VIDEO Moment istoric: Compania românească CryptoDATA a lansat cu succes în stratosferă un satelit experimental purtat de un balon meteo. Miza: un nou internet ”utilizabil fără restricții sau aprobări”
Compania românească CryptoDATA a lansat, joi, în stratosferă primul ansamblu de echipamente pentru a testa comunicarea globală encriptata Voice Over Blockchain Protocol. Ovidiu Toma, CEO al companiei, a declarat pentru G4Media că proiectul a fost un succes: balonul meteo care a ridicat satelitul a ajuns la 38.600 de metri și totul a funcționat conform așteptărilor.
Miza acestui proiect este realizarea unei rețele descentralizate de comunicare securizată. Pe scurt, reprezentanții companiei spun că este vorba despre un nou internet care poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări. Punctul forte al acestei tehnologii este protocolul de comunicare dezvoltat si patentat de CryptoDATA, care asigură securitatea acestei comunicări.
Cum s-a procedat. Un satelit experimental purtat de un balon Meteo a fost lansat în data de 09.07.2020 la o altitudine aproximativ 38.600 de metri din localitatea Stâlpu, Județul Buzău. Asta în contextul în care CryptoDATA intenționează să trimită în spațiu, în următorii ani, o rețea de sateliți care implementează o nouă formă de comunicare criptată și securizată cu ajutorul tehnologiei blockchain. O tehnologie ”infailibilă”, spune Ovidiu Toma.
Lansarea balonului meteo oferă posibilitatea de a testa atât echipamentele de la sol, cât și echipamentele aeriene, spun reprezentanții companiei.
Este de fapt un test preliminar înainte de lansarea pe orbita joasă a primului satelit de test, în februarie 2021.
La acest proiect CryptoDATA colaborează atât cu compania româneasca Autonomous Flight Technology cât și cu companiile americane Momentus și SpaceX.
Proiectul companiei românești poartă numele de GLOBAR și este o nouă rețea globală care are ca scop comunicarea și transferul de date între terminalele utilizatorilor.
CryptoDATA este o companie cu capital 100% românesc și este, potrivit reprezentanților ei, un pionier în dezvoltarea tehnologiilor blockchain.
”Una dintre cele mai inovative invenții este tehnologia de comunicare criptată VOBP (Voice Over Blockchain Protocol). Acest protocol este în prezent implementat în dispozitivele IMPulse K1 și WHIM Laptop.
Aceste dispozitive sunt la momentul actual unele dintre cele mai sigure dispozitive criptografice, destinate publicului larg. Unicitatea deviceurilor este oferită de cheia fizică de criptare care este deținută de utilizator oferindu-i acestuia securitate și descentralizare prin arhitectura blockchain” se arată într-un comunicat al companiei.
Ovidiu Toma, CEO-ul companiei CryptoDATA:
“Proiectul GLOBAR reprezintă cel mai important asset al companiei noastre. Acest ecosistem este de fapt o rețea descentralizată de comunicare securizată prin tehnologia blockchain. Pe scurt reprezintă un nou internet ce poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări. Punctul forte al acestei tehnologii este protocolul de comunicare dezvoltat si patentat de CryptoDATA, VOBP (Voice Over Blockchain Protocol).
Aceasta tehnologie este acum implementata, testată și adaptată pe dispozitivele adresate publicului larg IMPulse K1 Smartphone si WHIM Laptop. Până în prezent acest protocol nu a avut nici o breșă de securitate. Din acest motiv dorim să construim o rețea globală care să aibă la baza acest protocol.
Lansarea balonului am facut-o în acest moment pentru a testa calitatea semnalului, viteza de transfer și acoperirea dispozitivelor. Dacă echipamentele trec testele, în februarie 2021, împreună cu companiile Momentus și SpaceX, intenționăm să trimitem primul satelit de test în orbita joasă a pamântului.
Din punctul nostru de vedere, rețeaua GLOBAR va oferi omenirii mobilitate, flexibilitate și securitate în domeniul comunicațiilor și transferului de date”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii