G4Media.ro

Moscova i-ar fi oferit lui Trump o înțelegere ce privește resursele naturale…

Sursa foto: Jorge Silva / AP / Profimedia

Moscova i-ar fi oferit lui Trump o înțelegere ce privește resursele naturale rusești

Kremlinul ar fi oferit echipei lui Donald Trump un acord privind resursele naturale rusești, potrivit cotidianului online The Moscow Times, citat de pravda.com.ua.

Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe, a declarat că Rusia este interesată de proiecte comune cu Statele Unite în Arctica.

El a subliniat, de asemenea, că companiile petroliere americane obișnuiau să desfășoare o „afacere de mare succes” în Rusia, dar au pierdut aproximativ 300 de miliarde de dolari din cauza sancțiunilor.

„Credem că la un moment dat se vor întoarce, pentru că de ce ar renunța la oportunitatea de a accesa resursele naturale rusești pe care Rusia le-a oferit-o?” a declarat Dmitriev.

Înainte de începerea războiului la scară largă din Ucraina, ExxonMobil era singura mare companie americană implicată în producția de petrol din Rusia.

Aceasta deținea 30% din proiectul Sakhalin-1, dar după introducerea sancțiunilor, și-a anunțat retragerea. Cu toate acestea, nu a reușit să își vândă participația, iar Kremlinul a prelungit termenul de două ori, ultima dată până la sfârșitul anului 2026.

După invazia Rusiei în Ucraina, marile companii americane de servicii petroliere, precum Halliburton, Schlumberger și Baker Hughes, și-au anunțat și ele ieșirea de pe piață. Datorită sprijinului lor tehnologic, Rusia a reușit să reia producția după încheierea crizei din Uniunea Sovietică.

Putin a cerut ca, până în 2025, țara să își dezvolte propriile tehnologii de foraj și explorare a hidrocarburilor, iar cota acestora să ajungă la 80%.

Cu toate acestea, în realitate, mai mult de jumătate din echipamentele pentru fracturarea hidraulică, o tehnologie care permite creșterea recuperării puțurilor și extragerea petrolului greu accesibil, sunt încă furnizate de țări „neprietenoase”. Iar unele articole, cum ar fi sistemele rotative dirijabile, sunt importate în proporție de 100%.

Context: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins oferta SUA de a transfera Statelor Unite drepturile asupra a aproximativ 50% din mineralele ucrainene de pământuri rare, deoarece acordul nu avea garanții clare de securitate din partea americanilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. sa mearga businesu, „sa curga mirodenia” cum se zice in Dune… frumos.

  2. gata, rusii sunt baieti buni, a fost o neintelegere mica, nenea putin in intelepciunea lui ruseasca a considerat ca pamantului ii e prea greu cu 1 milion de votanti de-ai lui

  3. Vedeti ca mirobolantul proces de pace trumpist din Ucraina si Rusia face concesii? Sigur, concesii pentru trumpul, nicidecum pentru Ucraina, dar ce conteaza? Acum serios, ne asteapta vremuri urate de tot sub noile State Unite. Ca alea vechi au murit.

  4. Vodka și mahorca, ce altceva ?

  5. Bănuim că Puţin i-a spus lui Trump că dacă îi dă cele mai bogate teritorii americane renunţa la Ucraina şi le da şi teritoriile înapoi.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.