G4Media.ro

Motivarea sentinţei lui Vâlcov întârzie de 10 luni întregi, deşi legea spune…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Motivarea sentinţei lui Vâlcov întârzie de 10 luni întregi, deşi legea spune că trebuie redactată într-o lună. Apelul nu poate să înceapă şi verdictul definitiv se lasă aşteptat

Motivarea sentinţei lui Darius Vâlcov – fost primar PDL al Slatinei, fost ministru PSD de Finanţe, actual consilier al premierului Viorica Dăncilă şi prieten al liderului PSD, Liviu Dragnea (potrivit declaraţiilor lui Vâlcov) – nu este gata, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Aceasta, deşi au trecut aproape 10 luni de la pronunţarea sentinţei de fond. Pe 8 februarie 2018, un complet de 3 magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), format din judecătoarele Silvia Cerbu, Simona Cîrnaru şi Maricela Cobzariu, l-a condamnat în primă instanţă pe Darius Vâlcov la 8 ani de închisoare pentru corupţie. În absenţa motivării însă, nu se poate stabili termen pentru judecarea apelului.

În iulie, şefa Instanţei Supreme, judecătoarea Cristina Tarcea, a anunţat într-un interviu acordat jurnalistei Ionela Arcanu de la Realitatea TV că le-a cerut magistraţilor să redacteze motivările restante până în septembrie. “Am acordat termen până la 1 septembrie tuturor să profite de vacanţa judecătorească şi să-şi termine stocul de dosare de redactat. În caz contrar, o să suporte consecinţele legii, respectiv voi sesiza Inspecţia Judiciară, lucru pe care l-am mai făcut şi în alte situaţii, nu ar fi o noutate pentru ei”, a declarat şefa ICCJ.

Potrivit legii, magistraţii trebuie să îşi motiveze sentinţele în 30 de zile. Astfel, potrivit articolului 406 din Codul de procedură penală:

“Art. 406 Redactarea şi semnarea hotărârii

(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare.
(2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier.
(3) Dispozitivul hotărârii trebuie să fie conform cu minuta”.

De regulă, magistraţii nu respectă termenul de redactare a motivării de 30 de zile din cauza volumului mare de dosare. Au fost cazuri chiar când unii judecători au întârziat redactarea motivării aproape un an. În 2016, judecătorul Dumitru Paul Dumitrescu de la Judecătoria Târgu Mureş a fost sancţionat cu avertisment de CSM pentru nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile. Potrivit Inspecţiei Judiciare, judecătorul ar fi depăşit cu până la 220 de zile termenul legal de redactare a unor hotărâri penale şi ar fi amânat în mod repetat pronunţarea.

În 2011, o judecătoare din Cornetu a fost exclusă din magistratură de CSM pentru neredactarea în termenul legal a 489 de hotărâri. Instanţa supremă a decis însă comutarea sancţiunii în diminuarea salariului cu 15%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. La Alba-Iulia am fi avut motivarea înainte de proces.

    • In Romania am fi avut o autostrada de la est la vest, daca nu ar fi fost GIO PSD. Hai cu alegerile 2020 !

    • Pt g4 !:

      Oare de ce ?

      1. Pt ca propaganda sa poata continua atacurile la adresa lui.

      2. Pt ca in motivare o sa lipseasca aberatiile DNA-ului (cimitir, tablouri in pereti etc.)

    • X-link, tu cand esti prins cu mana in buzunarul altuia, probabil reclami buzunarul pentru agresiune impotriva mainii tale, este? La fel si cu tablourile gasite in peretii la Valcov: sunt aberatii ale DNA-ului. Evident, DNA-ul trebuie pedepsit pentru indrazneala de a expune descoperirile.
      Aaa.. Si ar trebui mentionat si cam cati ani de puscarie ar trebui sa ia Johannis pentru casele alea… Ma gandesc ca daca Valcov e 100% nevinovat, atunci Johanis este vinovat 200%.

  2. În loc să angajăm mai mulți judecători, risipim banii pe pensionari de lux și pe parlamentul cu 500 de vite.

  3. ACUM JUSTITIA IE INDEPENDENTA. …

  4. Judecătorii sunt mana in mana cu hoții , de 30 de ani așa a fost . Așa au făcut băieții miliarde , cine crede că judecători au fost corecți se înșeală . Tara asta ar fi fost mult mai avansată daca avea judecători , procurori și polițiști corecți . Daca erau acestea corecte nu exista Dragnea , Voiculescu , Vântu și foarte multi alți . Ajutor mare au primit și de la servici secrete . Nu o sa ne mai facem bine decât peste vreo 20 de ani când România se va satura de oamenii corupți . Până atunci vom trai cu mafia politica -financiara a partidelor corupte .

    • Peste 20 de ani? Dar la odraslele actualilor nu te gândești, nu trebuie să „mănâncă și gura lor”?

    • Poate ai vrut sa zici 200 cu specimentele de români care voteaza în prezent.

    • Lucrurile sint legate: nu au existat politicieni care sa vrea inoirea Romaniei asa ca nu a existat presiune pentru inlocuirea judecatorilor ceausisti, iar astia doar nu erau sa promoveze oameni integri, tot giurumele ca ei au filtrat in sistem. Si uite asa, la 30 de ani de la caderea lui Ceasca noi sintem tot cu o justitie de rahat, prea putini oameni cinstiti au putut patrunde printre zoaiele astea.
      Zece luni, o luna? Domnilor motivarea sentintei trebuie facuta la momentul pronuntarii ei, doar nu au dat judecatorii sentinta bazindu-se pe directia vintului si trebuie sa-si caute justificari dupa aia (scriind adevarate romane de sute de pagini).

  5. Si contractul cu Bechtel…” lipseste” , si solicitarea de catre Consiliul judetean Teleorman a recuperarii prejudiciului de 21 milioane euro stabilit de OLAF si restituit catre UE de la bugetul national ”lipseste”……….Fenomene paranormale, ce sa mai vorbim !

  6. poate era vreun naiv prin tara asta care isi inchipuia ca justitia e pura si de neatins , nu , exact din motivele astea e asa usor atacabila chiar de cei carora le-a permis potlogariile de ani sau zeci de ani , dragnea nu a aparut ieri si nici valcov , astia fura de 20 de ani cu acceptul serviciilor si a justitiei neprihanite.

  7. VOI CE CREDETI? VALCOV E SECURIST SAU E SECURIST ?