G4Media.ro

Monica Berescu, deputat USR: ”Cloud-ul guvernamental este îngropat de Guvern, care își…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Monica Berescu, deputat USR: ”Cloud-ul guvernamental este îngropat de Guvern, care își propune să-l lase pe mâna unor instituţii în care încă se printează documente, care apoi sunt scanate şi trimise pe email”

Deputatul USR Monica Berescu susţine că proiectul privind cloud-ul guvernamental este „îngropat” de Guvern, iar astfel România riscă să piardă 500 de milioane euro din PNRR.

Berescu a afirmat că proiectarea şi operaţionalizarea cloud-ului guvernamental a ajuns o piatră de moară pentru guvernul actual, care ignoră cu bună ştiinţă opinia marilor companii de IT.

„Cloud-ul guvernamental este îngropat de Guvern, iar România poate pierde 500 de milioane euro din PNRR. Autorităţile statului joacă rolul transparenţei şi al consultărilor publice cu mediul IT, după care pune pe masă un OUG prin care vrea să aloce cei 500 de milioane de euro exclusiv către instituţiile pe care le controlează, eliminând astfel mediul privat din procesul pentru proiectarea, dezvoltarea, implementarea şi operaţionalizarea cloud-ului guvernamental”, a declarat, într-un comunicat de presă, deputatul USR.

Parlamentarul USR a susţinut că Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a prezentat „un proiect controversat de OUG pentru implementarea cloud-ului guvernamental, un proiect de o importanţă enormă fiindcă va înlocui cu banii din PNRR sistemele IT ale autorităţilor publice şi ale ministerelor”.

Potrivit lui Berescu, una dintre problemele ridicate de această Ordonanţă este că ea conferă foarte multă putere ADR în selectarea aplicaţiilor (Partea de SaaS – Software as a Service) care vor putea fi folosite în cloud, lucru ce ar putea duce la blocarea dezvoltatorilor din piaţa privată.

Deputatul USR a explicat că „ordonanţa defineşte un aşa numit cloud guvernamental închis (doar anumiţi dezvoltatori pot dezvolta aplicaţii) şi nu un cloud guvernamental deschis, în care pot fi folosite cele mai bune soluţii existente pe piaţă sau dezvoltate special pe piaţa concurenţială”.

„Guvernul Ciucă intenţionează să aloce 500 de milioane de euro prin OUG către diferite autorităţi de digitalizare şi servicii speciale, care nu au fost în stare să unească bazele de date ale României în ultimii 20 de ani. Practic, în loc să deschidă piaţa concurenţială şi să profite de pe urma experienţei şi competenţelor mediului privat, guvernul îşi propune să lase proiectul arhitecturii cloud-ului guvernamental pe mâna unor instituţii în care încă se printează documente, care apoi sunt scanate şi trimise pe email. Digitalizarea nu se face cu pix şi hârtie, ci cu know-how, viziune şi simţ de răspundere. Mă întreb dacă cei de la PNL şi PSD vor într-adevăr să digitalizeze România şi să elimine cozile tradiţionale şi birocraţia excesivă. Se pare că mai degrabă îşi doresc un cloud guvernamental pierdut între servere şi baze de date, care să plimbe cetăţenii în continuare pe la ghişee pentru a depune formulare sau ca să semneze diverse documente”, a afirmat Monica Berescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.

Deputatul Berescu a adăugat că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a eşuat „lamentabil” în atingerea obiectivelor pentru unul dintre cei mai importanţi indicatori din PNRR şi anume realizarea analizei pentru arhitectura cloud-ului guvernamental.

„Au fost discuţii formale pe această temă cu companii cu prestigiu internaţional, care însă au fost doar de faţadă, pentru că în spatele uşilor închise se pregătea un OUG cu dedicaţie, pentru atribuirea cloud-ului guvernamental către Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Mai mult, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării pare că nu este inclus în acest proces, fiind absent de la discuţiile despre cloud-ul guvernamental de pe scena publică. Comunicarea şi consultările pentru digitalizarea României sunt pline de amatorism, lipsite de consistenţă, fiind aproape invizibile”, a susţinut deputatul USR.

Monica Berescu a adăugat că „perversitatea Guvernului este sfidătoare, pentru că simulează consultări cu mediul IT, iar a doua zi pune pe masă un proiect de OUG scris în paralel, pe ascuns”.

„În acelaşi timp, autorităţile se comportă de parcă trăiesc şi lucrează în metaverse”, a declarat Monica Berescu.

Parlamentarul USR a amintit că prin PNRR, România are la dispoziţie peste 500 de milioane de euro pentru proiectarea, dezvoltarea, implementarea şi operaţionalizarea Cloud-ului guvernamental.

„În primă fază – Trimestrul 4 2021 şi Trimestrul 1 2022 România trebuia să operaţionalizeze un Task Force format din specialişti IT (T1 2021) şi să elaboreze o analiză (T2 2022) privind opţiunile strategice şi tehnologice de dezvoltare a cloud-ului guvernamental (Jalonul 143 „Finalizarea analizei opţiunilor privind arhitectura cloud-ului guvernamental”). Din diferite motive task-force-ul nu a fost operaţionalizat complet (s-a reuşit angajarea a doar 50% din specialiştii necesari), iar analiza este mult întârziată. În schimb, Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care împarte între MCID (prin ADR), STS şi SRI ariile de influenţă în dezvoltarea cloud-ului”, a arătat deputatul Monica Berescu.

sursa: News.ro, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu e bun online-ul că e plin de viruși, mai bine pe hartie!
    Am vazut învățământul că e praf la tehnologie, voi credeți că digitalizati asa usor fosilele?
    As face cursuri obligatorii despre calculatoare cel puțin 2 luni. Cine nu vrea afara!

  2. Ceausescu e mandru de asa guvern! Felicitari ciuca!

  3. Alta GHIORLAITOARE Monica Berescu , precis ca si asta este experta in consultanta , ca toti USR-ii de fapt . La SPOLIERE nici dracu nu ii intrece .

  4. Are dreptate Madame Berescu.
    Cum sa dezvolti ceva fara consultanta?
    Cum sa faci un proiect fara ong-uri.
    Astia sunt mai rai decat firmele alea care capusau companiile de stat.