MOTIVARE De ce Ginel, finul lui Ionel Arsene, a fost condamnat la 7 ani de detenție pentru evaziune fiscală: firma lui a cumpărat cu peste 90.000 de euro un excavator de 1.800 de euro / Instanţa: scopul a fost reducerea bazei impozabile
Gheorghe Gh. Vlasie zis Ginel – finul fostului baron PSD de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani de închisoare pentru corupție și fugit în Italia – a fost, la rândul lui, condamnat la 7 ani de detenție pentru evaziune fiscală în formă continuată de către Tribunalul Neamț.
Decizia nu este definitivă și a fost luată la sfârșitul anului trecut, după 7 ani de procese. Urmează apelul la Curtea de Apel Bacău, iar judecata se anunță a fi una contra-cronometru în condițiile în care faptele de evaziune fiscală de care este acuzat Vlasie se prescriu pe 23 decembrie 2024 – potrivit sentinței Tribunalului Neamț publicată pe portalul rejust.ro.
De ce a fost condamnat Ginel la 7 ani de detenție, în primă instanță
Potrivit deciziei motivate a Tribunalului Neamț, omul de afaceri a fi participat la o schemă evazionistă prin care mai multe firme au vândut şi cumpărat, succesiv și într-un termen scurt, mai multe utilaje astfel încât valoarea bunurilor să fie majorată progresiv în scopul reducerii bazei impozabile şi deducerii TVA.
Spre exemplu, în decembrie 2013, firma deţinută (la acea vreme) de Gheorghe Vlasie zis Ginel, Aqua Parc Roznov (actuala Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi) a cumpărat cu peste 90.000 de euro un excavator cu şenile Hyundai în valoare de 1.800 de euro.
Potrivit motivării Tribunalului Neamţ, excavatorul a fost tranzacționat pentru prima data pe 2 decembrie 2013, cu 1.830 de euro de alte două firme din schema evazionistă. A fost vândut succesiv încă de câteva ori pentru ca, pe 10 decembrie 2013, să fie cumpărat de compania lui Ginel, Aqua Parc Roznov, cu peste 90.000 de euro.
„Instanţa mai reţine că circuitul operaţiunilor comerciale având ca obiect excavatorul a fost unul foarte rapid, în decurs de 8 zile (2 decembrie – 10 decembrie) acesta făcând obiectul a patru tranzacţii succesive, în care preţul acestuia s-a majorat considerabil ( de la 1500 euro+TVA la 367.000 lei+TVA).
Chiar dacă excavatorul există fizic, este folosit efectiv de către societatea Aqua Parc SRL, este înregistrat în evidenţele contabile, circuitul operaţiunilor comerciale având ca obiect acest activ conduce la concluzia existenţei unui circuit în care, prin operaţiuni succesive, derulate într-un termen scurt, proprietatea unui bun este transferată prin mai multe societăţi comerciale, valoarea bunului fiind majorată progresiv în scopul reducerii bazei impozabile a societăţii şi deducerii TVA la o valoare mult superioară valorii reale a bunului.
În consecinţă, instanţa nu îşi poate însuşi concluziile raportului de expertiză conform căruia înregistrările contabile ale acestui bun nu ridică probleme din punctul de vedere al realităţii tranzacţiei.
Instanţa apreciază că operaţiunea comercială înregistrată contabil de Aqua Parc SRL în baza facturii nr. 457/10.12.2013, cu o valoare de 367.000 lei la care se adaugă 88.080 lei TVA emisă de (…)SRL nu corespunde realităţii, fapta fiind specifică laturii obiective a infracţiunii de evaziune fiscală”, arată instanţa îm motivare.
Gheorghe Vlasie zis Ginel este acuzat de un prejudiciu total de aproape 190.000 de euro. Pedeapsa pentru evaziunea fiscală mai mare de 100.000 de euro este de mimim 7 ani şi maxim 13 ani de detenţie. Cum Ginel a achitat prejudiciul, instanţa i-a aplicat o pedeapsă orientată spre minimul de 7 ani.
„Pentru infracţiunea pentru care inculpatul a fost trimis în judecată (…) (forma în vigoare la data de 23.12.2014, data epuizării infracţiunii continuate), pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la 2 la 8 ani, limite majorate cu 5 ani (…), rezultând limite de pedeapsă de la 7 la 13 ani.
Raportat la limitele de pedeapsă prevăzute de lege, (…) termenul de prescripţie este de 10 ani. Prin raportare la data epuizării infracţiunilor continuate – 23.12.2014 pentru inculpatul Vlasie Gh. Gheorghe, termenul de prescripţie a răspunderii penale se împlineşte la data de 23.12.2024, termen care încă nu a fost împlinit (…)
Raportat la gravitatea faptei, la pericolul social ridicat determinat de producerea unui prejudiciu de un cuantum ridicat, faptul că acest prejudiciu a fost integral recuperat înainte de terminarea cercetării judecătoreşti, instanţa apreciază că se impune condamnarea inculpatului la o pedeapsă îndreptată spre minimul special, respectiv pedeapsa de 7 ani închisoare”, a arătat instanţa Tribunalului Neamţ.
Cine e Gheorghe Gh. Vlasie zis Ginel
Omul de afaceri Gheorghe Gh. Vlasie a fost trimis în judecată în 2016 de către DIICOT Neamţ, alături de mai multe persoane, pentru acuzaţii de aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la spălare de bani.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în 2013, Gheorghe Gh. Vlasie zis Ginel a renunţat la acţiunile companiei Aqua Parc din Roznov (actuala Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi) în favoarea tatălui său, Gheorghe V. Vlasie.
Ginel are o relaţie de rudenie cu fostul baron PSD de Neamţ, Ionel Arsene, condamnat pentru corupţie şi fugit în Italia. Potrivit presei locale, Arsene i-a botezat un copil lui Ginel. Relația dintre cei doi este de notorietate, fiind suprinși și de paparazzi la un restaurant din București.
Potrivit unei monitorizări a SEAP (portalul guvernamental de transparență în achiziții publice) realizate de G4Media.ro în 2019, CJ Neamț – instutuţia condusă la acea vreme de unul dintre cei mai influenți lideri PSD, Ionel Arsene, prietenul lui Liviu Dragnea – a acordat mai multe contracte către firmele controlate de finul lui, Gheorghe Vlasie zis Ginel.
Afacerile companiei Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi (fosta Aqua Parc) deţinută de Gheorghe V. Vlasie, tatăl de 76 de ani al lui Gheorghe Gh. Vlasie zis Ginel au mers foarte bine în ciuda problemelor penale ale fostului acţionar.
Potrivit SEAP, din 2020 până în prezent, compania figurează cu 50 de contracte cu statul în valoare de zeci de milioane de euro. Spre exemplu, pe 20 octombrie 2022, o asociere de firme din care fac parte companiile controlate de Ginel, Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi şi Ştef Edil CDP, a semnat cu CJ Neamţ un contract cadru (contract de tip abonament) cu valoare maximă de aproape 16 milioane de euro pentru întreţinerea drumurilor judeţene în perioada 2022-2025.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii