G4Media.ro

Motivările sentințelor lui Dragnea și Vâlcov întârzie luni întregi, deși șefa Curții…

Motivările sentințelor lui Dragnea și Vâlcov întârzie luni întregi, deși șefa Curții Supreme a dat termen-limită 1 septembrie. Apelurile nu pot să înceapă și verdictele definitive se lasă așteptate

Motivările sentințelor lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov nu sunt gata, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare, desi șefa Instanţei Supreme, judecătoarea Cristina Tarcea, le-a cerut încă din luna iulie magistraţilor să redacteze motivările restante până în septembrie. „Se lucrează încă la motivari”, au precizat sursele noastre.

În absența motivărilor nu se poate stabili termen pentru judecarea apelului. Potrivit juriştilor consultaţi de G4media.ro, după ce se stabileşte primul termen al apelului, părţile, adică procurorul şi inculpaţii, prin avocaţi, trebuie să redacteze motivele de apel. Judecata apelului se face, de regulă, în câteva termene.

La jumătatea lunii iulie, șefa Instanţei Supreme a anunţat măsurile într-un interviu acordat Realitatea TV. “Am acordat termen până la 1 septembrie tuturor să profite de vacanţa judecătorească şi să-şi termine stocul de dosare de redactat. În caz contrar, o să suporte consecinţele legii, respectiv voi sesiza Inspecţia Judiciară, lucru pe care l-am mai făcut şi în alte situaţii, nu ar fi o noutate pentru ei”, a declarat şefa ICCJ.

Potrivit legii, magistraţii trebuie să îşi motiveze sentinţele în 30 de zile. Astfel, potrivit articolului 406 din Codul de procedură penală:

“Art. 406 Redactarea şi semnarea hotărârii

(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare.
(2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier.
(3) Dispozitivul hotărârii trebuie să fie conform cu minuta”.

De regulă, magistraţii nu respectă termenul de redactare a motivării de 30 de zile din cauza volumului mare de dosare. Au fost cazuri chiar când unii judecători au întârziat redactarea motivării aproape un an. În 2016, judecătorul Dumitru Paul Dumitrescu de la Judecătoria Târgu Mureş a fost sancţionat cu avertisment de CSM pentru nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile. Potrivit Inspecţiei Judiciare, judecătorul ar fi depăşit cu până la 220 de zile termenul legal de redactare a unor hotărâri penale şi ar fi amânat în mod repetat pronunţarea.

În 2011, o judecătoare din Cornetu a fost exclusă din magistratură de CSM pentru neredactarea în termenul legal a 489 de hotărâri. Instanţa supremă a decis însă comutarea sancţiunii în diminuarea salariului cu 15%.

Sentinţa prin care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani şi jumătate cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman a fost dată pe 21 iunie. Prin urmare, pe 21 iulie s-a implinit termenul legal de 30 de zile pentru redactarea motivării. În cazul lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, acesta a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru corupţie pe 8 februarie, adică acum opt luni.

Foto: Captură Olt TV

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Judecatorilor lasi, inculti, le datoram pegra analfabeta si vorace ca o masa de piranha, ca un blestem continuu, peste o tara oropsita. Pana cand?

  2. Dragilor, nu v-a zis niciunul dintre Juriștii aia pe care ii contactați ca termenele prevăzute de codurile de procedura pentru motivarea, redactarea, semănarea si comunicarea hotărârilor sunt “termene de recomandare, pentru ca încălcarea lor nu afectează validitatea hotărârii pronunțată?
    Încălcarea sistematica si intenționată a prevederilor referitoare la motivarea si redactarea hotărârilor pronuntate poate (nu enobligatoriu) sa ducă la o sancțiune disciplinara si atat…. insa practica IJ pe aceasta gema este pur si simplu năucitoare si fondata pe argumentul ca judecătorii sunt supraîncărcări ….

    • Nu ca s-ar intampla si la ICCJ dar in tara au fost judecatori care au fost exclusi din profesie din cauza incalcarii grave si repetate a obligatiei de a motiva hotararile inauntrul termenului de recomandare .

  3. Pai daca statul, adica Parlamantelul, le-a dat vacanta judecatoreasca 2 luni, la ce te-ai fi asteptat?!
    Lor le trebuie 2 luni, continue, pentru ca sunt foarte obositi si stresati si altfel nu se pot recupera!
    Iar la pensionare, le trebuie pensia cat salariul pentru ca sa nu resimta o schimbare a nivelului si stilului de viata!
    Trebuie tinuti in puf pana mor si trebuie avuta mare grija de ei!
    Pentru ca doar ei sunt statul de drept in tara asta!

  4. Adică ce v-a spus șefa ICCJ nu era decât PR….

  5. Aceasta intarziere a motivărilor sentințelor pune intrebarea daca si fara protocoale
    justitia nu este deja ingenunchiata deja de guvernanti.
    Dupa atacul asupra DNA-ului si Procuraturii,teama si vechia frica (comunista) paralizeaza justitia.
    Cum este posibil ca motivarile sentintelor asupra principalilor decidenti ai politicii statului sa fie
    amanate fara o reactie din partea celui care apara si propavaduieste dreptatea in aceasta tara
    eminentul Profesor (de drept) T.Toader ?.

  6. Iti dai seama, sint supraincarcati bietii, de parca sentintele pe care le dau n-au o argumentatie la baza si trebuie sa stea dupa aia cu lunile ca sa o compuna. Hotarirea ar trebui sa fie scrisa in aceeasi zi cu pronuntarea sentintei, cel mai tirziu a doua zi, dar astia trebuie sa stea sa scrie romane ca pe unii i-a invatat drept partidul si pe altii i-au invatat aia pe care i-a invatat partidul.

  7. La salariile si pensiile de mii de euro pe care le incaseaza judecatorii ar trebui ca acestia sa lucreze zi lumina.
    Astia au 4 viteze:
    -incet
    – incetisor
    -pe loc
    -rezemat
    Ii doare in 14 de popor ei sunt deasupra legii si fac ce vor. Sa te fereasca sfantul sa ai vre-un caz de judecata ca incepi de tanar si ajungi la batranete pana se termina toate fazele de judecata.
    Miscati-va mai imbuibatilor si respectati si voi legile,daca aveti 30 de zile pentru motivare atunci 30 de zile sa fie.
    Nerusinatilor!

  8. Ce Ba rezistilor? Faceti presiuni!Amenintati justiția? Bai cacanarilor!

    • Chupame la polla Oltete

    • Aparusi, bai Oltete ? Aproape ca te uitase lumea…

      PS. Ia, zii…s-au indurat aia si te-au liberat conditionat ? 😉

  9. Sunt Oltete poale crețe
    Am nivel de crastavete.
    Eu postez ca sunt postac
    De la psd-isti ma trag.
    Stiu,nu stiu eu scriu mereu
    Si am minte de vitel.
    Sunt cam prost si dobitoc
    Si ii pup in cur pe toti.

    .