Moscova numeşte „piraterie de secolul al XXI-lea” planul SUA de a confisca active suverane ruse şi promite ripostă: „Furtul de proprietate de stat, privată şi publică a devenit o marcă a anglo-saxonilor”
Ministerul de Externe rus a calificat vineri planul Statelor Unite de a confisca până la 300 miliarde de dolari în active suverane ruse îngheţate, pentru a contribui la reconstrucţia Ucrainei, drept „piraterie de secolul al XXI-lea”, şi a afirmat că, într-un astfel de caz, Moscova va riposta dur, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a acuzat Statele Unite că încearcă să creeze o ‘acoperire legală’ pentru a fura active suverane ale Rusiei, o măsură în legătură cu care Moscova a avertizat în mod repetat că încalcă dreptul internaţional şi subminează sistemul financiar mondial.
‘Furtul de proprietate de stat, privată şi publică a devenit o marcă a anglo-saxonilor’, a spus Zaharova într-un briefing de presă.
‘Washingtonul (şi) Londra fac acest lucru de decenii. Înainte se chema piraterie, dar apoi a fost legalizată. Acum este pirateria secolului al XXI-lea, în opinia mea’, a adăugat ea.
Potrivit unei ştiri publicate miercuri de agenţia Bloomberg, administraţia preşedintelui american Joe Biden susţine un proiect legislativ care ar permite confiscarea de active suverane ruse îngheţate, pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, aflată parţial în ruine în urma ofensivei militare declanşate de Rusia în februarie 2022.
Maria Zaharova, care a acuzat Washingtonul că încearcă să forţeze Uniunea Europeană să participe la acelaşi plan de confiscare de active, a spus că Moscova va răspunde dur dacă îi vor fi confiscate activele.
‘Vor fi luate contramăsuri şi ele vor fi de aşa natură încât vor fi văzute şi simţite. Vor fi dureroase’, a spus Zaharova.
După ce preşedintele rus Vladimir Putin a lansat ceea ce a numit o ‘operaţiune militară specială’ în Ucraina, SUA şi aliaţii lor au interzis tranzacţiile cu Banca Centrală şi Ministerul de Finanţe ale Rusiei, blocând în jur de 300 de miliarde de dolari de active suverane ruse în Occident, o mare parte din ele în Europa.
Zaharova a mai spus că Occidentul se străduieşte acum să găsească noi căi de a finanţa Ucraina având în vedere dificultăţile tot mai mari în a asigura sprijin financiar pentru Kiev.
Casa Albă a afirmat joi că asistenţa americană pentru Ucraina ‘a încetat’, în timp ce negocierile continuă la Washington cu privire la un pachet de ajutor pentru Kiev ce ar putea fi condiţionat de o revizuire a măsurilor de securitate la frontierele SUA.
Kremlinul a declarat anterior că Moscova are o listă de active americane, europene şi altele pe care Rusia le va confisca dacă ţări occidentale vor confisca active ruse.
Liderii ţărilor din G7 sunt aşteptaţi să discute luna viitoare o nouă teorie juridică ce ar permite confiscarea activelor Rusiei, au indicat două surse la curent cu acest plan şi un oficial britanic, la sfârşitul anului trecut.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii