G4Media.ro

Moment istoric în Italia: La Napoli a fost administrat, pentru prima dată,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Moment istoric în Italia: La Napoli a fost administrat, pentru prima dată, vaccinul împotriva melanomului / Scopul vaccinului nu este de a preveni boala, ci de a ajuta sistemul imunitar să atace mai eficient tumora

„Am acceptat imediat. Mi s-a părut de datoria mea, datorită rolului meu de medic, să aduc o contribuție domeniului cercetării. Nu mi-a fost niciodată frică”, a declarat Alfredo De Renzis, medic generalist, în vârstă de 71 de ani, din Carovilli, în provincia Isernia, care este primul pacient italian căruia i s-a administrat vaccinul anti-cancer cu ARN mesager pentru combaterea melanomului, vineri dimineață, la Institutul Oncologic IRCCS „G. Pascale” din Napoli, în cadrul experiemntului de fază a III-a, ultimul pas înainte ca acesta să poată fi autorizat de către autoritățile de reglementare, transmite Agenția ANSA, citată de Rador Radio România.

Încă din septembrie anul trecut, De Renzis este pacientul medicului oncolog Paolo Ascierto, care subliniază că „va fi nevoie de câțiva ani până vom avea rezultatele acestei ultime faze a studiului clinic, faza a III-a. Speranța noastră este să putem oferi o opțiune terapeutică nouă și mai eficientă pentru cât mai mulți pacienți.

Vaccinul, produs de Moderna – continuă Ascierto – se bazează pe aceeași tehnologie adoptată pentru serul împotriva Covid-19, adică folosind ARN mesager sintetic menit „să instruiască” sistemul imunitar să recunoască proteine ​​specifice, numite „neoantigene”, care sunt expresia mutațiilor genetice apărute în celulele bolnave. Scopul vaccinului nu este de a preveni boala, ci de a ajuta și a susține sistemul imunitar al pacienților să recunoască și să atace mai eficient tumora”.

„Desigur, fiind un experiment, ne-am putea confrunta cu o doză de placebo. Conform protocolului, de fapt, nici pacientul, nici oncologul nu știu ce i s-a injectat. Vom afla la final”, mai precizează Ascierto.

De Renzis, căsătorit și cu doi copii, a descoperit în urmă cu doi ani că, în spatele unei noi formațiuni cutanate, se ascundea un melanom. După tratamentul inițial la Isernia, a ajuns la Napoli, la secția de oncologie a Spitalului „G. Pascale”, condusă de Paolo Ascierto.

În septembrie anul trecut, a apărut o metastază ganglionară inghinală. Operat în noiembrie 2023 de către medicul Alfonso Amore, care face parte din echipa doctorului Corrado Caracò, a început tratamentul cu Pembrolizumab pe 15 decembrie, în cadrul studiului V904. Aproape concomitent cu începerea imunoterapiei, a sosit propunerea de a se alătura fazei III a testării primului vaccin ARNm realizat de compania Moderna, ultimul pas înainte ca vaccinul să poată fi autorizat de autoritățile de reglementare.

Până în prezent, sunt în studiu până la 70 de medicamente pentru imunoterapie, atât în ​​faza preclinică (pe studii non-umane), cât și în faza clinică, și numai în Italia sunt în curs de desfășurare aproximativ 200 de studii clinice, dintre care 51 cu înscriere activă, care reprezintă o nouă oportunitate terapeutică pentru pacienți.

După Alfredo De Renzis, Spitalul Oncologic „G. Pascale” a monitorizat alți 18 pacienți, candidați pentru vaccin. Între timp, se estimează că sunt în studiu peste 40 de vaccinuri anti-cancer cu ARNm la nivel mondial, în timp ce noile indicații pentru medicamentele de imunoterapie deja în uz continuă să crească”.

„Faptul că primul pacient italian a primit un vaccin anti-cancer cu ARNm pentru melanom la Spitalul „G. Pascale” – afirmă directorul științific al IRCCS din Napoli, Alfredo Budillon – confirmă prestigiul internațional consolidat al Institutului pentru această patologie, dar și pentru experiența acumulată în dezvoltarea vaccinurilor antitumorale”.

Emoție deosebită pentru directorul general al Spitalului „G. Pascale”, Attilio Bianchi: „Suntem onorați că spitalul nostru este primul centru din Italia care participă la testarea primului vaccin cu ARNm împotriva cancerului. Se deschide o frontieră complet nouă și suntem mândri să fim protagoniști”.

Sursa: ANSA/ Rador Radio România/ Traducerea: Oana Avram

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...