Moment istoric: Parlamentul European recomandă acordarea Ucrainei statutului de candidat la UE
Parlamentul European a adoptat marți o rezoluție prin care cere instituțiilor Uniunii Europene „să lucreze pentru acordarea” Ucrainei a statutului de țară candidată la UE, se arată într-un comunicat, citat de CNN.
Rezoluția, care a cerut și UE să impună „sancțiuni mai dure” Rusiei, a fost votată în de 637 de deputați ai Parlamentului European (MEP). Acesta a condamnat „în cei mai fermi termeni posibili invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia și cere ca Kremlinul să pună capăt tuturor activităților militare din țară”.
My heartful gratitude to President of the European Parliament Roberta Metsola @EP_President & MEPs for today’s gathering in front of @Europarl_EN in Brussels in support of #Ukraine. 🇺🇦 & 🇪🇺 are together in the fight for democracy and freedom against 🇷🇺 aggression.#UkraineIsEU pic.twitter.com/bHGreXFsnc
— Vsevolod Chentsov (@VVChentsov) March 1, 2022
Europarlamentarii au mai subliniat că sancțiunile financiare ale UE împotriva Rusiei ar trebui să meargă mai departe, afirmând că „toate băncile rusești ar trebui blocate din sistemul financiar european și Rusia ar trebui să fie interzisă din sistemul SWIFT”.
„În timp ce salută adoptarea rapidă a sancțiunilor UE, eurodeputații doresc să vadă măsuri restrictive mai ample care vizează slăbirea strategică a economiei și a bazei industriale ruse. În special, importurile celor mai importante mărfuri de export rusești, cum ar fi petrolul și gazele ar trebui restricționate. Noi investiții UE în Rusia și noile investiții rusești în UE ar trebui interzise”, se arată în comunicatul de presă.
Parlamentarii au insistat pentru extinderea unei game de sancțiuni, inclusiv interzicerea SWIFT asupra Belarusului, în schimbul „sprijinului său direct pentru invazia rusă a Ucrainei”.
De asemenea, au cerut țărilor UE să trimită Ucrainei „arme defensive mai rapid, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, care permite autoapărarea individuală și colectivă”.
În cele din urmă, toate sancțiunile care vizează persoanele responsabile de „corupția la nivel înalt” în Rusia și Belarus, inclusiv oligarhii și oficialii, ar trebui adoptate „rapid”, se arată în comunicat.
Țările UE care operează rezidență prin scheme de investiții sau vize de aur, așa cum sunt cunoscute, ar trebui să „reexamineze toți beneficiarii unui astfel de statut de rezidență și să revoce viza persoanelor fizice din Rusia și familiilor acestora, în special pe cei care au legătură cu persoanele și companiile sancționate. ”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii