Moscova își va achita datoria externă folosind o schemă similară cu plata în ruble pentru gaze
Rusia intenţionează să îşi achite obligaţiile pe care le are faţă de deţinătorii de eurobonduri utilizând un mecanism similar cu schema care în prezent este utilizată pentru plata în ruble a gazelor naturale ruseşti, informează un articol publicat luni în cotidianul financiar rus Vedomosti în care este citat ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Pentru a fi plătiţi, deţinătorii de eurobonduri emise de Rusia vor trebui să deschidă un cont în valută şi unul în ruble la o bancă rusească, a declarat Anton Siluanov pentru Vedomosti.
Miercurea trecută, SUA au împins Rusia mai aproape de punctul de intrare în incapacitate de plată, prin decizia de a nu prelungi o excepţie care permitea plata în dolari a deţinătorilor americani de obligaţiuni ruseşti, pe măsură ce Washingtonul creşte presiunile asupra Moscovei din cauza intervenţiei militare în Ucraina.
Confruntat cu o criză a datoriilor fără precedent, ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a declarat vineri că Moscova va continua să îşi ramburseze datoria externă în ruble, adăugând că va apăra, prin orice mijloace, rolul Rusiei de debitor de încredere.
„La fel ca în cazul plăţii în ruble pentru gazele naturale: suntem creditaţi în valută, există un schimb în ruble în numele cumpărătorilor de gaze şi aşa se face plata. Mecanismul de soluţionare a Eurobondurilor va opera în mod similar, numai că în cealaltă direcţie”, a spus Anton Siluanov pentru Vedomosti. Graţie acestui sistem, Rusia va putea ocoli infrastructura de plată occidentală, iar plăţile vor fi făcute prin intermediul depozitarului central din Rusia, a adăugat Siluanov.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut ca ţările pe care el le consideră „ostile” să plătească în ruble pentru gazele naturale livrate de Rusia, în caz contrar urmând să le fie întrerupte livrările. Conform acestei scheme, cumpărătorii străini de gaze că trebuie să îşi deschidă un cont la banca rusească de stat Gazprombank, în care să depoziteze euro sau dolari, iar baca rusă va converti sumele în ruble.
Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii