G4Media.ro

Moștenirea lui Klaus Iohannis: Dispariția PNL în PSD

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Moștenirea lui Klaus Iohannis: Dispariția PNL în PSD

Cea mai mare problemă cu care PNL se confruntă astăzi este mobilizarea activului de partid. Liberalii nu mai sunt dispuși să se implice în campanie, după cum mărturisesc unii lideri în discuții informale. Intrarea lor în moarte clinică s-a văzut recent la ședința de alegeri a filialei din sectorul 4, unde nici măcar prezența unui histrion ca Rareș Bogdan nu a reușit să însuflețească sala.

Cum a ajuns însă unul dintre cele mai vii partide să se transforme într-o masă amorfă? Unde s-a dus spiritul liberal? Sloganul istoric „Prin noi înșine” a fost uitat, în momentul în care PNL a ales să candideze pe liste comune cu PSD, rivalul său ideologic, cel puțin teoretic. De acum, liberalii există „cu ajutorul altora”. Este, dacă vreți, primul pas către dispariția PNL în PSD.

Cum s-a ajuns aici? Iată câteva posibile explicații:

  • Contraselecția practicată metodic încă de la instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni a adus în fruntea partidului în ultimii ani pseudo-lideri, politicieni care nu au realizat nimic în cariera lor „prin ei înșiși”, ci au fost impuși de sus, fără alt merit decât slugărnicia necondiționată față de Cotroceni. Alina Gorghiu, Florin Cîțu, Cătălin Predoiu, Iulian Dumitrescu, Sebastian Burduja, Lucian Bode sau Nicolae Ciucă nu au niciun cuvânt de spus în politică, dar au ajuns lideri importanți, miniștri, șefi de organizații locale. Contraselecția de la vârf s-a propagat spre baza partidului. Pseudo-liderii și-au ales locotenenții după chipul și asemănarea lor. Nici măcar la finalul mandatului, PNL nu reușește să se desprindă simbolic de șeful statului, omul care i-a tras în prăpastie. Pentru cine și pentru ce să tragă un liberal onest și competent? Care este perspectiva?
  • Alianța cu PSD făcută în numele stabilității politice a demobilizat acei liberali loiali ideologiei lor, câți ar fi ei. Un partid nu este format doar din oportuniști și fripturiști care nu cred în nimic. Mai sunt și oameni care țin la valori, la principii, liberali de-o viață. Din anii ’90 încoace, le-au spus alegătorilor la fiecare serie de alegeri că marele dușman politic este PSD. Ce să le mai spună alegătorilor acum, când la locale merg în tandem cu pesediștii, unul la primărie, altul la Consiliul Județean, la fel pe listele de consilieri locali și județeni, iar la europarlamentare stânga și dreapta din România împart frățește locurile pe o listă comună, caz unic în Europa. Dacă nici în PSD nu mai au voie să tragă liberalii, în cine să tragă?
  • Nicolae Ciucă, probabil cel mai slab președinte PNL din istoria partidului. Fostul șef de stat major, generalul obișnuit cu ierarhia și comanda, a ajuns să conducă un partid așa-zis „liberal”. Ce contradicție în termeni mai mare ar putea exista? În plus, Ciucă pur și simplu nu are nici o treabă cu politica: vorbește public uluitor de prost, are carisma unui obuz de artilerie și pare slab, manevrabil, o păpușă în mâna altora, așa cum îl descriu alegătorii într-un sondaj făcut la comanda fundației germane KAS (aproape de PNL). Cuvântul „marionetă” revine obsesiv în focus grupurile din Transilvania și Moldova. În special în Moldova, caracterizările sunt acide: „tâmp”, „nepotrivit”, „caraghios”, „fără carismă”, „supus”. Altfel spus, o rușine pentru PNL și pentru liberalism. Cum să tragă liberalii pentru un general împiedicat în cuvinte, care nici măcar nu are perspectiva de a intra în turul doi al prezidențialelor?
  • Candidatul la București, impus din afara partidului. Mai în glumă, mai în serios, liberalii au probleme serioase cu strângerea de semnături în București, unde partidul a căzut sub 10%. Cum să mai tragă liberalii în campanie, din moment ce, oriunde apar, alegătorii le aruncă reproșuri din cauza alianței cu PSD? Liberalii au renunțat chiar și la candidatul pentru Primăria Capitalei. Potrivit surselor G4Media.ro, n-au avut niciun cuvânt de spus în privința desemnării lui Cătălin Cârstoiu drept independent susținut de ambele partide pentru Primăria Capitalei. Propunerea a venit în plic de la Cotroceni, iar Nicolae Ciucă n-a comentat, n-a pus întrebări. Atât pentru el, cât și pentru Marcel Ciolacu, soluția unui om din afara partidului îi salvează de eventuale neplăceri în partidele lor, în cazul în care Cârstoiu ar câștiga Primăria Capitalei. Puțin probabil, având în vedere cât de prost se desfășoară lucrurile.
  • Eșecul fuziunii cu PDL. La aproape zece ani de la topirea fostului partid condus de Traian Băsescu în PNL, cele două părți nu s-au unit într-un întreg. Partidul este încă rupt în două tabere mari: liberalii și pedeliștii. Cei din urmă au continuat să obțină primarii, având o structură solidă de aleși locali, mai ales în Transilvania, în timp ce liberalii nu au știut niciodată dacă sunt liberali sau pesediști. Au guvernat alături de PSD și după 2007, în timp ce PDL a fost trimis în opoziție și au fost mereu dispuși la compromis cu partidul mare. Anti-pesedismul foștilor pedeliști a fost ceva mai autentic decât cel practicat de liberali. Aceste diferențe de viziune se păstrează și astăzi în interiorul partidului, după alianța cu PSD.
  • Mesajul greșit propagat în plină campanie de liderii PNL și PSD: coaliția va câștiga alegerile, nu există altă soluție, nu avem adversar. Dacă așa stau lucrurile, atunci de ce să te mai agiți? De ce să te mai zbați dacă alegerile sunt deja câștigate? Este o eroare tactică, de manual. În lipsa unui adversar politic real, cele două mari partide care se luptau în trecut nu reușesc să mai genereze emoție în rândul propriilor alegători. A te lupta pentru „stabilitate politică” nu impresionează pe nimeni. Oricât au încercat cei doi lideri, Ciucă și Ciolacu, să agite sperietoarea extremismului, nimeni n-a mușcat. Alegătorii înțeleg că AUR este doar un alt partid de laborator, artificial, condus de un lider la fel de slab și manevrabil ca ceilalți.

Desigur că mai sunt și alte posibile explicații ale declinului istoric al liberalilor, dar punctele enunțate mai sus reprezintă cauza principală. Parcursul impus de Klaus Iohannis împinge PNL spre dispariția în PSD. Primul efect al candidaturilor pe liste comune este că nu vom ști după locale și europarlamentare scorul real al celor două partide. Vom afla doar că împreună au obținut procentul X, dar nu vom putea spune cât de valoroși mai sunt liberalii în ochii alegătorilor. Marcel Ciolacu l-a salvat astfel pe Nicolae Ciucă de plata unui decont politic inevitabil, dar prețul salvării unui singur om va fi destul de mare: PSD va înghiți PNL mai devreme sau mai târziu. Liberalii nu vor mai conta după prezidențiale și după parlamentare, dacă nu vor impune un candidat puternic, capabil să facă jocurile de la Cotroceni și să țină PSD la respect.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Super pertinent articolul
    Multumim…de citit, observ si inteles o fac cei care vor…restu’…voteaza romania normala

    • De menționat că e aceeași moștenire pe care a lăsat-o și Băsescu. După 10 ani sub Băsescu, PDL a trebuit să se ascundă în PNL că nu-l mai vota nimeni. După alegerile locale ne vom da seama dacă PNL se îndreaptă spre irelevanță, dacă nu obțin locul 2 cam ăla pare drumul. Pe de altă parte, cât timp PSD are >30% și AUR>20%, nu sunt prea multe opțiuni pt PNL.

  2. cred ca e important de notat si ca PDListi si PNListi au votat cu 2 maini alianta cu PEEESEEDEEE, iar cei care au criticat au devenit zombi .. daca Boc, Bolojan, Flutur, oameni cu greutata nu au spus absolut nimic la unirea cu PEESEEDEEE isi merita pe deplin soarta de moarte clinica
    mult prea trist ca oamenii asta din PNL au preferat sa FURE alaturi de PEESEEDEEE in loc sa reformeze Romania alaturi de USR prin PNRR, si mai trist e ca mai sunt oameni de buna credinta care inca mai voteaza PNL

    • as putea sa observ ca totusi d-ul Tapalaga da o sansa PNL, sa se lepede de DULAP, dar e ca la PEESEEDraknea, fara DRAKNEA + 2-3 trepadusi , tot au ramas 99% care au votat tot ce a aparut pe agenda (gen OUG 13 …)

    • „si mai trist e ca mai sunt oameni de buna credinta care inca mai voteaza PNL”

      Ultimul sondaj AtlasIntel da alianta PSD-PNL la 36% in Bucuresti. Acum 4 ani aveau impreuna 52% (PSD-32%, PNL-20%). Si ceva imi spune ca PSD-ul e tot ca pe unde era. Asta ar inseamna ca Bucurestiul e primul oras in care PNL-ul e la limita pragulului de 5%. Si asta e doar inceputul, ca mai sunt 8 luni pana la parlamentare.

      Prabusirea e inevitabila, odata ce singurul raspuns logic la intrebarea „de ce sa votez PNL?” este „ca sa aiba PSD-ul lui Ciolacu cu cine face guvernul”

  3. eu am o urare: asa sa ne-ajute dumnezeu.

  4. Vina principala nu o poarta Klaus Iohannis, ci ei, cei cu care el afacut tot ce s-a dorit.
    Klaus Iohannis nu are calitati (si defecte) care sa-i justifice reusitele, inafara unui egoism urias care-l lipseste orice alt orizont, inafara celui personal.
    Factorul principal este slaba lor calitate, din acest motiv s-au comportat ca o turma.
    Nu au fost asa cum se pretindeau, liberali adevarati, urmasi ai Bratienilor. Chiar daca, initial, un manunchi de idealisti asa se visau, misteriosul fenomen care s-a manifestat in Romania, a functionat si aici. L-a impus pe Klaus Iohannis si a manat turma spre stana lui Ciolacu.

  5. Duca-se in psd.. cine se aseamana se aduna

  6. Mostenirea lui Iohahahahannis?

    Un mare nimic. Si un palton aruncat pe capota!

    PS. Bonus, o reclama la golf! Plus un CV depus pentru NATO! HA, ha, ha!!!

  7. Pe mine ma surprinde tonul trist din articol si din comentarii. De parca PNL a pierdut ceva. Membrii PNL sunt mai bogati ca oricand si nu conteaza pe ce liste se vor afla. Ei nu s-au pierdut in PSD ci s-au comasat si au primit un loc la masa bucatelor. Unii mai mult, altii mai putin, nimeni cu forta. Asa ca mai bine sa ne plangem de mila noua, ca noi muncim ca prostii in timp ce ei au the best time of their life cu mancare buna si gagici tinere 🙂

  8. Eu cred ca este cea mai mare realizare. N-a existat nicio diferenta intre pnl si psd privind coruptia, nepotismul, promovarea pilelor, etc- piloni importanti pt à crea o societate democrata. Din aceasta cauza si alianta intre cele 2 partide à fost rapida si fara bulversari majore.
    PS. Pnl à fost dintotdeauna un partid de tradatori, si-si merita soarta.

  9. Articolul răsucește cuțitul în rană,este trist ,dar adevărat.Pe timpuri era o vorbă,nu ne mai salvează nici Moscova,sper să nu se întâmple.

  10. Scot G4Media din sursele de informare. Nu inteleg de ce sunt pe lista neagra… tot ce comentez nu apare. Se pare ca exista o filtrare ciudata la toate postarile, daca asta se numeste jurnalism… n-am cuvinte.

  11. OK am pierdut PNL dar ce facem cu AUR că dacă pierdem şi AUR cei de la PSD cu cine mai face guvernare?😁

    Noi înţelegem că este politică şi care politician îşi ridică mai mult fustele în cap atrag cei mai mulţi votanţi, dar ce nu înţelegem este că unii după ce ridică fusta la votant fug de votanţi cum îi văd.
    …………….
    Dacă a fost prea colorată descrierea de dinainte să o facem în alb negru aşa cum înţelegeţi voi, cum urmează.
    …………….
    Noi nu înţelegem sondajul în care spune că tinerii frumoşi şi liberi între 18-35 de ani ar vota cu AUR, când toţi ştiu că tinerii ăştia frumoşi şi liberi de acuma au fost crescuţi pe trotinete de mici şi AUR a decretat că nu guvernează pentru ei.

    Deci unde este logica la sondaj că chiar nu îl înţelegem cum nu înţelegem de ce tinerii frumoşi şi liberi ar vota cu acelaşi partid care vrea să îi bage şi în a/r/m/a/t/ă obligatorie.

  12. S-au dus unde le e locul – la gunoi

  13. Daca PSOE și PD ar fuziona (partide din Spania),in secunda 2 Spania va fi în flăcări.La propriu.Democratia funcționează la ei,aici avem o ciorba lunga și tristă

  14. Ne-am pus oare întrebarea, dacă acest pnl s-a comportat vreodată ca un adevărat partid liberal ?
    A avut oare un discurs politic, în care să regăsim măcar cele mai definitorii fațete comune ale gândirii liberale ? Crede pnl în egalitate și libertate individuală ? Susține proprietatea și economia privată, apără și luptă să asigure drepturile individuale ? A susținut vreodată un guvern constituțional limitat, o birocrație de stat minimală ? Recunoaște importanța unor valori ca pluralismul, toleranța, autonomia personală, integritatea și consimțământul ?
    Mi se pare că ideea reanimării pnl pe amintirile – ce-or mai fi rămas – nostalgice ale partidului de la începutul secolului XX, a pornit de la speranța că vechile fapte istorice vor confera un ștaif, un trigger, o aură de măreție noilor epigoni. Nu era niciodată vorba despre doctrină, despre un instrument ideologic și în nici un caz de un proiect de stat liberal. Dacă ar fi fost, la ultimele alegeri generale liberalii nu ar fi ales USR ca dușmanul lor politic, ci ca pe un aliat- deși tânăr și lipsit de experiență – dar cu potențial viitor, cu care ar fi putut construi un proiect de țară. Da și-a ales PSD ca aliat, mimând pe parcurs un liberalism vulgar. Deci, ce am avut și ce pierdem ? În mod tragic, singurul partid care a reușit să reproducă toate metehnele originare este FSN ( având în vedere numeroasele măști, să folosim acest acronim, cu care a fost lansat la origine ) datorită unui parcurs istoric neintrerupt de treisferturi de secol. Nu am nici o concluzie linistitoare.