G4Media.ro

MOTIVARE De ce Înalta Curte i-a dat dreptate procurorului Horodniceanu în scandalul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

MOTIVARE De ce Înalta Curte i-a dat dreptate procurorului Horodniceanu în scandalul din trafic, cu poliţiştii: Agenţii nu au dreptul să filmeze şoferii cu telefonul / “Declinarea calităţii de procuror nu a fost făcută în contextul solicitării unui tratament favorabil”

Completul de 5 judecători de la Secţia Civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a explicat de ce nu i-a aplicat nicio sancţiune disciplinară procurorului CSM Daniel Horodniceanu (fost şef al DIICOT) după scandalul din trafic cu poliţiştii din 6 mai 2023.

Potrivit motivării instanţei consultate de G4media.ro, pe de-o parte, Înalta Curte a exclus înregistrarea făcută de poliţişti întrucât a fost făcută cu telefonul, nu cu body-cam-ul din dotare. “Telefonul mobil personal al poliţistului nu poate fi asimilat unui mijloc de înregistrare din dotare”, a concluzionat instanţa.

În plus, au arătat judecătorii, înregistrarea făcută de poliţişti cu telefonul a ajuns în spaţiul public, însă nu în integralitate şi nu e clar dacă a fost editată.

“Secţia pentru procurori (a CSM – n.r.) a constatat, din perspectiva veridicităţii înregistrării audio-video apărute în spaţiul public că aceasta nu conţine integral dialogul dintre lucrătorii de poliţie şi pârâtul procuror Horodniceanu Daniel Constantin, fiind omise atât momentul iniţierii, cât şi alte pasaje din derularea acestuia, care ar putea fi relevante în contextul probator, nici Inspecţia Judiciară şi nici Secţia neavând acces nemijlocit la originalul înregistrării audio-video ce a declanşat procedura disciplinară.

Tocmai pentru că asupra telefonului personal pot interveni atât proprietarul, cât şi alte persoane/entităţi, circumstanţe în care un fişier audio-video ar putea fi modificat, integritatea sa tehnică nu poate fi asigurată”, a arătat ÎCCJ.

Pe de altă, parte instanţa a intrat şi pe fondul problemei şi a respins cererea inspecţiei Judiciare de a-l sancţiona disciplinar pe procuror. Judecătorii au arătat că, oprit în trafic, Horodniceanu şi-a declinat identitatea, dar le-a cerut în mod repetat poliţiştilor să îl sancţioneze dacă a comis vreo contravenţie rutieră.

“Declaraţiile date de recurentul-pârât (Daniel Horodniceanu – n.r.) în faţa Secţiei (de procurori în materie disciplinară a CSM – n.r.), coroborate cu cele ale celor doi agenţi de poliţie, care au arătat că recurentul-pârât le-a solicitat să îi aplice o sancţiune contravenţională, probează că declinarea repetată a calităţii de procuror nu a fost făcută în contextul solicitării unui tratament favorabil, ci dimpotrivă, pârâtul procuror a insistat să fie aplicată legea şi să fie sancţionat, fără a pretinde exonerarea de o eventuală răspundere.

De altfel, agenţii de poliţie nu au furnizat o explicaţie clară cu privire la motivele pentru care au determinat oprirea în trafic a pârâtului, rapoartele întocmite conţinând afirmaţii contradictorii, care fac referire fie la o încălcare a regimului legal de viteză, fie la o abatere în procedura depăşirii.

Aşadar, nu există temeiuri pentru a aprecia că declinarea în mod repetat a calităţii de procuror a fost făcută de pârâtul procuror în alt scop decât acela de a pune capăt unei acţiuni a celor doi agenţi de poliţie pe care a considerat-o abuzivă”, a arătat ÎCCJ în motivarea consultată de G4media.ro.

Context.

În martie acest an, Înalta Curte a respins solicitarea Inspecţiei Judiciare de a-l sancţiona disciplinar pe procurorul Horodniceanu. Miza era uriaşă pentru procuror. Dacă ÎCCJ i-ar fi aplicat o sancţiune disciplinară, cât de mică, el ar fi fost nevoit să părăsească CSM, potrivit legii.

Pe 6 mai 2023, procurorul CSM Daniel Horodniceanu a fost implicat într-un incident cu poliția rurală dintr-o comună de lângă Iași. Procurorul a fost oprit de poliție, după miezul nopții, pentru că ar fi avut viteză și nu ar fi semnalizat depășirea mașinii de poliție. Horodniceanu s-a enervat, i-a întrebat pe poliţişti dacă ştiu cine este şi i-a ameninţat că îi va reclama șefilor IPJ Iași. Polițiștii au filmat întreaga scenă cu un telefon mobil.

Polițist: Dar cine vă urmăreşte?

Horodniceanu: Dvs. acum în momentul ăsta, de ce m-aţi oprit?

Polițist: Pentru că ne-aţi depăşit.

Horodniceanu: Şi nu am voie să vă depăşesc sau ce?

Polițist: Este limită de 50.

Horodniceanu: Aşa.

Polițist: Noi circulam deja cu 50 la oră.

Horodniceanu: Aveţi radar?

Polițist: Mă lăsaţi să vă termin?

Horodniceanu: Domne, voi ştiţi cine sunt eu?

Polițist: Cine sunteţi?

Horodniceanu: Sunt procuror şef Horodniceanu de la Crimă organizată.

Agenţii i-au explicat procurorului şi că nu ar fi semnalizat când i-a depăşit.

Horodniceanu: Dar ce faceţi dvs. la ora asta? Faceţi patrulă pe strada principală dintr-un sat?

Polițist: Nu, domnule… Sau dacă vreţi să vă spunem…

Horodniceanu: Da, vreau să îmi spuneţi, da.

Polițist: O să vă răspundă…

Horodniceanu: Am să vorbesc cu şeful IPJ-ului… Nu văd cum aţi putea să aveţi tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată a ţării.

Polițist: Nu are importanţă… Puteţi să fiţi şi preşedinte…

Horodniceanu: Eu sunt în măsură să fac orice! Din cauza mea dvs. aveţi undeva un 15% la salariu, adică în favoarea dvs. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 şi dvs. aţi luat 15%.

Imediat după incident, Daniel Horodniceanu a admis că s-a enervat, dar a susținut că a fost provocat. Procurorul a precizat că înregistrările făcute de polțiști și apărute în presă au fost editate.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Justitia din romanica e un fel de grup infractional organizat? Pai daca asta nu s-a comportat ca un mafiot… Si cata intelegere la iccj care a devenit o spalatorie de dubiosi.

  2. …Corect ! Agentii au voie numai sa stea in pozitie de drepti cand cineva dintre cetateni ii interpeleaza cu : „bai…tu sti cine sunt eu/ cine e unchiul meu/ cine e amantul meu/ cine e influencerul meu…cap de zmeu, de dumnezeu..” Agentul trebuie sa isi ceara scuze daca a comis infractiunea de a „stanjenii” in trafic un VIP (nu conteaza cat de mic)

  3. Uitați-va la fatza lui horodniceanu – esta fatza justiției. Si mafia este mai impartiala…

  4. Motivarea Inaltei Curti este mai mult decat jalnica, este de-a dreptul insultatoare pentru magistratii (oare cat de putini?…) ramasi integri si pentru romanii cu neuronul acolo unde trebuie! Pana cand si pana unde vor mai inghiti acestia? N-ar trebui nu numai sa-i mire si/sau sa-i indigneze (pe cei onesti cu meseria lor), revolta opiniei publice in privinta tuturor magistratilor. Pana la urma, Inalta Curte in ziua de azi, dicteaza „ciocu mic” tuturor…..Multumim Johannis pentru ridicarea MCV-ului, rau mai mare pentru Romania nici ca puteai face! Am ajuns o tara in care justitia este cea mai blamata si lipsita de incredere, iar Ciolacu declara ca totul „merge uns” in justitia de azi a Romaniei…pai sa nu-l votezi cu doua maini (Doamne fereste) ?!?

  5. Tiktok-eri de ghena prin politie. Ala stia prea bine ce drepturi are , stia ca se pisa cu bolta pe sanctiunea astora , ca nu sta in picioare nimic, dar paparazii erau sa faca audienta pe tiktok .

    • Ala avea/are aceleasi drepturi ca oricare altul….pe hartie! Dar aveti dreptate: „stia ca se pisa cu bolta pe sanctiunea astora , ca nu sta in picioare nimic” in tara ajunsa fara de lege respectata de toti, pastorita de Johannis si gasca.

  6. @Adriana : si a cerut vreun tratament special ? le-a zis sa-l sanctioneze, nu are timp pentru toti tiktok-erii sa-si faca norma de postari . Cel mai mare ra.hat e bagi un telefon in fata si sa ceri sa se ramana calm. Du-te cu tot cu telefonul tau , ai ceva de spus ok , ai amenda de dat , scrie acolo , daca stii , nu sta sa ma filmezi , ca nu ai nici un drept .

  7. Telefonul ne-a arătat fața hidoasă a multora dintre cei care împart dreptatea în România. Felicitări polițiștilor pentru demnitate și curaj!

  8. Ăștia sunt deasupra legii. Nu sunt condamnați niciodată.

  9. Polițistul și-a depășit atribuțiile pentru că de fapt nu a constatat și nu a putut proba nicio contravenție sau infracțiune comisă de dl.Horodniceanu și deci oprirea în trafic a acestuia a fost neregulametară, iar pe de altă parte dl.Horodniceanu nu l-a jignit,nu l-a insultat,nu l-a amenințat pe cel în cauză,nu s-a manifestat necuviincios față de el ci doar i-a reproșat că își depășește atribuțiile legale ,motiv pentru care vă înștiința conducerea IPJ Iași,prerogativă legală ce revine oricărui cetățean,nu numai unui procuror.Invocarea calității de procuror nu are nicio legătură cu obținerea unui tratament favorabil,din moment ce agentul de poliție nu a constatat și probat nicio contravenție,infracțiune sau abatere de la normele rutiere pentru dl.Horodniceaniu.Și atunci ce interes legitim l-a determinat pe de dl agent de poliție să-l înregistreze pe dl.Horodniceanu cu telefonul mobil?

  10. “Declinarea calităţii de procuror nu a fost făcută în contextul solicitării unui tratament favorabil” – corect, el a zis doar „voi ştiţi cine sunt eu?”. /s

  11. ” Porcu’ nostru are-o tona si mi-i foameee, da mi-e frica….Daca-l tai si-l tin afara…nu se-mpute, nu se strica ? ” ( Fara Zahar )

  12. Motivare mafie iccj-Declinarea REPETATA a calității de procuror de catre Horodniceanu? Nu ca să fie favorizat, ci inocent, deci era un simplu tic verbal.
    Probleme tehnice cu inregistrarile…nu sunt integrale…trecea o bufnita prin cadru… și poate ca nici nu era Horodniceanu în filmare, ci Bran dintr-un filmuleț cu Stan și Bran. Ne-am înșelat cu toții sau ne iau de proști acesti judecatori Iulia Petronela Niţu, Madalina Elena Valdu-Crevon, Andreia Liana Constanda, Mirela Visan si Cristinel Grosu. Și câți nu mau sunt în sistemul mafiot.