Motivele pentru care bugetul de stat pe 2019 intră la reexaminare/UPDATE Proiectul a trecut de comisiile reunite de buget-finanțe
Plenul reunit al Parlamentului rexaminează proiectul bugetului de stat pe 2019, ședința fiind programată să înceapă la ora 14.00, conform deciziei birourilor permanente ale celor două camere.
Reexaminarea a fost cerută de către președintele Klaus Iohannis, iar înainte de a se trece la plen au avut loc discuții prealabile în comisiile reunite de buget-finanțe, unde proiectul de lege a bugetului de stat a și fost aprobat după o dezbatere de formă, limitată la doar o oră.
Chiar și așa, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat, imediat după succesul repurtat în comisiile reunite, că opoziția doar a dorit să se audă vorbind.
Urmează ca raportul întocmit de comisii să fie supus votului plenului.
Proiectul de buget a fost retrimis Parlamentului de către șeful statului, care a atras atenția că resursele alocate au la bază o „o prognoză nerealistă„, afectează funcţionarea unor instituţii publice cheie, ca şi dezvoltarea comunităţilor locale şi sfera investiţiilor strategice.
Șeful statului a explicat că PSD este singurul vinovat pentru că România nu are buget la jumătatea lunii martie.
Inițial, președintele a atacat legea bugetului la Curtea Constituțională, dar sesizarea a fost respinsă de CCR.
Luni Iohannis a anunțat că a decis să promulge legea bugetului asigurărilor sociale de stat deoarece nu dorește ca pensionarii să sufere și a precizat că și copiii își puteau primi alocațiile majorate de la 1 martie dacă și Guvernul dorea asta. (mai multe despre poziția lui Klaus Iohannis – AICI).
Sunt „mofturile unui om care, întâmplător, este preşedintele României”, a fost la acel moment reacția liderului PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia legea bugetului de stat pe anul în curs este foarte bună. O poziție în aceeași linie a exprimat și premierul Viorica Dăncilă.
Iar într-un comunicat asumat de PSD, se arăta zilele trecute că „președintele Iohannis îi minte din nou pe români în încercarea de a explica de ce a luat decizia de a bloca adoptarea bugetului pentru anul 2019”.
PSD susține că este doar un joc electoral pentru că Iohannis știe bine că bugetul va fi adoptat curând de Parlament fără ca el să-l mai poată opri să intre în vigoare.
După votul în plen, Legea bugetului va ajunge din nou la președintele Klaus Iohannis.
Context. Controverse
Totuși, situația tinde să se complice tot mai mult pentru administrația locală, deopotrivă din cauza întrâzierii cu care Guvernul a venit cu proiectul de lege a bugetului și a prevederilor.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a avertizat luni, la sosirea la ședința Biroului Permanent Național al PSD, că Primăria pe care o conduce nu mai are bani de salarii din cauză că bugetul pe anul în curs nu este încă în vigoare, el susținând că vina pentru această situație este împărțită și a criticat Guvernul că nu a prezentat proiectul de buget încă din luna octombrie a anului trecut, așa cum prevede legea.
Întrebat cum este afectată administraţia locală de faptul că bugetul de stat pe 2019 nu este în vigoare, Negoiţă a spus: „Grav! Nu avem bani de salarii. Deci este foarte grav!”.
De altfel, Guvernul a reușit în ultimele trei luni să își ostilizeze puternic primarii din marile orașe, care au acuzat Executivul Dăncilă că va sărăci bugetele locale, că are o disponibilitate redusă pentru dialog și au amenințat la un moment dat chiar cu greva.
Bugetul proiectat de guvernul PSD-ALDE a fost criticat încă de la începutul lunii februarie și de Consiliul Fiscal.
În opinia oficială, Consiliul arăta că „are rezerve” față de creșterea masivă a încasărilor din TVA proiectată de Ministerul Finanțelor și vorbea despre o ”supraevaluare semnificativă” a acestora, cu circa 5 miliarde de lei.
O altă problemă o constituie „dinamica” OUG 114, actul normativ al Guvernului Dăncilă care dă peste cap sectoare sensibile din economie și, totodată, a creat tensiuni în interiorul coaliției.
Mai mult, lipsa de predictibilitate este potențată de posibilitatea introducerii unor modificări la ordonnața de urgență, asupra cărora nu pare încă să existe consens între partenerii PSD și ALDE.
Chiar ieri, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a pus problema unei posibile prorogări a OUG 114, idee susținută și de liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii