G4Media.ro

Mort în 6 ore: Cum l-au șantajat escrocii nigerieni prin metoda sextortion…

Sursa Foto: BBC

Mort în 6 ore: Cum l-au șantajat escrocii nigerieni prin metoda sextortion pe un tânăr american / Numărul cazurilor a crescut de peste două ori anul trecut, ajungând la 26.700 / Cel puțin 27 de băieți s-au sinucis în ultimii doi ani.

Sextortion este înșelătoria cu cea mai rapidă creștere care afectează adolescenții la nivel mondial și a fost asociată cu peste 27 de sinucideri numai în SUA. Mulți dintre escroci par să fie din Nigeria – unde autoritățile sunt presate să facă mai mult, relatează BBC.

Au trecut doi ani de când Jordan, fiul lui Jenn Buta, s-a sinucis după ce a fost ținta unor escroci care l-au ademenit să le trimită imagini explicite cu el însuși, iar apoi au încercat să îl șantajeze.

Ea încă nu se poate hotărî să schimbe nimic în legătură cu dormitorul lui.

Tricourile de baschet, hainele, posterele și așternuturile de pat ale tânărului de 17 ani sunt exact așa cum le-a lăsat.

Perdelele sunt închise, iar ușa este închisă pentru a păstra amintiri despre el pe care doar un părinte le-ar putea înțelege.

„Încă miroase ca el. Acesta este unul dintre motivele pentru care încă mai am ușa închisă. Încă mai simt în această cameră acel amestec de sudoare, murdărie și apă de colonie. Pur și simplu nu sunt pregătită să mă despart de lucrurile lui”, a spus ea.

Dacă ați fost afectat de problemele din această poveste, puteți obține ajutor și sprijin prin intermediul BBC Action Line.

Jordan a fost contactată de escroci de sextortion pe Instagram.

Aceștia au pretins că sunt o fată drăguță de vârsta lui și au flirtat cu el, trimițându-i fotografii cu caracter sexual pentru a-l convinge să împărtășească fotografii explicite cu el însuși.

Apoi l-au șantajat cu sute de lire sterline pentru a-i împiedica să le împărtășească fotografiile online prietenilor săi.

Jordan a trimis toți banii pe care i-a putut trimite și i-a avertizat pe cei care au făcut sextortionul că se va sinucide dacă vor răspândi imaginile. Infractorii au răspuns: „Bine… Fă-o repede, altfel te oblig să o faci.”

Au trecut mai puțin de șase ore din momentul în care Jordan a început să comunice și până în momentul în care, în cele din urmă, și-a luat viața.

„Există de fapt un scenariu online”, a declarat Jenn pentru BBC News, de la locuința sa din Michigan, în nordul SUA. „Iar acești oameni parcurg scenariul și pun această presiune.

„Și o fac rapid, pentru că apoi pot trece la următoarea persoană, pentru că este vorba despre volum”.

Infractorii au fost urmăriți până în Nigeria, arestați și apoi extrădați în SUA.

Doi frați din Lagos – Samuel Ogoshi, în vârstă de 22 de ani, și Samson Ogoshi, în vârstă de 20 de ani – își așteaptă sentința după ce au pledat vinovați de acuzații de exploatare sexuală a copiilor. Un alt bărbat nigerian legat de moartea lui Jordan și de alte cazuri se opune extrădării.

Povestea tragică a lui Jordan a devenit un punct sensibil în lupta împotriva problemei tot mai mari a sextorționismului.

Jenn este acum un militant de profil înalt pe TikTok – folosind contul pe care Jordan l-a creat pentru ea – pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele pe care le reprezintă sextortul pentru tineri. Videoclipurile ei au fost apreciate de peste un milion de ori.

Este de temut că sextortionul nu este suficient raportat din cauza naturii sale sensibile. Dar cifrele privind criminalitatea din SUA arată că numărul cazurilor a crescut de peste două ori anul trecut, ajungând la 26.700, iar cel puțin 27 de băieți s-au sinucis în ultimii doi ani.

Cercetătorii și agențiile de aplicare a legii indică Africa de Vest, și în special Nigeria, ca fiind un punct fierbinte în ceea ce privește locul unde se află atacatorii.

În aprilie, doi bărbați nigerieni au fost arestați după ce un elev din Australia s-a sinucis. Alți doi bărbați sunt judecați în Lagos, după sinuciderea unui băiat de 15 ani în SUA și a unui băiat de 14 ani în Canada.

În ianuarie, compania informatică americană Network Contagion Research Institute (NCRI) a evidențiat o rețea de conturi nigeriene de pe TikTok, YouTube și Scribd care împărtășeau sfaturi și scenarii pentru sextortion. Multe dintre discuții și videoclipuri sunt în dialectul nigerian Pidgin.

Nu este pentru prima dată când populația tânără din Nigeria, care cunoaște tehnologia, a îmbrățișat un nou val de infracțiuni cibernetice.

Termenul Yahoo Boys este folosit pentru a descrie o parte a populației care folosește criminalitatea cibernetică pentru a-și câștiga existența. Acesta provine de la valul de e-mailuri de escrocherie cu prinți nigerieni de la începutul anilor 2000, care s-au răspândit prin intermediul serviciului de e-mail Yahoo.

Dr. Tombari Sibe, de la Digital Footprints Nigeria, spune că frauda cibernetică, cum ar fi sextortura, a devenit ceva normal pentru tinerii din țară: „Există, de asemenea, marea problemă a șomajului și a sărăciei.

„Toți acești tineri care nu au prea multe – a devenit aproape o activitate obișnuită la care nu se gândesc prea mult la consecințe. Își văd doar colegii făcând bani.”

Organizația caritabilă africană pentru drepturile omului Devatop a declarat că metodele actuale de gestionare a sextorționismului în Nigeria nu au reușit să reducă în mod eficient această practică. Iar un raport al NCRI a declarat că celebrarea infracțiunilor de sextortion este o parte consacrată a subculturii internetului în această țară.

Într-un interviu în exclusivitate pentru BBC, directorul Centrului Național de Combatere a Criminalității Cibernetice din Nigeria (NCCC) a apărat acțiunile forțelor sale de poliție și a insistat că depune eforturi pentru a-i prinde pe infractori și pentru a-i descuraja pe alții să comită atacuri.

Uche Ifeanyi Henry a declarat că ofițerii săi „lovesc dur infractorii” și a spus că este „de râs” că cineva ar putea acuza Nigeria că nu ia în serios infracțiunile de sextorsiune.

„Le dăm infractorilor o lovitură foarte serioasă. Mulți au fost urmăriți în justiție și mulți au fost arestați”, a declarat el. „Mulți dintre acești infractori se mută acum în țările vecine din cauza activității noastre”.

Directorul NCCC a subliniat faptul că guvernul a cheltuit milioane de lire sterline pentru un centru ultramodern de combatere a criminalității cibernetice, pentru a arăta că ia în serios criminalitatea cibernetică, în special sextorarea.

El a declarat că adolescenții nigerieni sunt, de asemenea, ținta unor infracțiuni și a susținut că infractorii nu sunt doar o problemă nigeriană, existând și alte persoane care practică sextorția în Asia de Sud-Est. El a spus că, pentru a le face față, ar fi nevoie de sprijin global.

Având în vedere acest lucru, directorul și echipa sa tehnică vizitează în această săptămână National Crime Agency din Marea Britanie, care luna trecută a emis un avertisment pentru copii și școli cu privire la creșterea numărului de cazuri de sextortion.

Vizita este menită să îmbunătățească colaborarea în ceea ce privește sextortionul și alte investigații privind criminalitatea informatică. Aceasta urmează unor întâlniri similare recente cu poliția japoneză.

Între timp, Jenn Buta continuă să facă campanie alături de tatăl lui Jordan, John DeMay. Aceștia oferă în mod regulat sfaturi tinerilor care ar putea deveni victime.

Printre sfaturile pe care Jenn și multe agenții de aplicare a legii le dau în mod regulat persoanelor vizate de sextortioniști se numără următoarele

  • Amintește-ți că nu ești singur și că nu este vina ta
  • Raportați contul prădătorului, prin intermediul funcției de siguranță a platformei
  • Blocați-l pe prădător să nu vă mai contacteze
  • Salvați profilul sau mesajele – acestea pot ajuta forțele de ordine să identifice și să oprească prădătorul.
  • Cereți ajutorul unui adult de încredere sau al forțelor de ordine înainte de a trimite bani sau mai multe imagini
  • Colaborarea cu prădătorul rareori oprește șantajul și hărțuirea – dar forțele de ordine pot

Sursa: BBC

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Haideti, va rog, faceti ceva cu traducerile ca sunt infioratoare