G4Media.ro

MOTIVARE De ce a fost achitat Darius Vâlcov în procesul în care…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

MOTIVARE De ce a fost achitat Darius Vâlcov în procesul în care este acuzat că ar fi mituit un funcționar de la Cadastru: Printre altele, lipsa probelor

Lipsa probelor este principala motivare a Tribunalului Gorj care, pe 24 iulie 2020, l-a achitat pe Darius Vâlcov pentru instigare la dare și instigare la luare de mită, potrivit deciziei instanței.

Vâlcov este fost primar PDL de Slatina, fost ministru PSD de Finanțe, fost consilier al premierului Viorica Dăncilă și amic (potrivit propriilor declarații) cu fostul lider PSD Liviu Dragnea.

În 2018, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de Parchetul Tribunalului Olt, alături de Eduard Cincu, subinginer de cadastru la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, Mircea Dogaru, jurist la firma de cadastru Millenium Topographica SRL, şi Elena Marinela Calotă-Sălcianu, administrator al Millenium Topographica SRL.

Potrivit procurorilor, Darius Vâlcov ar fi dispus înființarea a trei firme, Millenium Topographica SRL, Contis Company SRL şi Casa de avocatură Ciobanu şi Asociaţii, pe care le-ar fi controlat prin interpuși.

Apoi, Vâlcov ar fi decis să-l coopteze pe Eduard Cincu, funcţionar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii firmei de cadastru Millenium Topographica astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI.

Conform anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi exercitat „activităţi de determinare mediată”, în urma cărora Mircea Dogaru și Elena Marinela Calotă-Sălcianu de la Millenium Topographica ar fi dat mită lui Eduard Cincu câte 1.000 de lei lunar în perioada 2012 – 2015.

Banii au fost remişi pentru ca funcţionarul de la OCPI Olt să avizeze documentaţia cadastrală întocmită de către angajaţii Millenium Topographica SRL.

Ce spune instanța. Tribunalul Gorj a dispus însă achitarea tuturor inculpaților. În ce-l privește pe Darius Vâlcos, judecătorii au reținut că nu sunt probe.

Ce alte dosare mai are Darius Vâlcov. Tot în luna iulie 2020, el a fost condamnat de către Tribunalul Dolj la 6 ani şi jumătate într-un alt dosar de corupţie, instrumentat de DNA. Sentința nu este însă definitivă.

Vâlcov mai are un proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în care a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Procesul e suspendat ca urmare a sesizării CJUE în contextul deciziei Curţii Constituţionale privind completurile de 3 judecători nespecializate în judecarea dosarelor de corupție.

*Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Valcov incepe sa „dea din casa” despre Dragnea. De aceea, cateva din dosarele pe care Valcov le are se …claseaza.

  2. Nu sunt probe ? Atunci pe ce bază l-a trimis în judecată procurorul de caz ? Sau n-a vrut judecătorul să le vadă….

    • Chiar așa. Sau poate au fost excluse probe ale acuzării, onor CCR, pentru că ar fi fost obținute cu sprijinul SRI…
      Poate ne lămurește instanța de apel, dacă DNA-ul ăsta inert va apela hotărârea.

  3. PENSII SPECIALE
    nu prea inteleg asta cu probele .. ca lipsesc .. ori procurorul nu si-a facut treaba cum trebuie ori judecatorul s-a facut ca nu le vede … unul din cei doi vor PENSII SPECIALE sa fie independenti si sa-si faca treaba cum trebuie

  4. Cica „printre altele” e si lipsa de probe :))) pe bune? Dar ce altceva mai conteaza? :)) Si chiar asa, unde erau probele cand procurorul s-a gandit sa-l acuze?

    • Pia procurorul aduna probe, dar martorii mai sunt stimulati sa-si schimbe depozitia, judecatorul mai declara una-alta ca inadmisibile (uneori cu ajutor de la CCR)… Iar daca esti norocos, nimeresti si un procuror care aduna probele in asa fel incat sa le faca el inadmisibile (uita de un mandat ici, de un termen sau semnatura colo, job done).

  5. Justitia sub Ministrul Predoiu si persoanele asezate de catre acesta in Jilturile Parchetelor , a ajuns rusinea si dezamagirea natiunii , batjocorind romanii cinstiti si de buna credinta.

  6. Eu vreau să știu când se dă hotărârea judecătorească definitivă și se apucă să execute cei 8,5 ani pușcărie primiți la judecata pe fond. S-a terminat vacanța judecătorească.

  7. Niste nenorociti ordinari.
    Asteptam precizari: judecatorii sau procurorii sau cine le da ordinele. Respect cu scarba si multa UE

  8. TOTUL PENTRU INFRACTORI. SINGURA POLITICA A PARTIDULUI !
    PANA SI REPREZENTANTII MINORITATILOR, VOTEAZA TT CU EI! DOAR DE ASTA AU VENIT IN romania.

  9. DACĂ NU EXISTAU PROBE, DE CE DITAMAI PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNAL L-A MAI TRIMIS ÎN JUDECATĂ?!

    CODUL DE PROCEDURĂ PENALĂ:

    Art. 327

    Atunci când constată că au fost respectate dispozițiile legale care garantează aflarea adevărului, că urmărirea penală este completă și există probele necesare și legal administrate, procurorul:a) emite rechizitoriu prin care dispune trimiterea în judecată, dacă din materialul de urmărire penală rezultă că fapta există, că a fost săvârșită de inculpat și că acesta răspunde penal;

    Art. 342

    Obiectul procedurii camerei preliminare îl constituie verificarea legalității sesizării instanței, precum și verificarea legalității administrării probelor ori efectuării actelor de către organele de urmărire penală.

    UN PROCUROR ȘI UN JUDECĂTOR DE TRIBUNAL AU TRIMIS CĂTRE JUDECARE UN DOSAR INCOMPLET CU PROBE DE DOI LEI. CE JUSTIȚIE ORIGINALĂ AVEM NOI AICI ÎN ROMÂNISTAN!

    ȘI CE SĂ VEZI? CINE A SCĂPAT IARĂȘI? – UN ULTRAȘPĂGAR ȘI UN ULTRACORUPT! PUTRED DE BOGAT, LA FEL CA ȘI IMPOSTORII CU PENSII ȘI SALARII SPECIALE.

  10. E plina Oltenia de negustori cinstiti. O tara intreaga se scandalizeaza ca proasta o data pe luna la fiecare stire din Oltenia: clanuri, scandaluri, interlopi, sabii, pistoale, fete traficate, fete rapite, fete ucise, nunti cu burtosi, copii de judecatori care calca oamenii ca masina (Mihai Dafinescu) sau ii calca in picioare (Iustin Covei). Dar niciodata nu se intreaba nimeni din ce cauza. Cauza este una singura: justitia interlopa olteneasca. Un cancer putred si infect.