MOTIVARE De ce au anulat instanțele PUZ-urile din sectoarele 3 și 6: ”Riscul pentru sănătatea umană ce rezultă din faptul că planul propune reducerea spațiilor verzi este în directă corelare cu nediminuarea poluării aerului din București, iar particulele în suspensie sunt cauzatoare a numeroase boli”
PUZ-urile din sectoarele 3 și 6 – suspendate ieri pentru un an, prin decizia Consiliului General al Municipiului București – sunt anulate de Tribunalul București, însă deciziile nu sunt definitive, a declarat primarul Nicușor Dan în ședința CGMB. În plus, PUZ Sector 3 este suspendat prin decizie definitivă a Curții de Apel București.
Instanțele au motivat deciziile de suspendare și anulare a PUZ-urilor prin faptul că aceste acte administrative reduc spațiile verzi și așa puține din București și densifică suprafețele cu consecințe negative asupra sănătății bucureștenilor.
”Relevanța planului sau programului pentru implementarea legislației naționale și comunitare de mediu este dată de modalitatea de asigurare a spațiilor verzi care nu respectă prevederile OUG 114/2007 în ceea ce privește asigurarea spațiilor verzi pe cap de locuitor.
Riscul pentru sănătatea umană ce rezultă din faptul că planul nu doar că nu asigură criteriile minim legale impuse de OUG 114/2007, dar propune și reducerea spațiilor verzi deja existentă este în directă corelare cu nediminuarea poluării aerului din Municipiul București, iar particulele în suspensie sunt cauzatoare a numeroase boli inflamatorii, cardio-vasculare, pulmonare și a numeroase forme de cancer”, a arătat Tribunalul București în decizia prin care a anulat PUZ Sector 6 în cadrul unui proces deschis de o reclamantă și Asociația Salvați Bucureștiul în contradictoriu cu Municipiul București, Primăria Sectorului 6 și Agenția pentru Protecția Mediului.
Vezi aici sentința TB de anulare a PUZ Sector 6
<<Tribunalul constată netemeinicia apărării pârâtului CGMB în sensul că prin adoptarea PUZ contestat nu se vatămă de nicio manieră drepturile reclamantului.
Reclamantul locuiește în imobilul pe care îl deține în proprietate pe str. Drumul Gura Putnei, sector 3 (…), stradă ce se află în zona în care au fost aduse prin PUZ cele mai substanțiale modificări reglementarii urbanistice anterioare.
Pentru orice observator rezonabil este de necontestat că intensificarea notabilă a densității urbane într-o anumită zonă modifică condițiile de mediu din zonă.
În același timp, ținând cont de situația deja precară a municipiului București din perspectiva calității aerului – situație atestată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene prin Decizia din 30 aprilie 2020, transformarea unor vaste suprafețe aparținând zonei spațiului verde în zone intens construibile are aptitudinea de a leza dreptul la un mediu a oricărui locuitor al sectorului 3.
Conform art. 35 alin.1 din Constituţie „Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos”, iar potrivit art. 5 lit. d) din O.U.G. nr. 195/2005 „Statul recunoaşte oricărei persoane dreptul la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic, garantând în acest scop: dreptul de a se adresa, direct sau prin intermediul organizaţiilor pentru protecţia mediului, autorităţilor administrative şi/sau judecătoreşti, după caz, în probleme de mediu, indiferent dacă s-a produs sau nu un prejudiciu”. Prin urmare, asigurarea protecţiei mediului nu reprezintă doar un interes general al colectivităţii, ci are şi o dimensiune individuală concretizată în dreptul fiecărui individ la un mediu sănătos. Așadar este exclus a se reține că PUZ nu afectează interesele private ale reclamantului>>, este și motivarea Tribunalului București prin care a anulat PUZ Sector 3 în cadrul altui proces.
Vezi aici sentința TB de anulare a PUZ Sector 3
”Tribunalul a arătat că realizarea scopului PUZ Sector 3 aprobat prin HCGMB 49/31.01.2019 va implica transformarea unor vaste terenuri prevăzute ca spații verzi în documentația de urbanism reprezentată de PUG aprobat prin HCGMB nr. 269/2000 în suprafețe cu construcții P+14 etaje, operațiune care s-ar dovedi ireversibilă în eventualitatea în care instanța de fond ar anula întregul act administrativ și ar fi de natură să afecteze dreptul reclamantului la un mediu sănătos”, este și motivarea CAB prin care a suspendat definitiv executarea PUZ Sector 3.
Context. Ieri, CGMB a suspendat pentru un an PUZ-urile (planurile urbanistice zonale) din Sectoarele 2,3,4,5 și 6 la solicitarea primarului general Nicușor Dan. Edilul a precizat însă că proiectele – care au deja documentația aprobată în baza acestor PUZ-uri – merg mai departe.
Nicușor Dan a cerut suspendarea PUZ-urilor, motivând că acestea sunt în contradicție cu PUG-ul Capitalei (planul urbanistic general), distrug spațiile verzi, permit construcții înalte pe suprafețe dense și fără utilități, ”blocuri între blocuri”, după cum s-a exprimat primarul. În termenul de 3 luni, primarul se angajează să identifice și să remedieze neregulile din aceste PUZ-uri.
Potrivit unor statistici, BUcureștiul are mai puțin de 10 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor spre deosebire de media europeană de 26 de m2 de spațiu verde pe cap de locuitor. În plus, printr-o decizie de anul trecut, Curtea de Justiție a UE a obligat autoritățile bucureștene să reducă poluarea cu particule de praf.
Citește și:
ULTIMA ORĂ România, condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din București
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Foto: Nicușor Dan/ captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii