G4Media.ro

Moneda Facebook: cum va funcționa, ce impact va avea asupra piețelor financiare…

Moneda Facebook: cum va funcționa, ce impact va avea asupra piețelor financiare și care sunt riscurile pentru datele personale ale utilizatorilor

Facebook vrea să revoluționeze tranzacțiile online prin intermediul propriei cryptomonede – Libra, urmând crezul exprimat de Mark Zuckerberg la începutul anului: Trimiterea de bani online ar trebui să fie la fel de simplă ca trimiterea unei poze. Noua monedă digitală, ce va fi lansată în curând de gigantul american, ar urma să simplifice tranzacțiile online și să ofere tuturor persoanelor care au acces neîngrădit la economia digitală. Moneda va fi legată de valoarea unor valute precum dolarul sau euro. Anunțul companiei a stârnit un interes uriaș printre internauți și companiile financiare, dar a stârnit și îngrijorări legate de protejarea datelor personale.

Pentru a spori încrederea și interesul în acest proiect, Facebook a cooptat un consortiu de 28 de companii, printre care se numără Uber, Vodafone, Visa, Mastercard și PayPal, care vor fi acționare în firma ce va gestiona noua monedă.

Utilizatorii platformelor de socializare și mesagerie – Facebook, WhatsApp și Instagram – vor putea realiza tranzacții cu nouă monedă lansată de gigantul IT, începând cu prima jumătate a anului 2020, potrivit explicațiilor date de Facebook.

Libra nu va fi o cryptomonedă de tip speculativ, valoarea sa fiind strâns legată de valoarea mai multor monede din lumea reală: dolarul, euro, lira sterlină, francul elvețian și yenul japonez, conform site-ului TechCrunch.com.

Moneda va fi controlată și gestionată de către „Libra Association” – un ONG cu sediul în Geneva, compus din 28 de companii fondatoare, printre care se numără atât Facebook, cât și giganți din domenii conexe comerțului digital.

Totuși, există rezerve legate de ideea de a oferi companiei Facebook acces la și mai multe date personale, rezerve care vin în urma scandalurilor din 2018, care au vizat firma de consultanță politică Cambridge Analytica și o vulnerabilitate de securitate care a afectat aproximativ 50 de milioane de conturi și care ar fi permis deturnarea acestora de către hackeri.

Facebook nu a dat încă detalii despre modul în care utilizatorii vor avea acces propriu-zis la Libra, detaliile fiind promise pentru lunile care urmează.

Ce este și cum va funcționa Libra?

Libra se înscrie în rândul cryptomonedelor cunoscute sub numele de „stablecoin”, adică o monedă a cărei valoare va fi legată de valoarea uneia sau mai multor valute din lumea reală. Astfel, valoarea Libra nu va oscila atât de drastic ca în cazul Bitcoinului, ceea ce se presupune că o va face mult mai atractivă atât pentru comercianți, cât și pentru utilizatori.

Practic, conform cărții albe lansate de Facebook, Libra va parcurge un traseu de adopție similar cu cel pe care l-au parcurs și monedele tradiționale, în momentul în care s-a făcut trecerea de la plata în aur la plata în valută.

Start-upcafe.ro scrie că moneda va oferi ultilizatorilor „o metodă mai simplă de configurat și mai accesibilă” de a realiza plăți și transferuri de bani online, în timp RFI afirmă că fondurile vor putea fi trimis instant, oricând, de oriunde și fără taxe.

Asemenea altor monede digitale, Libra va opera pe baza tehnologiei blockchain care garantează un grad crescut de descentralizarea a monedei. În baza acestei tehnologii, orice tranzacție este realizată în mod anonim, iar informațiile despre tranzacții sunt împărțite în blocuri de date și sunt stocate într-o rețea vastă de calculatoare.

BBC scrie că aceste informații pot fi accesate de către oricare membru al comunității blockchain, întrucât informațiile nu sunt centralizate de către o bancă sau un guvern. Gradul crescut de dispersie a datelor, cât și anonimitatea acestora duce la o mai bună protecție împotriva atacurilor cibernetice.

Aplicația pentru plata în Libra – Calibra – se va lansa concomitent cu nouă cryptomonedă și va funcționa sub forma unei subsidiare Facebook.

Libra va putea fi achiziționată atat prin intermediul aplicațiilor Facebook, cât și prin intermediul portofelului digital (pentru cei care nu doresc să utilizeze platformele de socializare). Practic, nu va fi nevoie decât de o conexiune la internet și un telefon pentru a putea folosi moneda.

Cine se va ocupa de noua cryptomonedă?

„Libra Association” va fi organizația care se ocupa atât de Blockchainul Libra, cât și de rezerva activă, denumită „Libra Reserve”.

Asociația va funcționa sub forma unui ONG independent, cu sediul în Geneva și care va fi alcătuit, în prima fază, din 28 de companii din diverse domenii, printre care se numără Facebook, Calibra, eBay, Uber, Spotify, Vodafone dar și organizații non-profit, precum Mercy Corps și Women’s World Banking.

Deciziile în cadrul Asociației se vor lua pe bază de vot majoritar, iar fiecare membru va avea dreptul de a exprimat un singur vot, inclusiv Facebook.

Pentru beneficia de acest drept, fiecare membru fondator a plătit cel puțin 10 milioane de dotari pentru a se alătura organizației. Pe lângă capacitatea de a participa în Consiliul organizației, membrii fondatori vor primi și dividente (proporțional cu suma investită) de pe urma conversiilor în Libra. Sumele plătite de către membrii fondatori sunt vărsate direct în Rezerva Libra.

Care sunt principalele cauze de îngrijorare?

Scandalul Cambridge Analytica a atras multe critici asupra modului în care Facebook oferă datele utilizatorilor către alte organizați terțe. În cartea albă a proiectului, Facebook scrie că va separa datele financiare de datele din conturile de socializare ale utilizatorilor.

Conform site-ului start-upcafe.ro, Calibra nu va folosi niciun fel de informații în scopul de genera reclame targetate utilizatorilor noii cryptomonede.

Senatul american a transmis, în mai, o scrisoare deschisă lui Mark Zuckenberg în care a cerut lămuriri despre modul în care compania va proteja datele utilizatorilor

Prezența din ce în ce mai puternică pe care o are Facebook pe piața comunicării online și ce are însemna intrarea acestei companii pe piața comerțului cu cryptomonede ridică alte semne de întrebare despre viitorul companiei. Există voci care consideră că Facebook are deja un monopol asupra rețelelor de comunicare și că achiziționarea platformelor Instagram și WhatsApp reprezintă, în esență, o încalcare a legii concurenței din SUA.

O altă temă importantă o reprezintă modul în care Asociația va preveni frauda și spălarea banilor. Facebook declară că Libra va folosi aceleași măsuri și sisteme automate de verificare anti-fraudă care sunt folosite și în cazul cărților de credit și a operațiilor bancare.

Totodată, utilizatorii vor beneficia de un serviciu de asistență în timp real și de posibilitatea de a-și recupera banii în cazul care acești sunt furați prin intermediul cryptomonedei.

Ce impact va avea Libra asupra piețelor financiare și cryptomonedelor?

În momentul de față, Facebook afirmă că peste 2,6 miliarde de utilizatori sunt conectacți la platformele sale – Facebook, Instagram și WhatsApp. Integrarea acestui nou sistem de plată în rândul utilizatorilor ar putea duce, dacă are succes, la o acceptare și întrebuințare mult mai răspândită a tehnologiei blockchain și a plății în cryptomonede. Susținerea marilor companii poate atrage încrederea comercianților pentru implementarea unui sistem de plată în Libra, dacă aceasta va fi găsită drept o măsură avantajoasă de plată de către utilizatori, potrivit TehCrunch și The Guardian.

Banii folosiți pentru a cumpăra Libre se transformă în active sigure, astfel valuta din economia reală nu dă naștere mai multor monede digitale, ci se convertește direct din și în Libra. Această digitalizare diferențiază cryptomoneda de modul în care operează băncile tradiționale.

Totodată, cumpărătorii se pot arăta atrași de faptul că achizițiile, plățile și transferuile vor fi taxate mai puțin decât cele realizate prin operațiile financiare tradiționale.

Foto: Mark Zuckerberg (Contul de Facebook)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. dolarul e sustinut de cea mai puternica tara din lume cu o armata puternica si o industrie uriasa, la fel si euro are fundament solid, dar moneda lui facebook ce are in afara de ambitii ? si daca persoana nu are cont facebook ? nu sunt impotriva digitalizarii monedelor dar as dori sa fie facuta oficial de catre EU si USA dar nu de firme private obscure care de momesc apoi iti vind datele partilor terte

    • Ai dreptate. Dar sa nu uiti ca si internetul a pornit de la nebunia unui individ visator si a ajuns astazi vital ca aerul.

    • @Ana – internetul a pornit de la paranoia unor cercetatori care au cautat o solutie la problema unor atacuri devastatoare care ar putea sa intrerupa comunicatiile traditionale. Ca apoi a devenit acceisibil si publicului si acum e oarecum vital, e alta poveste

  2. Pt autorul articolului…forma corecta de plural este „monede”, nu „monezi”!

    • Poate este un lucru minor, dar….daca o sa te uiti in dexonline.ro, acest cuvant are, paradoxal, doua forme acceptate de plural: -ede si -ezi. Deci autorul nu a gresit. Asta o stiu pentru ca, cu ceva vreme in urma, am fost nevoit sa imi cer scuze exact pe tema asta, eu sustinand ca pluralul este -ezi. Dar a fost un lucru bun, am devenit prieten cu persoana respectiva pentru ca a apreciat ca pot sa-mi cer scuze.