MOTIVARE De ce a fost condamnat fostul primar PSD Neculai Onţanu la doar 3 ani de închisoare cu suspendare, deşi a fost găsit vinovat că a primit mită un teren de peste 1,4 milioane de euro de la Cristi Borcea
„Înalta Curte (…) şi-a format convingerea că se impune aplicarea unor pedepse orientate spre minimul special, iar ca modalitate de executare (….) va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, apreciind că şi în acest fel poate fi imprimată acestora (inculpaţilor – n.r.) o atitudine corectă, onestă faţă de norma de drept şi regulile elementare de convieţuire socială” – este esenţa motivării deciziei din aprilie 2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care fostul primar PSD al Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost condamnat la doar 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Motivarea a fost publicată acum pe site-ul Înaltei Curţi.
Onţanu a primit pedeapsa minimă şi cu suspendare, deşi instanţa l-a găsit vinovat că, în 2006-2007, a primit mită de la Cristi Borcea un teren de 1.500 de metri pătraţi pe strada Barbu Văcărescu din Capitală, în valoare de peste 1,4 milioane de euro, ca să îi retrocedeze acestuia terenuri de peste 8 hectare în Sectorul 2.
„În ceea ce priveşte acuzaţia referitoare la acceptarea promisiunii pentru sine iniţial, urmată de pretinderea şi primirea folosului material de către inculpatul Onţanu Neculai, cu ajutorul persoanelor interpuse Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel, în schimbul urgentării soluţionării dosarului de retrocedare privindu-l pe … (beneficiarii în fapt Borcea Cristian şi …), Înalta Curte constată că probatoriul administrat a dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, vinovăţia inculpaţilor la comiterea infracţiunii de luare de mită în forma autoratului – Onţanu Neculai, respectiv complicităţii – Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel”, se arată în motivare.
Potrivit dosarului, Cristi Borcea a încheiat două contracte de vânzare-cumpărare fictive prin care a transferat terenul în două loturi, gratuit, către cei 2 interpuşi ai lui Onţanu. E vorba de Loredana Radu, o nepoată a fostului lider UNPR şi ex-ministru de interne, Gabriel Oprea, şi Aurel Radu, un fost director Metrorex, ginere al unui şef din Curtea de Conturi.
„Inculpaţii Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel au ajuns în posesia celor două suprafeţe de teren datorită legăturilor avute cu inculpatul Onţanu Neculai.
Radu Loredana-Claudia este fiica verişoarei primare a martorului Oprea Gabriel, coleg de partid cu inculpatul Onţanu Neculai, conducător al tezei de doctorat al acestuia (2006-2009), al cărui nume era înscris pe un birou din incinta Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, martor în posesia căruia a şi ajuns în final suprafaţa de teren atribuită inculpatei.
Radu Aurel este ginerele martorului … (audiat în dosar cu privire la fapte ce au format obiectul disjungerii), martor care ocupa o funcţie de conducere în cadrul Curţii de Conturi, terenul din strada Barbu Văcărescu fiind predat Primăriei Sectorului 2 Bucureşti în baza unui protocol încheiat cu Curtea de Conturi.
Mai mult, inculpatul Radu Aurel a fost cel care a indicat disponibilitatea atribuirii acestui teren prin compensare, urmărind evoluţia dosarului de retrocedare (conform propriei depoziţii). În acelaşi sens, martorul .. l-a indicat pe inculpatul Radu Aurel ca fiind apropiat inculpatului Onţanu Neculai, precizarea fiind făcută şi cu referire la inculpata Radu Loredana-Claudia.
În plus, inculpatul Radu Aurel a confirmat faptul că a fost coleg de armată cu martorul Oprea Gabriel şi asociat cu acesta într-o societate comercială, iar pe inculpata Radu Loredana-Claudia o cunoştea ca fiind verişoara/nepoata martorului Oprea Gabriel”, se arată în motivare.
Procurorii au arătat că, pe 17 decembrie 2008, nepoata fostului lider UNPR, Loredana Radu, a vândut lotul de 1.000 de mp către Gabriel Oprea „în baza unei tranzacții în care a fost menționat un preț de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piață a imobilului”.
La rândul lui, pe 6 februarie 2008, Aurel Radu a vândut lotul de 500 de mp către un cumpărător de bună-credință cu suma de 1.400.000 euro și „a retras sumele astfel obținute în numerar, iar apoi le-a transferat în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până în acest moment.”
De ce a primit Onţanu doar 3 ani cu suspendare, deşi limitele de pedeapsă pentru luare de mită sunt între 3 şi 15 ani, potrivit vechiului cod penal şi între 4 şi 13 ani şi 4 luni, potrivit noului cod penal
Instanţa a considerat că legea penală cea mai favorabilă este vechiul cod penal. Apoi, judecătorii i-au aplicat lui Onţanu pedeapsa minimă de 3 ani, la care au adăugat suspendarea executării pedepsei, cu un termen de supraveghere de 8 ani, „apreciind că şi în acest fel poate fi imprimată acestora o atitudine corectă, onestă faţă de norma de drept şi regulile elementare de convieţuire socială”.
Fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu a formulat două căi extraordinare de atac faţă de verdictul definitiv al judecătorilor. Contestaţia în anulare i-a fost respinsă pe 25 noiembrie 2021, iar recursul în casaţie are termen pe 16 decembrie 2021.
În ce priveşte implicarea fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, la care a ajuns până la urmă lotul de 1000 de metri pătraţi din terenul de la Cristi Borcea, acest aspect este investigat în cadrul unui dosar disjuns aflat încă în lucru la DNA.
Foto: Neculai Onțanu / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
40 comentarii