Mortalitatea infantilă atinge un minim istoric la nivel mondial
Mortalitatea în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani a scăzut la un minim istoric în 2022, coborând în sfârșit sub pragul de 5 milioane de copii, dar acest progres „precar” este încă departe de a fi la înălțime, potrivit unui raport al ONU citat de Le Figaro.
Există câteva vești bune, iar cea mai importantă este că am atins un minim istoric pentru mortalitatea copiilor cu vârsta sub 5 ani, care a scăzut pentru prima dată sub 5 milioane: la 4,9 milioane”, a declarat pentru AFP Helga Fogstad, șefa departamentului de sănătate din cadrul UNICEF, care se ocupă de acest raport în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Banca Mondială. Această nouă estimare de 4,9 milioane în 2022 reprezintă o scădere de 51% fața de anul 2000 și de 62% față de 1990. Ca în fiecare an, aceste cifre sunt supuse unei anumite marje de eroare.
Progresele au fost deosebit de notabile în mai multe țări în curs de dezvoltare (Malawi, Rwanda, Republica Democratică Congo, Cambodgia și Mongolia), unde mortalitatea infantilă a scăzut cu peste 75% din 2000. „În spatele acestor cifre se află poveștile moașelor calificate și ale asistenților medicali care ajută mamele să nască în siguranță (…), care vaccinează și protejează copiii împotriva bolilor fatale” sau care merg „în case” pentru a se asigura că copiii sunt sănătoși și bine hrăniți, a comentat șefa Unicef, Catherine Russell, într-un comunicat de presă.
Complicațiile la naștere, principala cauză de deces
„Dar acest succes este precar. Progresul riscă să stagneze sau chiar să se inverseze dacă nu se depun eforturi pentru a neutraliza numeroasele amenințări la adresa sănătății și supraviețuirii nou-născuților și copiilor”, avertizează raportul.
Semne îngrijorătoare există deja. La nivel mondial și în anumite regiuni, în special în Africa Subsahariană, progresele „au încetinit”: între 2000 și 2015, scăderea mortalității infantile la nivel mondial a fost de două ori mai rapidă decât în perioada 2015-2022. În total, 162 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani au murit din 2000 până în prezent, dintre care 72 de milioane în prima lună de la naștere.
Complicațiile legate de naștere (copii prematuri, asfixie, anomalii congenitale etc.) rămân una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, 2,3 milioane de copii murind în prima lună de viață în 2022. Între vârsta de o lună și 5 ani, infecțiile respiratorii (în special pneumonia), malaria și diareea sunt principalele cauze de mortalitate.
Un copil născut în Ciad are de 80 de ori mai multe șanse să moară prematuri decât un copil născut în Norvegia
Fără investiții urgente în sănătatea copiilor, 59 de țări nu vor reuși să îndeplinească obiectivul ONU de reducere a mortalității infantile la 25 decese la 1 000 de nașteri până în 2030, iar 64 nu vor reuși să îndeplinească obiectivul specific pentru decesele în prima lună de viață (12 la 1 000). Acestea nu sunt doar numere pe o pagină, ci reprezintă vieți curmate. Dacă tendințele actuale continuă, 35 de milioane de copii vor muri înainte de a împlini cinci ani de acum până în 2030″, insistă raportul.
Progresele maschează, de asemenea, inegalități uriașe la nivel mondial, Africa Subsahariană concentrând mai mult de jumătate din copiii sub 5 ani care vor muri în 2022. Un copil născut într-una dintre țările cu cea mai mare rată a mortalității infantile (Ciad, Niger, Nigeria, Sierra Leone, Somalia, cu peste 100 de decese înainte de vârsta de 5 ani la 1.000 de nașteri) are de 80 de ori mai multe șanse să moară înainte de vârsta de 5 ani decât un copil născut într-una dintre țările cu cea mai bună situație (Estonia, Finlanda, Japonia, Norvegia, Singapore, San Marino, Slovenia, Suedia, cu mai puțin de 2,5 la 1.000). Locul în care se naște un copil nu ar trebui să determine dacă acesta trăiește sau moare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Este esențial să se îmbunătățească accesul la servicii de sănătate de calitate pentru fiecare femeie și fiecare copil, inclusiv în situații de urgență și în locuri izolate”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank