Motivare CCR: Judecătoarele Stanciu și Tănăsescu arată că și la Curtea de apel București condusă de actuala șefă a CSM, Lia Savonea, toți judecătorii din penal erau considerați specializați pe corupție
Motivarea CCR privind lipsa completurilor specializate pe corupție conține 2 opinii separate semnate de judecătorii CCR care au fost magistrați, una semnată de fostul șef al DNA, Daniel Morar și fosta judecătoare Mona Pivniceru și alta semnată de fosta șefă a Înaltei Curți (ÎCCJ), Livia Doina Stanciu, și profesorul de drept constituțional și fost consilier prezidențial, Simina Tănăsescu.
Până la un punct, ambele opinii separate spun același lucru: toți judecătorii Secției penale a ÎCCJ sunt specializați în judecarea dosarelor de corupție și nu e nevoie de formalizare excesivă așa cum au cerut judecătorii CCR care semnează opinia majoritară.
Însa, judecătoarele Livia Doina Stanciu și Simina Tănăsescu au descoperit în plus și faptul că alte instanțe din țară au considerat, similar Înaltei Curți, că toți judecătorii Secțiilor penale sunt specializați în judecarea cazurilor de corupție. De exemplu, Curtea de apel București (CAB) a decis în acest sens încă din 2014. CAB a fost condusă între 2014 și 2017 de Lia Savonea, actuala șefă a CSM.
Pe 3 iulie 2019, CCR cu 5-4 a decis că ÎCCJ nu a avut completuri de 3 judecători specializate în judecata cazurilor de corupție din 2003 și până la data de 22 ianuarie 2019. Consecința deciziei CCR a fost că procesele inculpaților care nu aveau o decizie definitivă, precum Darius Vâlcov sau Elena Udrea, ar putea să se rejudece de la zero.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii