G4Media.ro

Moscova amenință repetat Chișinăul: Rusofobia și încălcarea drepturilor compatrioților este un element…

Moscova amenință repetat Chișinăul: Rusofobia și încălcarea drepturilor compatrioților este un element al unui război hibrid împotriva Rusiei

Rusofobia a devenit recent o parte a politicii mari, a declarat vicepreședintele Consiliului Federației Adunării Federale a Rusiei (cameră superioară din Duma de Stat -n.r.), Constantin Kosaciov, în cadrul unei mese rotunde online, găzduită miercuri de agenția rusă de știri „Rusia azi” (Rossiya Segodnya), acolo unde s-a pus în discuție refuzul Chișinăului de a primi pe teritoriul său o serie de oameni apropiați ai Kremlinului ce ar fi trebuit să monitorizeze așa-zisele alegeri prezidențiale din Transnistria de pe 12 decembrie.

Compatrioții ruși din străinătate devin adesea ostatici ai politicii anti-ruse a statelor de reședință. Acest lucru se reflectă în viața de zi cu zi, la școală, în comunicarea cu ceilalți”, a spus Kosaciov.

Potrivit senatorul rus, încălcarea drepturilor compatrioților și cetățenilor Rusiei ar fi un element al unui război hibrid împotriva Rusiei.

El a atras atenția și asupra înrăutățirii situației odată cu răspândirea limbii ruse în lume. „Acesta nu este un proces obiectiv, ci în multe privințe rezultatul trucurilor strategilor politici”, a subliniat Kosaciov.

Victimizare pentru rușii din republicile separatiste

Kosaciov a apreciat că o mare îngrijorare trebuie manifestată și față de situația rușilor din republicile nerecunoscute printre care și regiunea separatistă transnistreană. „Ei se găsesc adesea în afara zonei dreptului internațional umanitar acolo”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Federației.

Rusia a acordat până în prezent peste 220.000 de cetățenii rusești în Transnistria, ceea ce constitutie peste două treimi din populația de facto a regiunii separatiste din stânga Nistrului.

Membru al Consiliului Prezidențial pentru Dezvoltarea Societății Civile și a Drepturilor Omului, Alexander Brod, a remarcat la rândul său în cadrul aceluiași eveniment, că situația cu drepturile rușilor și compatrioților a avut tendința de a escalada în anul care a trecut într-o serie de țări post-sovietice, inclusiv în Republica Moldova. Moldova, acolo unde a afirmat că se află mulți ruși în închisoare.

Brod a amintit, de asemenea, despre incidentele recente legate de reținerea sa pe aeroportul din Chișinău și deportarea personalităților publice ale Federației Ruse, membri ai Camerei Publice a Rusiei, experți și politologi care au fost trimiși în calitate de observatori internaționali la alegerile prezidențiale din Transnistria.

Republica Moldova, pusă la zid pentru Transnistria

„Am fost printre ei. Asemenea acțiuni nu pot fi considerate drept democratice și, desigur, Republica Moldova și-a deteriorat grav imaginea acționând în moduri atât de grotești și stângace”, a subliniat Brod.

Opt reprezentanți ruși care ar fi venit să monitorizeze alegerile nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova la finele săptămânii trecute, inclusiv Alexander Brod.

Este vorba de istorici, politologi și activiștii Natalia Narochnitskaia, Pavel Pozhigailo, Vladimir Zhuravlev, Alexander Kholodov, Evgheni Baklanov, Vladimir Egorov, Irina Antonova. Toți aceștia trebuiau să fie observatori internaționali la alegerile prezidențiale din 12 decembrie din Transnistria.

În cadrul discuției avute miercuri, senatorul rus Constantin Cosaciov și Alexander Brod au susținut propunerea de a crea un grup de coordonare în subordinea Ministerului rus de Externe pentru a monitoriza faptele de discriminare față de cetățenii și compatrioții ruși din străinătate.

Potrivit acestora, acest grup ar trebui să elaboreze și măsuri de răspuns juridic și politic la astfel de fapte. De asemenea, participanții la eveniment au susținut unanim crearea unei organizații internaționale pentru drepturile omului pentru protecția efectivă a rușilor și a compatrioților din străinătate.

G4Media a scris marți că, la rândul său, Deputatul rus din Duma de stat resposabil pentru relația cu statele CSI, Constantin Zatulin, i-a trimis marți o scrisoare premierului rus Mihail Mișustin în care i-a cerut să întreprindă „măsuri de represalii” pentru expulzarea unor cetățeni ruși care au venit săptămâna trecută cu intenția de a participa la observarea pretinselor alegeri prezidențiale ce au avut loc duminca trecută în regiunea separatistă transnistreană.

Foto: Sursa/Ministerul Apărării din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Fabricile de troli ca cea din Sankt Petersburg si cu hackerii rusi care ataca alegerile din SUA, asta nu mai e razboi hibrid? Strategia putinista e aceeasi: hotul striga hotii.

  2. E ca si cum unul care isi arunca gunoiul on fata portii se plange ca altcineva face acelasi lucru.

    • Că întotdeauna în istorie, rușii cu forța armelor au subjugat și jefuit popoarele mai mici, motivând că ei sunt un popor civilizator și de asemenea că răspândesc ortodoxismul. În cazul de față, vorbitorii de limbă rusă care se consideră discriminați să migreze și fie primiți cu brațele deschise acolo unde le este locul, adică la Moscova.

  3. Nene, ai trăit în peșteră?
    Rusofobia nu e recentă, e de sute de ani în țările vecine vouă și prin multe alte zone.

  4. Rusofobia? Pfffff….imediat o sa inventeze Putinofobia si la noi Pesedefobia….

  5. Mafiotii romani sunt bestii spurcate cu toata lumea, nu doar cu rusii.Maia

  6. Războiul hibrid presupune un x% prezența în teren! Republica Moldova are 0% în teren. De ce război e vorba????

  7. Madaline, ce are articolul cu poza alaturata ei?
    Nu sugerati nimic pecsustache, nu-i asa?

  8. Rusu are armata cu muniție de război pe teritoriul Moldovei, o țară independentă care în trecut a fost ocupată militar și jefuită de el și apoi face pe victima !!!!!
    Inflație de tupeu moscovit.
    Doar blindarea Europei de Est cu nucleare tactice va mai avea șanse să-i pună pe acești prăduitori la respect. Altfel în momentul oportun vor lovi și vor fura.

  9. Cand ameninti cu taiatu gazelor, armata la granita (in cazul asta chiar pe teritoriul Moldovei), cand i-ai deportat prin Siberia si ii folosesti doar pe post de avanpost rusesc in coasta NATO si UE nu poti sa te astepti sa fie filorusi