G4Media.ro

Monitorizare referendum: Președinți lipsă în secțiile de votare și acces îngreunat pentru…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Monitorizare referendum: Președinți lipsă în secțiile de votare și acces îngreunat pentru observatori / Campania electorală continuă și după deschiderea urnelor / Vot fără acte de identitate

Organizațiile Expert Forum și Funky Citizens atrag atenția asupra a numeroase nereguli care au loc în prima zi a referendumului privind redefinirea familiei. Potrivit acestora, în multe locuri campania electorală continuă chiar și după deschiderea urnelor, sunt cazuri de cetățeni care au votat fără acte de identitate, au existat secții fără președinți, iar accesul observatorilor în secțiile de votare a fost îngreunat.

UPDATE 19:00: În a doua jumătate a zilei de votare, apelurile la 0800 080 200 – hotline-ul de asistență electorală asigurat de Expert Forum și Funky Citizens, pagina www.votcorect.ro și aplicația Monitorizare Vot ne-au adus în atenție noi nereguli. Principala problemă pare să fie lipsa transparenței, prin împiedicarea accesului observatorilor în secțiile de votare sau limitarea în mod abuziv a dreptului lor de a verifica legitimitatea și corectitudinea procesului de vot.

În mai multe localități, observatorilor li s-a interzis accesul în secțiile de votare, în ciuda faptului că aveau acreditările necesare. Situația a fost sesizată la secțiile 25 și 26 din Botoșani și la secția 207 din Sf. Gheorghe, jud. Ialomița, precum și la Secția 105 din Bacău.

În continuare, alegătorii și observatorii sesizează prezența unor materiale de propagandă care nu au fost înlăturate în ziua votului. Spre exemplu, bannere care promovează participarea la referendum au fost observate atât în București (Scoala 128), Str. Griviței (Buzești) cât și în țară, în Focșani (Secția 21, Colegiul A.I. Cuza), localitățile Urlați și Bușteni. Am sesizat mai multe primării, secții de poliție și birouri electorale cu privire la prezența acestora. Am sesizat prezența în Sectorul 1 a unor bannere prin care primarul Daniel Tudorache promovează opțiunea „DA” la referendum. Considerăm că prezența acestor bannere reprezintă o încălcare a legislației privind propaganda la referendum, dar ridică și un semn de întrebare privind legalitatea și eficiența cheltuirii fondurilor publice.

Un alt aspect este legat de materialele electorale precare, cum ar fi urne de vot din carton sau sigilii improprii. Spre exemplu, la secțiile 325-327 (București) urnele sunt cutii de carton capsate pe margini, nesigilate. În mai multe secții, urnele nu sunt sigilate corespunzător. Multe dintre problemele ce țin de organizare puteau fi evitate printr-o pregătire mai bună a membrilor secției de votare, o simplă lectură a legislației fiind suficientă pentru a lămuri situații de tipul accesul observatorilor în secții, semnături, sigilii pe urne, locul în care se aplică ștampile pe buletine și așa mai departe.

Mai mult, Funky Citizens și EFOR au solicitat birourilor electorale județene o evidență privind secțiile care nu au avut președinți sau au avut un număr insuficient de membri. Așteptăm în continuare un răspuns.

Menționăm și că ni s-au adus în atenție și situații de posibil turism electoral, inclusiv „turism electoral bisericesc”, cum e cazul unei situații la limita legalității din județul Dâmbovița, unde ni s-a comunicat că preotul și dascălul merg din poartă în poartă pentru a mobiliza electoratul la vot. De asemenea, ar fi fost identificați și reprezentanți ai Episcopiei Târgoviște care-i îndemnau să voteze pe cetățeni. Un caz similar în care preotul aduce oameni la vot a fost raportat și în Dobroești, județul Ialomița.

Diaspora

Observatorii acreditați prin organizațiile membre FiecareVot au sesizat situații controversate și în afara țării:

  • în Londra, un mic grup de români îmbrăcați în port popular cânta din bucium, fluturau steaguri tricolore (cu lupul dacic) și strigau „hai la vot”, însă au fost avertizați de președintele secției de votare și au renunțat la a perturba activitatea secției.

  • În Varșovia, două autocare cu turiști au ajuns la Ambasada României după ora 14 și, după două ore, au votat, crescând numărul electorilor din acea secție de la 7 la circa 80.

Call center-ul de asistență electorală poate fi apelat în continuare astăzi, până la ora 22:00 și mâine, între orele 6:00-22:00. Numerele de telefon sunt 0800 080 200 (pentru România) și +40212 039 020 (pentru diaspora) și stau atât la dispoziția observatorilor independenți acreditați de organizațiile partenere FiecareVot.ro, cât și la dispoziția cetățenilor care vor să se informeze sau să sesizeze nereguli.

UPDATE 16:30: Exemple de situații de campanie electorală în ziua votului și încercări de influențare a deciziei de vot:

  • În localitatea Breaza din județul Prahova, au fost reclamate bannere care încurajează prezența la vot.

  • În Leipzig, alegătorii sunt întâmpinați în fața consulatului și îi îndrumă către secțiile de votare, în timp ce în interiorul clădirii încă pot fi găsite materiale care promovează familia tradițională.

  • În Giroc, județul Timiș, au fost sesizate materiale de propagandă.

  • La secția 134 din Giurgiu au fost reclamate persoane care stau pe strada din fața secției și cheamă cetățenii la vot.

  • La secțiile 45, 46, 47 din Călărași, a fost sesizată existența unor afișe și panouri de campanie la intrarea în curtea adiacentă secției de votare.

  • La secția 439 din Jebel, județul Timiș, s-au înlăturat materiale la solicitarea observatorului.

  • În București, la secția 1047 din Sectorul 6, unul dintre observatorii acreditați de o altă asociație a fost observat stând în fața secțiilor de votare și încercând să influențeze votul celor care intră.

Exemple de vot pe liste suplimentare și alte nereguli:

  • La Spitalul Militar din Focșani au votat 39 de oameni, din care circa 10 nu au prezentat buletinele. Oamenii aveau la ei pliante cu „votează da” și întrebau cu cine să voteze, iar membrii comisiei de votare le indicau unde să pună ștampila.

  • Un observator de la secția 143 din Piscu, Ciolpani (județul Ilfov) a sesizat că un alt observator aparținând altei organizații a încercat să facă presiuni asupra președintei secției de votare în vederea deplasării urnei mobile la persoanele în vârstă din comună. Președinta secției de votare a refuzat în mod repetat, precizând că este contrar legii.

  • Observatorii au sesizat aglomerație la secția 30 din Iași, în incinta Școlii Primare Gheorghe Asachi, unde au sosit peste 100 de persoane și au ocupat atât spațiul din secția de votare, cât și holul. Până la ora 13, din totalul de 279 de voturi înregistrate la această secție, 254 erau pe listele suplimentare.

  • Mai multe persoane au ajuns să voteze dintr-o eroare pe listele suplimentare în loc de cele permanente. Pe strada Dimitrie Cantemir din Sectorul 4, există secții de votare diferite, poziționate vizavi una de cealaltă, pentru numerele pare/impare. Persoanele din biroul electoral și-au dat seama doar în jurul orei 11 că la secția lor sunt doar numerele pare/impare, iar până la acel moment au votat persoane care aveau domiciliul pe strada respectivă, dar nu figurau pe listele permanente din secția la care au mers. Aceste persoane au fost adăugate pe liste suplimentare. Observatorul a sesizat faptul că mai există situații similare în sectorul 4.

  • La secțiile de votare nr. 1263 și 1264 din Sectorul 6 și la secția nr. 815 din Sectorul 4, buletinele de vot au fost ștampilate necorespunzător, pe prima pagină, în loc de ultima pagină, fapt care ar fi atras nulitatea acestora. În urma sesizărilor în call center, buletinele au fost ștampilate și pe ultima pagină.

Au fost raportate secții în care lipsesc președinți sau o parte din membrii biroului electoral al secției de votare, situație care se regăsește atât la nivel național, cât și în diaspora. În acest context, ei ar trebui înlocuiți, însă este incert momentan cum se va putea implementa această înlocuire într-o perioada așa scurtă. Considerăm acest fapt un risc pentru corectitudinea și organizarea profesionistă a referendumului, având în vedere că persoanele selectate din scurt nu au fost informate cu privire la procedurile legale. Procesul de votare nu poate începe fără președintele biroului electoral.

Cealaltă problemă majoră o reprezintă accesul îngreunat al observatorilor independenți în secțiile de vot, cu atât mai mult cu cât rolul lor este esențial în monitorizarea corectitudinii procesului electoral, în contextul în care referendumul nu dispune de supravegherea electronică a votului (SIMPV). Aceste blocaje se datorează aplicării arbitrare a legii de către președinții birourilor electorale, care solicită documente ce nu sunt prevăzute în lege. FiecareVot a sesizat BEC și AEP în acest sens, în speranța unei rezolvări rapide a situației.

De asemenea, există sesizări privind prezența unor materiale de propagandă pe spațiul public sau persoane, inclusiv membri ai birourilor electorale, care desfășoară acțiuni de campanie pentru referendum. În cazul în care aveți neclarități cu privire la corectitudinea materialelor publicitare electorale pe care le observați, puteți consulta și informațiile de pe https://votcorect.ro/reguli/bannere-referendum/. Lista sesizărilor primite până acum se găsește pe www.votcorect.ro/sesizari.

Vom reveni cu comunicate succinte pe parcursul zilei, le puteți urmări pe twitter.com/fiecarevot și pe facebook.com/fiecarevot.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Prezență slabă la referendum în primele trei ore de la deschiderea urnelor: Au votat 177.941 persoane, sub 1% din populația cu drept de vot / Urbanul, de trei ori peste rural / 16% din voturi pe liste suplimentare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Va face cineva puşcărie pentru infracţiunile astea? Nu. PSD e la putere.

  2. Să vedeți prezența la vot în fiefurile exclusiv PSD-iste. Acolo votează și vaca și găina și câinele și porcul chiar dacă l-au dus acu două săptămâni la incinerare.

  3. Și totuși au spart 40 mil de euro pt acest referendum………..40 mil euro.