G4Media.ro

VIDEO Momentul în care un tanc a tras obuzul care l-a ucis…

Captură X

VIDEO Momentul în care un tanc a tras obuzul care l-a ucis pe Sinwar

Armata Israelului a difuzat imagini cu momentul în care un tanc trage asupra casei în care liderul Hamas Yahya Sinwar se ascunsese miercuri, potrivit Times of Israel.

Sinwar, care fusese văzut deplasându-se prin cartier cu două gărzi de corp, a fost ucis în urma acestui tir de tanc.

 

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis miercuri în timpul unei operațiuni de patrule de rutină a armatei israeliene în sudul Fâșiei Gaza, și nu în cadrul unei operațiuni țintite și planificate, cum a fost cazul altor lideri de rang înalt ai mișcării palestiniene, transmite agenția Reuters.

Potrivit oficialilor israelieni, soldații care l-au ucis pe Yahya Sinwar nu știau inițial că l-au eliminat pe liderul Hamas, considerat a fi „creierul” atentatului din 7 octombrie 2023 și care devenise de atunci una dintre principalele ținte ale Israelului.

Serviciile de informații au restrâns treptat zona de supraveghere în care acesta ar fi trebuit să acționeze, a declarat joi armata. Însă, spre deosebire de alți responsabili vânați de Israel, în special comandantul militar al Hamas Mohammed Deif, ucis într-o lovitură aeriană la 13 iulie în Khan Yunes, Yahya Sinwar nu a fost eliminat de un comando de elită.

Potrivit autorităților, Yahya Sinwar a fost găsit de soldați de infanterie din brigada Bislach, o unitate care pregătește viitori comandanți de unitate. Soldații efectuau miercuri verificări într-o zonă din sectorul Tal al Sultan din sudul Fâșiei Gaza, unde credeau că se află membri importanți ai Hamas.

Infanteriștii au văzut trei „ținte” suspecte care se deplasau printre clădiri și au deschis focul, ceea ce a dus la un schimb de focuri în timpul căruia Yahya Sinwar a fugit într-o clădire în ruine.

Liderul Hamas a fost apoi urmărit de o mini-dronă israeliană în timp ce zăcea pe moarte într-o cameră devastată. O înregistrare video difuzată joi de autoritățile israeliene îl arată cu o rană gravă la mână, cu fața înconjurată de un keffiyeh, pe un fotoliu acoperit de praf. El poate fi apoi văzut aruncând ceea ce pare a fi un băț în direcția dronei.

În acest stadiu, Yahya Sinwar nu fusese încă identificat, a explicat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari. Trupele au intrat în clădire și l-au găsit în posesia unei arme, a unei veste antiglonț și a 40.000 de shekeli (10.731,63 de dolari).

„A încercat să scape și forțele noastre l-au eliminat”, a declarat Daniel Hagari.

Hamas nu a făcut niciun comentariu cu privire la moartea lui Yahya Sinwar.

În ultimele luni ale vieții sale, Yahya Sinwar pare să fi încetat să mai folosească telefoanele și alte echipamente de comunicații care ar fi permis serviciilor de informații israeliene să îl urmărească.

Autoritățile israeliene s-au temut că Yahya Sinwar, prezentat ca un om hotărât și nemilos, s-ar fi înconjurat de unii dintre cei 101 ostatici israelieni și străini încă reținuți în Fâșia Gaza, ca scuturi umane.

Niciun ostatic nu a fost găsit în zona în care a fost ucis miercuri.

Context

Sinwar a condus Hamas în Gaza din 2017, după ce a intrat în rândurile acesteia la începutul anilor 1980.

Se crede că el este creierul din spatele masacrului de la 7 octombrie.

Sinwar a fost ales lider al Hamas la începutul lunii august, după ce Ismail Haniyeh a fost asasinat la Teheran într-un atentat nerevendicat dar atribuit practic cu certitudine Israelului.

Până atunci, Yahya Sinwar fusese liderul Hamas din Gaza.

Conflictul actual dintre Israel şi Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când 1.197 de persoane au fost ucise, în cea mai mare parte civili. Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza.

Lider al Hamas în Gaza din 2017, Sinwar a fost condamnat în 1989 pentru că a coordonat răpirea și uciderea a doi soldați israelieni, precum și a patru palestinieni pe care îi suspecta că ar fi cooperat cu Israelul. A primit patru condamnări pe viață, dar a fost eliberat după 22 de ani, ca parte a acordului de returnare a soldatului israelian capturat Gilad Shalit în 2011.

Times of Israel scrie că Sinwar avea reputația de a fi brutal și calculat și se spune că vorbește fluent ebraica ca urmare a timpului petrecut în închisorile israeliene. În Israel, în timp ce era prizonier, a fost supus unei intervenții chirurgicale pe creier care i-a salvat viața, după cum a povestit dentistul care a identificat tumoarea într-un articol publicat în New York Times în luna mai 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.