MOTIVARE Precedentul Udrea: Cum au cerut procurorii DNA control judiciar pentru fostul ministru după condamnarea în primă instanță la 8 ani și după ce a blestemat judecătorul/ Chiar magistratul blestemat a respins cererea, iar un an mai târziu Udrea a fugit din țară
Fuga din țară a președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, readuce în discuție necesitatea luării unor măsuri preventive față de inculpații condamnați în primă instanță pentru a se evita sustragerea lor de la executarea pedepsei în momentul în care decizia de condamnare rămâne definitivă. Fostul ministru al Justiției Ana Birchall a propus chiar modificarea legislației astfel încât judecătorii să poată dispune automat o măsură preventivă atunci când pronunță o condamnare cu închisoare în primă instanță.
În urmă cu 2 ani însă, după condamnarea Elenei Udrea la 8 ani de detenție în primă instanță din dosarul Finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu, procurorii DNA au solicitat instanței plasarea fostului ministru sub control judiciar cu interdicția de a părăsi țara pe motiv că a blestemat judecătorul, a pus sub semnul întrebării decizia judecătorească, invocând tot felul de consiprații împotriva ei de natură să inducă neîncredere în sistemul de justiție, și și-ar fi manifestat indirect intenția de a fugi din țară.
TIMELINE: Filmul evenimentelor
- 2 martie 2021: Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de detenție în dosarul Finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu;
- 4 martie 2021: Procurorii DNA au solicitat plasarea ei sub control judiciar;
- 5 martie 2021: Instanța a respins cererea.
De notat că respingerea cererii de plasare sub control judiciar a fost luată tot de judecătorul care a condamnat-o pe Elena Udrea la 8 ani de detenție: judecătoarea Claudia Jderu de la Curtea de Apel București.
Un an mai târziu, 7 aprilie 2022: Fostul ministru a fost condamnat la 6 ani de detenție în alt caz, în dosarul Gala Bute. Nu a fost găsită de poliție pentru a fi dusă la închisoare și a fost prinsă în Bulgaria în timp ce încerca să ajungă în Grecia.
REFERAT DNA: De ce au cerut atunci procurorii plasarea fostului ministru sub control judiciar
Procurorii i-au arătat judecătoarei Claudia Jderu că a fost blestemată la tv de fosta ministră, care i-a pus la îndoială decizia, invocând tot felul de conspirații. În plus, au susținut procurorii, Elena Udrea și-ar fi manifestat indirect intenția de a fugi din țară în momentul în care a negat această posibilitate, mai ales în condițiile în care Elena Udrea mai fugise o dată din țară și a fost extrădată cu greu din Costa Rica.
”După pronunţarea soluţiei de condamnare în şedinţă publică, inculpata UDREA ELENA GABRIELA a avut luări de poziţie publică în mass media, poziţii care au fost constante în a exprima ideea de neîncredere în justiţie, de dispreţ faţă de principiul supremaţiei dreptului, faţă de autoritatea judecătorească, sugerând ideea lipsei de imparţialitate a justiţiei din România şi a influenţei unor factori nocivi asupra bunului mers al acesteia, creând aparenţa publică că deţine adevărul celor afirmate prin prisma poziţiei de demnitate publică pe care a avut-o în statul român o lungă perioadă, fiind mai mult decât evidentă presiunea exercitată care poate fi resimţită atât de judecătorul fondului, cât şi de judecătorii instanţei de control judiciar, cu scopul pronunţării unei soluţii în dispreţul materialului probator administrat;
Poziţiile publice exprimate după pronunţarea soluţiei de condamnare au reliefat intenţia indirectă a inculpatei UDREA ELENA GABRIELA de a se sustrage de la judecată prin referire explicită la sistemul judiciar din statul italian, stat pe teritoriul căruia s-au refugiat, scăpând de puterea mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare române mai mulţi condamnaţi trimişi în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie, printre care Săvulescu Dragoş, Dragomir Daniel, Bica Alina, Zlotea Marian.
De altfel, inculpata UDREA ELENA GABRIELA, după revocarea măsurii preventive în prezenta cauză, în condițiile în care exista o hotărâre nedefinitivă de condamnare a acesteia la o pedeapsă privativă de libertate, într-o altă cauză, s-a sustras judecăţii, aspectele fiind de notorietate publică.
Măsura controlului judiciar este imperios necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpatei UDREA ELENA GABRIELA de la judecată, măsura fiind proporţională faţă de gravitatea acuzaţiilor deduse judecăţii şi necesară pentru realizarea scopului urmărit”, au arătat procurorii DNA.
Procurorii i-au prezentat judecătoarei Jderu mai multe declarații ale Elenei Udrea din presă, făcute după condamnarea la 8 ani de detenție.
”G4Media.ro, 2.03.2021 Elena Udrea, blesteme pentru judecătoarea care a condamnat-o la 8 ani de închisoare pentru corupție: ”O blestem să simtă copiii ei ce simt copiii mei”
(…)”Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum va dormi această femeie liniștită la noapte”, a declarat Elena Udrea la Antena 3 (…)
”Unde să mai fug? Italia a schimbat legea, nu mai ia în considerare executarea pedepselor primite în alta țară”, a mai spus Udrea (…)
REALITATEA PLUS
100%: Elena Udrea, declaraţii după condamnare – prin telefon (…), Elena Udrea, fost ministru al Turismului
Emisiune: 100%
Elena Udrea: Nu ştiu. Şi eu întreb. Mai există cineva care apasă butoane? După cum se întâmplă lucrurile, se pare că da. Mai ieri declara o stimată doamnă de la Ambasada SUA că judecătorii dau sute de ani în dosare. Probabil că mai sunt. Nici nu ştiu cine sunt aceia. Probabil că mai sunt încă butoane care se apasă de diverse personaje pe care eu nu le mai pot intui în momentul ăsta şi care decid cine, câţi ani se duce la puşcărie. Probabil că se întâmplă şi lucrul acesta. Să mai fiu eu un trofeu? (…)
Moderator: Doamna Udrea, e o întrebare firească. Mai aveţi de gând să rămâneţi în ţară?
(…) Elena Udrea: Toată lumea mă întreabă asta. Şi unde să te duci? /…/ Eu am fost plecată, eu am stat în puşcărie în afară. Domne nu vreau să mă duc să colind puşcăriile lumii. Unde să te duci? Vedeţi ce se întâmplă în America. Credeţi că mai este vreun loc în lumea asta unde să ai garanţia că cineva chiar respectă legea şi chiar sunt respectate drepturile omului? Au ei probleme cu ai lor. Credeţi că îi mai pasă cuiva şi de nişte români care sunt hăituiţi pe acolo pe la ei prin ţară?
Doi la mână. Legile sunt schimbate peste tot. /…/ o întrebare care mi s-a mai pus mai devreme despre Italia. S-a schimbat. Din 2 februarie e schimbată legea în Italia. În Italia există o lege normală la cap care spune că până la patru ani /…/ ceea ce mi se pare absolut normal. Până la patru ani nici n-ai omorât, nici n-ai violat, nici n-ai făcut nimic. Bun. Dar această lege a fost schimbată /…/ şi până la patru ani nu până la opt. Deci asta e nebunie. Cine ştie ce nebuni de-ai sistemului încearcă să crească presiunea să spună Udrea vrea să… Unde să mă duc? Am fost /…/, m-am întors cu speranţa că s-a schimbat ceva în justiţia din România şi judecătorii au curaj să judece fix după lege şi atât. Se pare că lucrul ăsta încă nu se întâmplă (…)
ANTENA 3
Banii pentru Băsescu o trimit pe Udrea după gratii – în direct prin telefon Elena Udrea (…)
Elena Udrea: Domnule dacă este ordin, este ordin s-o condamnăm pe Elena Udrea în cazul lui Traian Băsescu.
Redactor: Cine ar fi dat acest ordin?
Elena Udrea: Păi, sistemul de astăzi. Ăsta care o mai fi! Habar nu am, nu mai ştiu cine mai merge cu plicul galben! Nu ştiu dacă ambasada? Având în vedere declaraţiile doamnei Kim de la ambasada SUA care mai ieri spunea că ei sfătuiesc judecătorii cum să pronunţe sentinţe în dosarele penale. Nu ştiu dacă de la ambasadă. Nu ştiu dacă de la SRI (…)
Elena Udrea: Unde să te retragi în altă ţară? Unde? Uitaţi-vă ce se întâmplă în America? Mai există vreo ţară în care credeţi că mai funcţionează justiţia altfel decât la comandă? Unde te mai poţi duce?
Redactor: În Italia.
Elena Udrea: Ce să faci în Italia? Eu am o sentinţă de 8 ani. Italia a schimbat legea. Nici Italia nu mai ia în considerare executarea pedepselor pe teritoriul ei pentru cetăţenii condamnaţi în alte ţări. Deci nu se pune problema, problema se pune dacă se poate face ceva în ţara asta, dacă mai există oameni, judecători care au curajul, au libertatea să judece doar cu legea în mână. Şi în continuare întrebarea – cine este în continuare în spatele justiţiei, cine dă în continuare ordine pentru pedepse atât de mari? Ce nenorocire am făcut? Şi dacă ar fi fost aşa şi dacă s-ar fi plătit banii aceia pentru panouri şi eu aş fi ştiut, am omorât pe cineva? Cum să dai 8 ani pentru aşa ceva?! (…)
Elena Udrea: /…/ Eu nu ştiu dacă se dau! Dacă se dau, să ştiu şi eu! Eu sunt mai îndreptăţită decât dvs să aflu cine dă ordine în justiţie astăzi! Habar nu am! Pot doar să speculez. Pot să speculez că această judecătoare nu a dat de cap /…/ decizie atât de absurdă şi de ilegală şi că a primit ordin /…/ pot să speculez.
Dar aş vrea, dacă mai există cineva astăzi poate care să comande justiţiei cu bileţele, cum comanda pe vremuri dl Ciocârlan, cred că se numea, sper să nu-i greşesc numele, şi dl Coldea, deci, dacă mai există aşa ceva, vreau să ştiu şi eu! Măcar să nu mă mai chinui atât! Băi, fraţilor, spuneţi-mi de acum, cât vreţi să stau în puşcărie? De ce ne mai prefacem că-mi faceţi dosar, că mă judecaţi? De ce?
(…)Elena Udrea: Eu am crezut că justiţia este liberă! Au plecat Coldea, Ciocârlan /…/
Elena Udrea: Atunci, nu! Înseamnă că am uitat. Dumbravă, scuzaţi-mă! Tot le folosesc numele greşit. Da, Dumbravă. Deci a plecat Dumbravă, a plecat Coldea. Am crezut că justiţia nu mai este presată de astfel de personaje cu ordine cine să fie băgat la puşcărie şi cine nu”, sunt câteva fragmente din declarațiile Elenei Udrea făcute în presă în data de 2 martie 2021 când a fost condamnată la 8 ani de detenție în primă instanță în dosarul Finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009, declarații pezentate de procurorii DNA judecătoarei Claudia Jderu pentru a-și susține cererea de plasare sub control judiciar.
MOTIVARE De ce judecătoarea blestemată a respins cererea DNA
Pe 5 martie 2021, judecătoarea Claudia Jderu a repins însă solicitarea DNA.
”Pozițiile publice ale inculpatei Udrea Elena Gabriela nu sunt de natură a aduce atingere bunei desfășurări a procesului penal, neputându-se susține că ar genera o presiune asupra judecătorul fondului sau asupra judecătorilor instanţei de control judiciar.
Problema efectului unei campanii de presă, chiar virulente, asupra imparțialității instanței este tratată de instanța de contencios al drepturilor omului diferit în funcție de componența completului de judecată format din judecători de profesie sau jurați, în primul caz reținându-se că aceştia dispun de experienţa şi pregătirea necesară pentru a le permite să reziste oricărei influenţe externe. În plus judecătorul fondului a pronunțat soluția în cauză, aceasta fiind de altfel cauza reacțiilor la care se face referire în actul de sesizare a instanței.
În ceea ce privește riscul sustragerii de la procedurile penale acesta nu poate fi măsurat numai prin raportare la severitatea pedepsei aplicate inculpatei, ci trebuie analizat din perspectiva unui număr de alţi factori relevanţi: personalitatea inculpatei, moralitatea sa, domiciliul, profesia, resursele sale financiare, legăturile sale familiale şi legăturile de orice natură cu statul în care are loc procesul penal.
Inculpata este o persoană integrată social și familial, a fost prezentă la toate termenele de judecată iar pronunțarea unei soluții de condamnare nedefinitive nu este de natură a ridica suspiciuni cu privire la o eventuală sustragere a acesteia de la judecata în apel, chiar în condițiile unei conduite anterioare în acest sens.
Lecturând susținerile inculpatei Udrea Elena Gabriela la care face referire Ministerul Public se constată că aceasta a indicat în mod expres faptul că nu intenționează să părăsească teritoriul României, simpla cunoaștere a unor modificări ale legislației italiene nefiind de natură a demonstra contrariul”, a motivat judecătoarea Jderu decizia de a respinge cererea DNA de plasare a Elenei Udrea sub control judiciar.
Însă cea mai bună probă că judecătoarea Jderu s-a înșelat a adus-o timpul. Un an mai târziu, pe 7 aprilie 2022, chiar în ziua condamnării sale definitive la 6 ani de detenție în alt dosar, Gala Bute, Elena Udrea a fugit din țară cu destinația Grecia. A fost prinsă în Bulgaria și extrădată cu greu, cu eforturi și cheltuieli din partea statului român, abia câteva luni mai târziu, pe data de 18 iunie 2022.
Dosarul Finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009 este în acest moment în faza de apel la Înalta Curte de Casație și Justiție. Un verdict final ar putea veni pe 16 martie 2023.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii