Moțiunea de cenzură, votată azi în Parlament: Aritmetica parlamentară îi este favorabilă lui Liviu Dragnea, UDMR și rebelii din PSD pot înclina balanța
Viorica Dăncilă se confruntă astăzi cu prima moțiune de cenzură de când a fost numită prim-ministru. Pentru ca Guvernul să fie demis, e nevoie de 233 de voturi, iar Opoziția (PNL, USR și PMP) are 155 de parlamentari, alți 16 fiind neafiliați (cei mai mulți membri Pro România, partidul lui Victor Ponta).
Pe ultima sută de metri negocierile au fost intense. Cele două tabere mari sunt PNL, USR și PMP – partidele care au inițiat moțiunea de cenzură – și, de cealaltă parte, PSD – ALDE, formațiunile care asigură majoritatea guvernamentală.
Cei care ar putea înclina balanța într-o parte sau alta sunt parlamentarii neafiliați, care acum gravitează în jurul lui Victor Ponta – puțin peste 10 la număr –, și cei de la UDMR (30 de senatori și deputați), formațiune intens curtată atât de Putere, cât și de Opoziție.
Maghiarii au dat un semnal important marți, prin vocea președintelui Kelemen Hunor, că ar putea vota moțiunea de cenzură, cu condiția ca PNL, USR și PMP să reușească să adune restul de voturi necesare demiterii Guvernului.
”Am adunat tot ce se poate aduna la un loc”, a spus Kelemen după o întâlnire cu Ludovic Orban, ”ca să vadă toată lumea, şi el, să văd şi eu cam unde suntem. Maxim 194 – 195 de voturi, dacă nu ţinem cont de nimic”. De fapt, PNL, USR, PMP, UDMR și neafiliații ar contabiliza circa 200 de voturi. Ar mai avea nevoie de puțin peste 30 pentru a trece moțiunea, iar ele nu pot veni decât de la PSD sau / și ALDE.
După întâlnirea cu Orban, liderul UDMR a avut o întrevedere tete-a-tete de mai bine de o oră și cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. ”În acest moment nu pot să spun ce decizie vom lua mâine (miercuri – n. red.). Orice opţiune, din punct de vedere teoretic, este posibilă”, a spus Kelemen la finalul discuțiilor.
Potrivit surselor consultate de G4Media.ro, foarte deranjat de faptul că nu a fost și el invitat la întâlnirea dintre Kelemen Hunor și Călin Popescu Tăriceanu a fost Liviu Dragnea. ”Este exasperat că se i proiectează tot mai mult în ultimele zile imaginea că nu mai controlează lucrurile. A fost lăsat în offsaid cu suspendarea lui Iohannis, i s-a pus frână cu modificarea Codului penal prin OUG”, au explicat sursele citate.
La rândul său, Victor Ponta a pus și el condiții pentru a vota moțiunea. ”Susținem demiterea Guvernului Dăncilă, dar nu instalarea unuia condus de liderul PNL”, a spus fostul premier.
”Nu ne cramponăm de o condiție”, a venit imediat răspunsul din partea lui Ludovic Orban.
Marți, Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu și Sorin Cîmpeanu s-au întâlnit cu mai mulți lideri PSD, în absența lui Liviu Dragnea, pentru a discuta despre moțiunea de cenzură și un guvern de uniune națională, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD. Obiectivul negocierilor: dislocarea masei critice a parlamentarilor nemulțumiți care să voteze demiterea Guvernului Dăncilă. O întâlnire finalizată, potrivit acelorași surse, fără nicio promisiune concretă.
Așadar, în dimineața zilei moțiunii de cenzură, matematica parlamentară îi este încă favorabilă Vioricăi Dăncilă.
Calculele arată că, chiar dacă UDMR și oamenii lui Ponta votează moțiunea de cenzură, pentru demiterea Guvernului tot mai este nevoie de circa 30 de parlamentari. Aceștia ar putea veni doar de la PSD sau ALDE și nu există încă semnale în acest sens.
Foto: Viorica Dăncilă alături de Liviu Dragnea și alți lideri PSD, la mitingul din 9 iunie (Sursa: Inquam Photos / Bogdan Buda)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii