G4Media.ro

Moscova negociază dur evitarea unui conflict în Ucraina: Cere drept de veto…

Sursa foto: Pixabay

Moscova negociază dur evitarea unui conflict în Ucraina: Cere drept de veto în privința unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO și oprirea desfășurării de armament suplimentar și trupe în țările care nu erau membre în 1997, fără acordul Rusiei

Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi doreşte să negocieze imediat cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esenţiale pentru evitarea unei escaladări a tensiunilor, relatează agenția RIA, citată de Agerpres.

Propunerile transmise Washingtonului, incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit „Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate” şi „Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre” ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.

„Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie aşternute pe hârtie şi să aibă forţă de drept”, a declarat Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomaţiei americane.

Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri „încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă 18 decembrie”, anunţând că Moscova a propus Washingtonului ca tratativele să se desfăşoare la Geneva.

Principalele puncte ale acestor propuneri ale Rusiei, rezumate de agenţia rusă RIA sunt următoarele:
– Excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina.
– Nedesfăşurarea de trupe şi arme suplimentare în afara ţărilor în care acestea erau în mai 1997 (înainte extinderii NATO către Europa de Est), cu excepţia unor cazuri speciale şi cu consimţământul Rusiei şi al statelor NATO.
– Abandonarea oricărei activităţi militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.
– Nedesfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi dezafectarea oricărei infrastructuri militare deja existente pentru amplasarea unor asemenea arme.
– Exerciţiile militare să se desfăşoare cu cel mult o brigadă într-o zonă frontalieră convenită şi să se realizeze periodic schimburi de informaţii despre exerciţiile militare.
– Ambele părţi (Rusia de o parte, SUA şi NATO de cealaltă) să confirme că nu o consideră pe cealaltă un adversar şi să convină asupra soluţionării paşnice a tuturor disputelor şi să se abţină de la folosirea forţei.
– Angajamentul ambelor părţi că nu vor crea condiţii care pot fi percepute de cealaltă drept o ameninţare.
– Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact în situaţii de urgenţă.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Acum e momentul sa terminam ceea ce Churchil spera sa termine in 45

  2. E, azi, mâine Europa va fi condusa militar, economic, etc… de Putin.
    Moldova noastră ce face? Se unește cu noi, intra in Nato, UE…?

  3. Iar Rusia da inapoi tot ce a furat din ‘40 incoace (Karelia cu Vyborg, Basarabia, nordul Bucovinei si Herta, Ucraina de vest Poloniei, ce a furat prin caucaz de la Georgia… sa mai continuam?

  4. Astia inca se cred pe vremea lui Stalin, e clar. Ba baieti, suntem in 2021, lucrurile s-au schimbat, doar voi, coreea de nord si alti cativa amarati ati ramas inchistati in trecut. Nu va mai baga nimeni in seama, chiar nu observati?

  5. OK, e un punct de la care se poate porni discutia.
    Din ce vad eu, propunerile, in cazul in care sunt luate in calcul si exista vointa politica, pot avea ca rezultat o dezarmare substantiala, dar si reducerea considerabila a tensiunilor dintre cele 2 parti.
    Va invinge ratiunea sau nu?

    • Mi se par ceri aberante, cu adică să ceară NATO aprobarea Rusiei pentru ce face în țările membre?!

      Putin are tupeu nu glumă și trebuie negociat de pe poziție de forță cu el, altfel o să prindă mai mult curaj.

    • esti penibil

    • Asta e că și cum interlopul care terorizează un cartier întreg le cere vecinilor să renunțe la sistemele antiefracție și la abonamentele de supraveghere oferite de poliție pentru că amicii lui se simt intimidați!

    • E timpul sa dați înapoi TOT ce ați furat de la alte popoare !
      Nu vi se pare curios ca toată planeta va „iubește” ?

  6. Au de unde sa scadă intr-o negociere.

    • Da subscriu acestei ideile și as plusa cu ideea ca Rusia azi grabeste lucrurile in favoarea ei strangand ue cu ușa in privinta gazelor.dar in 15-25 ani când ue va deveni independenta cum va fi rusia atunci?
      Ue trebuie să fie cu gandul mereu ca dacă nu vor fi o singura voce cu SUA va pierde.

  7. SUA nu va incheia de principiu astfel de „tratate”, „conventii” cu Rusia pt ca asta ar insemna ca o recunoaste nu doar de facto ci si de plano drept o putere globala iar nu o putere regionala si in plus ar insemna ca este de acord cu impartirea sferelor de influenta !

    PS. In mod normal astfel de pretentii din partea lui Putin sunt absurde ! Doar ca acum ii are in fata pe Sleepy Joe si pe Mahalaua Harris si asta ii da aripi !

  8. La ora actuala sint trei superputeri mondiale : SUA, Rusia si China.
    O sa aiba grija sa nu se ciocneasca frontal intre ele, doar asa prin interpusi.!

  9. Nu renunta rusii la Crimeea, sudul Ucrainei si granita traficantilor de pe Dunare unde doar spaga numirii lui Liviu Mihai a fost de 1 milion euro.

  10. sa ma p..is pe rusi si pe mamele lor

    • Eşti un redus mintal să nu îți spun altfel mai IOANE, dacă ne tot legăm de trecut veşnic o să avem ceva de împărțit, nu înțeleg de unde atîta ură, ce a fost în trecut acolo să ramînă, cum este de ex şi cu Germania că trebuie să plătească daune de război de unde naiba prostia asta, atunci au fost alți oameni şi alte timpuri care a avut de platit a plătit atunci , aşa că ura asta legatã de trecut o să ne ducă întrun final la dispariție pentru idealurile unor lideri înfometați de PUTERE SI CONTROL.

  11. Putin vrea totul sau nimic…daca occidentul nu accepta aceste cereri ,atunci o sa intre in Ucraina…si o sa zica ca el le a facut o propunere care nu au acceptat o…..daca accepta cererile lui atunci occidentul isi recunoaste slabiciunea si neputinta in fata Rusiei…..

  12. Și dacă NATO acceptă, vom vedea titlu la știri peste un an: „Rusia cere drept de veto la desfășurarea de trupe NATO în țări care nu erau membre la 1800 toamna.”

  13. NATO alege acum cum moare. Asta e tot.

  14. Eşti un redus mintal să nu îți spun altfel mai IOANE, dacă ne tot legăm de trecut veşnic o să avem ceva de împărțit, nu înțeleg de unde atîta ură, ce a fost în trecut acolo să ramînă, cum este de ex şi cu Germania că trebuie să plătească daune de război de unde naiba prostia asta, atunci au fost alți oameni şi alte timpuri care a avut de platit a plătit atunci , aşa că ura asta legatã de trecut o să ne ducă întrun final la dispariție pentru idealurile unor lideri înfometați de PUTERE SI CONTROL.

  15. Deci Tari suverane precum Ucraina vor trebui sa stea la mila Moscalului,nu să aibă garanții de securitate,așa cum au țările membre NATO…..Mai bine spus,sa se pună în genunchi cu pantalonii in vine…..

  16. Pe perioada războiului rece, când rușii au amplasat rachete în Cuba,au avut loc,ca și acum, negocieri.
    Se pare că atunci au câștigat americanii, rușii și-au retras rachetele.
    Oare acum cum va fi ?

  17. Este partial OK . Contra propuneri ;Rusia isi reduce cu 50% flota din Marea Neagra , se retrage din Crimeia si zonele ocupate dinUcraina si Giorgia , retrage trupele rusesri din Tranistria si renunta la presiunile asupra Reuublici Moldova, retrage toate ecipamentele militare si personalul la 500 km de granitele tarilor NATO ,etc .