Monseniorul Aurel Percă a fost înscăunat noul arhiepiscop mitropolit de Bucureşti
Monseniorul Aurel Percă, numit de Papa Francisc în oficiul de arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, a fost înscăunat, sâmbătă, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate în Catedrala „Sf. Iosif” din Capitală, transmite Agerpres.
Prin această celebrare, ÎPS Aurel Percă a luat în primire canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, pe care o va conduce ca arhiepiscop mitropolit, de la monseniorul Ioan Robu.
„Poate acum vă aşteptaţi să expun planul pastoral pentru viitoarea mea slujire de păstor al Arhidiecezei de Bucureşti. Nu este momentul de programe şi de planuri pastorale. Doresc să mă introduc treptat în viaţa Arhidiecezei, să îmi cunosc turma punându-mă în ascultarea frumoasei tradiţii a bisericii locale de care astăzi pot spune că este turma pe care mi-o încredinţează Domnul spre a o păstori. (…) Sunt conştient de greutăţile pe care teritoriul vast al Arhidiecezei le ridică. Împărtăşesc preocupările multor preoţi părinţi care percep schimbările timpului şi schimbările sociale, economice şi politice amplificate de progresele (…) în domeniul comunicaţiilor. Auzim deseori vorbindu-se că suntem în perioadă de tranziţie şi nu este uşor să întrevedem o soluţie de ieşire, dar în materie de trăire a credinţei nu există perioade de tranziţie, avem un drum bine precizat de Evanghelie şi de Bunul Păstor care ne indică traiectoria. De aceea inima mea este plină de speranţă că prin ajutorul lui Dumnezeu putem schimba multe lucruri în bine”, a spus ÎPS Aurel Percă.
La eveniment au participat câteva mii de credincioşi şi peste 200 de preoţi, doi cardinali, 24 de episcopi catolici, autorităţi civile şi politice, între care premierul Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, Aurel Vainer – preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, reprezentanţi ai ambasadelor şi cavaleri ai Ordinului de Malta.
„Am ţinut să fiu prezent la această slujbă care marchează cedarea diecezei către un nou păstor, după o activitate de 36 de ani a Preasfinţiei Sale domnul Robu. E un moment important în viaţa diecezei şi am ţinut să fiu prezent pentru a marca respectul meu faţă de toţi credincioşii şi toţi preoţii romano-catolici”, a declarat premierul Ludovic Orban, la finalul ceremoniei.
El a afirmat că nu a discutat cu preşedintele Camerei despre politică.
„În biserică lucrurile politice nu au loc”, a subliniat Ludovic Orban.
Și preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul instalării monseniorului Aurel Percă în calitate de arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, în care subliniază că Biserica Romano-Catolică a fost mereu un partener de dialog important al statului român.
„Numirea Înaltpreasfinţiei Voastre în înalta demnitate de Întâistătător al Bisericii Romano-Catolice din România, de către Sanctitatea Sa Papa Francisc, şi instalarea ca Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, îmi oferă plăcutul prilej de a vă adresa cele mai calde urări de sănătate, pace şi sporire duhovnicească în mijlocul credincioşilor pe care, începând cu această zi, îi veţi păstori. Biserica Romano-Catolică a fost mereu un partener de dialog important al statului român, contribuind la dezvoltarea unei societăţi democratice, pluraliste, conştiente de rolul său în cultivarea convieţuirii armonioase şi paşnice. Am încrederea că veţi susţine pe mai departe prezenţa Bisericii, valorile creştine şi mesajul Evangheliei în societate, pentru binele comun”, afirmă şeful statului în mesaj.
El arată că păstorii Bisericii Romano-Catolice au lăsat o „puternică amprentă spirituală asupra comunităţii romano-catolice din Bucureşti”.
„Prin consacrarea de astăzi, aţi devenit continuatorul unei pleiade de păstori care, prin exemplul unei vieţi de slujire dedicate lui Hristos şi semenilor, au lăsat o puternică amprentă spirituală asupra comunităţii romano-catolice din Bucureşti; o comunitate vie, statornică, ce reflectă mesajul solidarităţii şi al carităţii. La început de An Nou şi la început de misiune pastorală ca Întâistătător al Bisericii Romano-Catolice din România, vă rog să primiţi, Înaltpreasfinţia Voastră, asigurarea respectului meu faţă de crezul apostolic pe care, cu onoare, îl slujiţi. Fie ca valorile creştine să sporească, prin păstorirea Înaltpreasfinţiei Voastre, în societate şi în inimile credincioşilor, să înnoiască speranţa într-un viitor mai bun, pentru cei de astăzi şi generaţiile ce vor veni. Întru mulţi şi fericiţi ani!”, a conchis Klaus Iohannis.
Zeci de credincioşi au putut urmări evenimentul şi pe un ecran uriaş amplasat în faţa Catedralei „Sf. Iosif”.
Papa Francisc a acceptat pe 21 noiembrie 2019 renunţarea monseniorului Ioan Robu la oficiul de arhiepiscop mitropolit de Bucureşti şi l-a numit la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti pe monseniorul Aurel Percă, până atunci episcop auxiliar în Dieceza de Iaşi.
Monseniorul Ioan Robu, căruia Papa Francisc i-a acceptat renunţarea la oficiul de arhiepiscop mitropolit de Bucureşti după ce a ajuns la vârsta canonică de 75 de ani, va deveni arhiepiscop mitropolit emerit.
Noul arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, monseniorul Aurel Percă, are 68 de ani şi s-a născut la Săbăoani, în judeţul Neamţ. Este preot din 1979 şi a fost consacrat episcop în 1999, în noua Catedrală romano-catolică din Iaşi, monseniorul Ioan Robu fiind unul dintre episcopii consacratori. Deviza sa episcopală este „In caritate radicati et fundati! – „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în iubire”, fiind luată din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Efeseni (3,17).
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.