G4Media.ro

Mortalitate record a coralilor, într-o regiune a Marii Bariere din Australia, din…

Sursa foto: Pixabay

Mortalitate record a coralilor, într-o regiune a Marii Bariere din Australia, din cauza încălzirii excesive a apei. Fenomenul de albire amenință întreg ecosistemul

Unele părţi ale Marii Bariere de Corali din Australia au suferit cea mai mare mortalitate a coralilor înregistrată vreodată, iar oamenii de ştiinţă se tem că restul ecosistemului ar putea avea aceeaşi soartă, conform unui studiu publicat marţi, preluat de AFP și Agerpres.

Cercetarea, realizată de Institutul Australian de Ştiinţe Marine pe 12 recife, a relevat o mortalitate de până la 72%, din cauza unui fenomen masiv de albire, în această vară, şi a două cicloane.

Într-o zonă din nordul Marii Bariere de Corali, aproximativ o treime dintre coralii duri au murit, ceea ce constituie „cel mai mare declin anual” de când guvernul a început să monitorizeze acest fenomen în urmă cu 39 de ani.

Marea Barieră de Corali, care se întinde pe 2.300 de kilometri de-a lungul coastei statului Queensland (nord-estul Australiei), este considerată cea mai mare structură vie din lume. Ea adăposteşte o biodiversitate extrem de bogată, cu peste 600 de specii de corali şi 1.625 de specii de peşti.

Însă, mai multe episoade de albire masivă au transformat recifele odată înfloritoare şi multicolore într-o întindere cu aspect palid şi bolnăvicios.

Fenomenul de degradare a coralilor, manifestat prin decolorare, este provocat de creşterea temperaturii apei, care determină expulzarea algelor simbiotice ce le conferă coralilor culoarea lor vie. Dacă temperaturile ridicate persistă, coralul se albeşte şi moare.

Cinci episoade de albire masivă au fost înregistrate în Marea Barieră de Corali, în opt ani.

Studiul publicat marţi indică, de asemenea, că un coral cu creştere rapidă, acropora, a suferit cel mai mare nivel de mortalitate.

Responsabilul pentru oceane al ONG-ului WWF-Australia, Richard Leck, a afirmat că ultimele date confirmă „cele mai mari temeri” ale sale.

„Marea Barieră de Corali poate să-şi revină, dar există limite ale rezilienţei sale”, a declarat el. „Nu poate fi lovită în mod repetat astfel. Ne apropiem în mare viteză de un punct critic”, a atras atenţia specialistul.

Leck a subliniat că zona studiată este „relativ mică”, dar că se teme de „niveluri similare de mortalitate” în întreaga Mare Barieră de Corali.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.