Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu ar putea bate recordul de voturi pentru căderea unui executiv. Comparație cu guvernele Boc, MRU, Grindeanu, Dăncilă și Orban
40 de moțiuni de cenzură au fost inițiate în România post-decembristă până la cea împotriva Guvernului Cîțu. Cinci guverne au picat în urma moțiunilor din Parlament, 35 dintre moțiuni fiind respinse. Vezi mai jos o scurtă analiză a moțiunilor de cenzură care au reușit să dărâme guvernele Boc, Ungureanu, Grindeanu, Dăncilă și Orban și numărul de voturi strânse.
În cazul moțiunii de cenzură împotriva guvernului Cîțu, PSD, USR şi AUR, care au anunţat că susţin moţiunea, au împreună 280 de parlamentari, cu mult peste numărul necesar de 234 de voturi.
Initulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, cea de-a 41 moțiune a fost iniţiată de 157 de deputaţi şi senatori PSD. De asemenea, USR PLUS și AUR au declarat că vor susține în parlament căderea Guvernului Cîțu.
Cu 280 de parlamentari pe care cele trei partide îi au în legislativ, votul „pentru” această moțiune de cenzură ar putea fi unul record în istoria de după `89. Cel mai mare scor de până acum a fost la moțiunea anterioară, atunci când guvernul Orban a picat cu 261 de voturi „pentru”. Ulterior, președintele Klaus Iohannis l-a numit tot pe Orban în fruntea Guvernului.
- Moțiunile de cenzură care au trecut în Parlamentul României
1. Guvernul Boc 2 – 13 octombrie 2009
Prima moțiune de cenzură adoptată împotriva unui guvern post-decembrist a fost cea depusă de parlamentari PNL, UDMR și PSD și a vizat Guvernul Boc 2, după ieșirea social-democraților de la guvernare. Intitulată „11 împotriva României”, moțiunea a primit 254 voturi „pentru” și 176 de voturi „împotrivă”.
2. Guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu – 27 aprilie 2012
Moțiunea de cenzură a fost depusă de Uniunea Social Liberală (PSD şi PNL) şi intitulată ”Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată”. În favoarea moţiunii au fost exprimate 235 voturi „pentru”, iar 9 parlamentari au votat împotrivă. Pentru adoptare, moţiunea de cenzură avea nevoie de 231 de voturi. Guvernul Ungureanu fusese învestit de Parlament în urmă cu 78 de zile.
3. Guvernul Grindeanu – 21 iunie 2017
A treia moțiune de cenzură care a trecut, „România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor”, a fost iniţiată de parlamentarii PSD şi ALDE împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu. Moţiunea a marcat o premieră în Parlamentul României, fiind prima acţiune a unui partid de a demite propriul guvern. Au fost 241 de voturi „pentru” şi 10 împotrivă. Numărul total de voturi valabil exprimate a fost 251.
4. Guvernul Dăncilă – 10 octombrie 2019
Moţiunea de cenzură „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost semnată de parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi de foşti parlamentari PSD. Parlamentul a adoptat moțiunea 238 voturi „pentru” dintre cele 242 valabil exprimate (în total au fost 245 de voturi). Au fost și 4 voturi împotriva demiterii, în contextul în care parlamentarii PSD au fost în sală dar nu au votat.
5. Guvernul Orban – 5 februarie 2020
Moțiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, depusă de parlamentari PSD și UDMR, a trecut cu record de voturi: 261 de voturi „pentru” și 139 de voturi „contra”. După această moțiune, președintele Klaus Iohannis l-a numit din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier al României.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii