MOTIVARE Înalta Curte despre ancheta Adinei Florea împotriva procurorilor DNA din cazul Ponta-Blair: ”A dovedit fie necunoașterea legii, fie ignorarea sa cu bună știință” / ”A pus la dispoziția persoanelor cercetate acte la care nu trebuiau să aibă acces”
Judecătorul Ionuț Matei de la Înalta Curte de Casație și Justiție desființează dosarul procuroarei Adina Florea de la Secția Specială împotriva foștilor procurori DNA Ploiești Mircea Negulescu (zis Portocală) și Alfred Savu, dar și a polițistului Mihai Iordache – potrivit motivării deciziei prin care magistratul a ridicat controlul judiciar dispus împotriva lui Savu, document consultat de G4media.ro.
Judecătorul a constatat în primul rând încălcarea dreptului la apărare al procurorului Savu. Adina Florea l-a plasat sub control judiciar pe procuror, fără să îl audieze înainte și fără să mai aștepte soluționarea cererii de recuzare formulate de acesta împotriva ei.
Magistratul a analizat și pe fond acuzațiile aduse de Adina Florea anchetatorilor de la DNA Ploiești. Mai întâi, judecătorul atrage atenția că pentru inculparea și plasarea sub control judiciar e nevoie de probe, nu doar de indicii temeinice și bănuieli rezonabile.
Magistratul constată că Adina Florea îi acuză pe foștii procurori DNA Ploiești că ar fi anchetat persoane despre care știau că sunt nevinovate, adică pe Victor Ponta și Sebastian Ghiță. Or – constată judecătorul – dosarul tigăilor și dosarul Ponta-Blair sunt încă în lucru la DNA, care nu a emis încă un verdict confirmat de judecători privind vinovăția sau nevinovăția acestora.
Mai mult, arată magistratul, Adina Florea ar fi trebuit să ia în calcul întreg materialul probator din dosarul Ponta-Blair, în care – pe lângă așa zisele probe testimoniale (declarații de martori) ticluite de Negulescu și Savu – sunt nenumărate alte probe: ”corespondența email în legătură cu organizarea vizitei lui Tony Blair în România, contracte, extrase de cont, ordine de plată și alte înscrisuri”.
Judecătorul atrage atenția asupra faptului că Adina Florea le-a prezentat persoanelor cercetate din dosarul Ponta-Blair documente din anchetă ceea ce ar periclita investigația DNA împotriva lor.
Judecătorul constată că acuzațiile Adinei Florea se bazează exclusiv pe susținerile persoanelor anchetate de Negulescu și Savu și pe înregistrări făcute în condiții neclare în biroul procurorilor, fără să fie expertizate.
Apoi, judecătorul arată că martorii împotriva lui Ghiță și Ponta – adică familia Cosma, Răzvan Alexe și alții – nu au fost constrânși să îi denunțe, ci au avut un rol activ și i-au denunțat de bună-voie ca să beneficieze de reducerea pedepsei la jumătate, potrivit legii, în alte dosare penale în care sunt implicați.
Personajele. Judecătorul Ionuț Matei de la Înalta Curte a devenit cunoscut după ce i-a condamnat pe Adrian Năstase, Radu Mazăre și lotul Truică-Paul al României-avocatul Robert Roșu.
Adina Florea este procuror al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului general. Ea instrumentează dosarele cu presupuse abuzuri ale fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, și ale foștilor procurori DNA de la Ploiești, Oradea și Constanța.
Mircea Negulescu, zis Portocală, este fost procuror la Parchetul Curții de Apel Ploiești și la DNA Ploiești. A instrumentat dosarele fugarului Sebastian Ghiță și ale familiei Cosma din Prahova. A fost exclus din magistratură pentru mai multe abateri disciplinare, printre care limbajul trivial folosit în anchete și relația, admisă de el, cu unul dintre inculpații cercetați de DNA Ploiești, fosta deputată PSD Andreea Cosma.
Alfred Savu a fost procuror DNA Ploiești și acum activează la Parchetul Tribunalului Prahova.
Dosarele DNA Ploiești și dosarele SIIJ împotriva anchetatorilor DNA
Negulescu și Savu au instrumentat dosarul Ponta-Blair de la DNA Ploiești în care, în septembrie 2016, fostul premier Victor Ponta și fostul deputat PSD Sebastian Ghiță au fost inculpați și plasați sub control judiciar. Ghiță e acuzat că ar fi finanțat ilegal cu 220.000 de euro aducerea în România a fostului premier britanic Tony Blair la un eveniment de campanie al PSD din februarie 2012.
Potrivit DNA, ”pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte.
Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obținerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel și pentru formațiunea politică reprezentată de către acesta, conform înțelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către președintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din județul Prahova”, arată DNA într-un comunicat de presă din septembrie 2016.
Ghiță e acuzat și că le-ar fi dat tigăi alegătorilor din colegiul său, la alegerile parlamentare din 2012.
Anul trecut, Adina Florea de la Secția Specială i-a pus sub acuzare pe cei doi foști anchetatori din dosarul Ponta-Blair pentru mai multe infracțiuni precum: grup infracțional organizat, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și abuz în serviciu.
În vară, Adina Florea a reușit să îl aresteze pe fostul procuror Mircea Negulescu, după ce solicitarea ei a ajuns la judecătoarele Înaltei Curți, Simona Neniță (soția fostului avocat al senatorului PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție) și Rodica Cosma.
Adina Florea a cerut avizul Secției pentru procurori a CSM pentru reținerea și arestarea procurorului Alfred Savu, dar nu l-a obținut și, până la urmă, l-a plasat doar sub control judiciar.
Ulterior, Savu și Negulescu au solicitat Înaltei Curți ridicarea măsurilor preventive, iar judecătorul Ionuț Matei le-a admis cererea. Portocală a fost eliberat din arest, iar Savu a fost scos de sub control judiciar.
Până la urmă, la sfârșitul anului trecut, Adina Florea i-a trimis în judecată în acest dosar doar pe fostul procuror Mircea Negulescu și pe polițistul Mihai Iordache. Procurorul Alfred Savu a primit disjungere și este anchetat în continuare de Secția Specială.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Foto: Procuroarea Adina Florea. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
44 comentarii