintre politicile de imigrare dure ale lui Trump, precum și modificări ale legislației privind azilul. Iar un grup bipartizan de senatori a petrecut mai multe săptămâni căutând un compromis, dar luni au existat rapoarte contradictorii cu privire la faptul că discuțiile lor au eșuat.
Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, va spori presiunea asupra republicanilor din Senat, care sunt în favoarea unui ajutor mai mare pentru Ucraina, dar sunt ostatici ai bazei pro-Trump din partidul lor. El plănuiește să aducă săptămâna aceasta la vot un pachet de ajutor pentru Ucraina-Israel fără a include măsuri privind imigrația. Și a anunțat că Zelensky va avea o apariție la distanță marți la o ședință secretă a Senatului.
„Securitatea națională a Americii este în pericol în întreaga lume, în Europa, în Orientul Mijlociu, în Indo-Pacific, autocrații, dictatorii duc un război împotriva democrației, împotriva valorilor noastre, împotriva modului nostru de viață”, a declarat democratul din New York. „Ne aflăm într-un moment istoric”.
Însă un grup de senatori republicani care, în mod normal, susțin ajutorul pentru Ucraina au semnalat luni că nu pot merge mai departe fără ca măsura să fie însoțită de modificări privind imigrația. Senatorul texan John Cornyn a avertizat, de exemplu, că „securitatea noastră nu poate fi pe locul doi în raport cu cea a altor țări din lume, a aliaților noștri, chiar și a celor precum Ucraina și Israel”.
Având în vedere sprijinul larg pentru Ucraina în Senat, pare probabil că va apărea un compromis dezordonat. Dar imprevizibilitatea și instabilitatea Camerei, controlată de Partidul Republican, înseamnă că un pachet de ajutor are o soartă profund incertă. Majoritatea GOP încă nu a adoptat proiecte de lege de rutină în mod normal – cum ar fi, de exemplu, unul care finanțează Departamentul de Apărare al SUA. Și, deși Camera a susținut un proiect de lege privind finanțarea Israelului, acesta a fost îngreunat de reduceri ale Serviciului de venituri interne, la care se opun democrații din Senat – un semn al modului în care republicanii din Cameră sunt orientați mai mult spre mesaje partizane decât spre guvernare sau spre menținerea puterii și influenței SUA în străinătate.
Pericolul viitor pentru Ucraina este că va fi târâtă și mai mult într-o luptă pentru finanțarea guvernului care se anunță pentru lunile ianuarie și februarie. Și chiar înainte de a se cunoaște rezultatul alegerilor din 2024, este clar că nu mai există nicio garanție că miliardele americane vor fi acolo oricât de mult ar dura războiul.
Și în tot acest timp, la Moscova, Putin privește și așteaptă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank