G4Media.ro

Moneda virtuală a Facebook ar însemna pierderea suveranității naționale. Raport dur al…

Moneda virtuală a Facebook ar însemna pierderea suveranității naționale. Raport dur al G7 la adresa Libra

Un raport al G7 (grupul celor mai industrializate țări din lume) se constituie în cea mai puternică lovitură la adresa inițiativei Facebook de a lansa moneda virtuală Libra. Raportul, citat de Reuters și BBC arată că Libra, o monedă virtuală a cărei valoare s-ar raporta la un coș de valute, ar distruge practic unul dintre atributele suveranității naționale: capacitatea băncilor centrale de a utiliza politica monetară ca instrument pentru a atinge stabilitatea finanțelor unei țări.

Mai mult, raportul G7 arată că ”stablecoins” (monedele virtuale precum Libra) ar putea amenința sistemul monetar globel și stabilitatea financiară dacă sunt lansate la scară globală, adică exact genul de lansare pe care Facebook și-o dorea, potrivit Reuters.

Raportul realizat de experți pentru G7 demonstrează că Libra va punea mari probleme eforturilor autorităților de a lupta împotriva spălării de bani și terorismului, ridicând și probleme precum securitatea cibernetică, taxarea și protecția datelor personale.

“G7 crede că nici un proiect de stablecoin global nu ar trebui să fie permis până când nu sunt acoperite toate riscurile legale”, arată grupul de experți condus de Benoit Coeure, membru al conducerii European Central Bank.

În replică, consorțiul de companii condus de Facebook care gestionează proiectul Libra susține într-un comunicat că moneda virtuală respectă suveranitatea națională și regulile împotriva spălării de bani.

Lovitura dată de raportul G7 vine după ce un sfert din firmele intrate inițial în proiect au renunțat la susținerea Libra, printre acestea numărându-se Paypal, Visa și Mastercard.

Context: Moneda Libra va fi controlată și gestionată de către „Libra Association” – un ONG cu sediul în Geneva. Facebook a anunțat în iunie că utilizatorii platformelor sale de socializare și mesagerie – Facebook, WhatsApp și Instagram – vor putea realiza tranzacții cu nouă monedă lansată de gigantul IT.

Cu toate acestea, arbitrii piețelor financiare din Franța și Germania au anunțat că vor bloca Libra din cauza problemelor legate de protecția drepturilor utilizatorilor. În paralel, legislativul american a ridicat probleme similare.

Libra nu va fi o cryptomonedă de tip speculativ, valoarea sa fiind strâns legată de valoarea mai multor monede din lumea reală: dolarul, euro, lira sterlină, francul elvețian și yenul japonez

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. E o prima recunoastere oficiala a faptului ca intrarea in zona euro, citez, „distruge practic unul dintre atributele suveranității naționale: capacitatea băncilor centrale de a utiliza politica monetară ca instrument pentru a atinge stabilitatea finanțelor unei țări.”
    Asta pentru prostii (printre ei si politicieni cu functii de decizie) care ne tot dau brinci sa intram in respectivul club.

    • Intrarea in UE presupune intrarea in zona Euro. UE s-a facut cu intentia de a deveni un stat in sine, cu suveranitate proprie. E greu sa intelegi asta?

    • E cu totul altceva. E o renuntare voluntara ce se intimpla cu acordul nostru. Pierdem ceva si cistigam altceva. Se considera ca per ansamblu cistigam mai mult decit pierdem. Noi ne-am dorit intrarea in UE acceptind avantajele si dezavantajele.

      In articol e vorba despre altceva. Au apucat sa se dezvolte companii gigantice cu forta financiara mai mare decit a multor tari. A aparut un tip de imperialism economic ce inainte nu exista. Niste particulari, nu doar niste state cum era inainte, invadeaza economic tari si cauta sa le subjuge. Financiar dar nu numai. Cu asta se incepe. Emiterea de moneda proprie e un pas in cresterea lor imperialista. Sa-si impuna moneda proprie in alte tari e o invazie economica in toata regula. In momentul cind au reusit, fie si partial, ei incep sa controleze fluxul financiar al acelei tari. Mai mult sau mai putin, in functie de cit de mult si-au impus moneda.
      Ne putem imagina ce probleme pot provoca intr-o tara in momentul cind provoaca o inflatie galopanta. Si o pot face cind controleaza moneda. Pe urma urmeaza sa santajeze tara respectiva.

    • Nea plictisitu, asa te-a invatat la scoala? Si zi asa, intrarea in UE presupune intrarea obligatorie in zona euro? Ia mai cerceteaza. Ne-am angajat noi, prin nu stiu ce tratat ca o sa intram in zona euro, nu e o chestie automata la admiterea in UE (spre exemplu Danemarca si UK au clauza de neparticipare).
      Cit despre faptul ca UE s-a facut cu intentia de a deveni un stat in sine eu stiu asta, vad ca stii si mata, dar declarativ n-a fost vorba de asa ceva, ca nu stiu citi mai erau de acord. Si trebuie completata fraza: UE s-a facut cu intentia de a deveni un stat in sine dominat de Germania si Franta, adica asa ne vom imparti noi Europa.
      Domnule Vlaicu, da, e o renuntare voluntara cu efectul pe care l-am pomenit (asta e partea importanta la renuntarea asta, nu ca n-o sa mai fie leul ci o sa-i zica euro).
      Si in articol o fi vorba de altceva, dar se potriveste foarte bine la problema zonei euro.

  2. După părerea mea zona ero este pentru țările care au deja stabilitatea financiară și care sunt apropiate din punct de vedere al dezvoltării economice.

    În principiu orice formă de asociere implică o reducere voluntară a libertății și respectarea unor reguli.

    • @ anonim

      „În principiu orice formă de asociere implică o reducere voluntară a libertății ”

      serios ?!

      deci daca sunt un asociat cu o alta persoana intr-o firma inseamna automat ca mi-am „redus voluntar libertatea” :)))))))

      maestre, mai usor cu generalizarile pe scarile rulante ale ueSS

      stiu ca tb sa aperi UEss din orice pozitie, dar fa un pustiu de bine si vino data viitoare cu argumente mai logice

    • @X-link. Da – cand te asociezi cu o alta persoana intr-o firma ai un grad mai mic de libertate. Nu doar teoretic dar si practic. Experiența ta personala iti spune altceva?

  3. @x-link eu apreciez ca fiind corecta afirmatia cu redusul voluntar al libertatii.
    amu’ observ zilnic pe g4 cum „se sare la jugulara” pentru opinii diferite si oamenii sunt aruncati in cazane inscriptionate cu : postaci , putin-isti, trump-isti, etc. .. sper sa scap de vreo eticheta inutila.
    Deciziile intr-o firma le iei singur ca patron, tu esti sefu’ faci cum vrei tu (evident tragi si ponoasele pentru deciziile proaste)
    Cand te asociezi, deja nu mai poti sa faci tot ce faceai inainte si mai trebuie sa respecti ce vrea si asociatul .. adica se traduce intr-o reducere a fac ce plm vreau eu aka libertate.
    Uita-te ce achizitii faci singur de nebun .. si ce achizitii faci cand esti cu nevasta 🙂

  4. Cel mai bun comentariu pe saptamana un curs. Felicitari!!!!