Moscova reacţionează vehement faţă de iniţiativa UE de transfer către Ucraina a veniturilor din activele ruseşti îngheţate: „Furt şi banditism. Prejudiciul va fi inevitabil”
Rusia a calificat miercuri drept „furt şi banditism” propunerea şefului diplomaţiei europene Josep Borrell ca 90% din veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în UE să fie folosite pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei, propunere care, dacă va fi implementată, mai afirmă Moscova, va conduce la zeci de ani de procese şi la subminarea reputaţiei UE de apărător de încredere al proprietăţii şi de loc sigur pentru investiţii, consemnează agenţiile Reuters şi EFE, transmite Agerpres.
În urma sancţiunilor impuse după lansarea invaziei asupra Ucrainei, statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ”furt”. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 190 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare şi sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.
Conform planului sugerat de Borrell, 90% veniturile produse de aceste active ruseşti îngheţate, cum ar fi dobânzile, ar urma să fie transferate Facilităţii Europene pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe, dar care a fost folosit în principal pentru înarmarea Ucrainei. Diferenţa de 10% ar urma să fie folosită pentru proiecte destinate industriei militare ucrainene. Şeful diplomaţiei UE a estimat la circa 3 miliarde de euro anual veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate.
„Europenii sunt deplin conştienţi de prejudiciul pe care asemenea decizii îl pot aduce economiei lor, precum şi reputaţiei lor ca, să spunem aşa, garanţi ai inviolabilităţii proprietăţii”, a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Prejudiciul va fi inevitabil. Persoanele care vor fi implicate în luarea unor asemenea decizii, statele care vor decide acest lucru, desigur, vor deveni obiectul proceselor pentru multe decenii”, a adăugat oficialul rus.
Întrebată la rândul ei despre planul enunţat de Borrell, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a răspuns: „Este pur şi simplu furt şi banditism”.
Liderii europeni ar urma să dezbată la summitul lor de joi şi vineri propunerea de folosire a beneficiilor rezultate din activele ruseşti îngheţate, potrivit unor surse comunitare citat de agenţia EFE.
Opţiunea confiscării directe a acestor active şi a transferului lor către Ucraina, dorită de numeroşi politicieni occidentali şi cerută de Kiev, pare cel puţin deocamdată dificilă, existând numeroase obstacole de natură juridică, geopolitică şi financiară, cum ar fi de pildă riscul de a tulbura pieţele financiare internaţionale şi de slăbire a monedei euro, plus că Moscova a ameninţat cu represalii dacă o asemenea idee va fi pusă în practică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu