G4Media.ro

Motivul pentru care seamănă piețele centrale din Sibiu și Brașov: S-au inspirat…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Motivul pentru care seamănă piețele centrale din Sibiu și Brașov: S-au inspirat din vest, nu unii de la ceilalți / Există și caracteristici locale: de exemplu, țiglele sibiene sunt rotunde, cele din Brașov, ascuțite

Ideea că brașovenii s-au inspirat de la sibieni, atunci când au construit piața centrală a orașului e dezmințită de istorici, scrie Turnul Sfatului.

Istoricii spun că și unii și alții au avut de fapt modele din Europa occidentală atunci când au construit piețele centrale, precum și clădirile din jur.

Deși Piaţa Mare din centrul Sibiului şi Piaţa Sfatului din Brașov par două proiecte ale aceluiași autor, ele sunt diferite inclusiv ca dată a nașterii. Piața Mare este piața centrală a Sibiului, începând cu anul 1366, an care marchează finalizarea celei de-a treia centuri de fortificații a orașului, în timp ce piața din mijlocul Brașovului se creează mai târziu.

Istoricul sibian Răzvan Pop spune că meșterii celor două cetăți aveau ca sursă de inspirație locurile din care au plecat, țările vestice, nu alte cetăți în curs de formare în zona Transilvaniei.

”Unica legătură dintre cele două piețe este cea legată de evoluția urbanistică a orașelor medievală, pentru că ar fi complet greșit să considerăm că la momentul respectiv cineva a gândit amenajarea pieței din Sibiu și amenajarea pieței din Brașov sub aceleași auspicii. Nu, este vorba de comunități care își amenajau orașele în felul în care îl știau ei din zona din care veniseră ei ca și coloniști, respectiv din vestul european. Ori, întotdeauna în astfel de orașe și în orice oraș medieval în care pășim și vizităm vedem că e o astfel de piață. Piața San Marco din Veneția, piața din Munchen, piața din Bruges și așa mai departe. Absolut toate aceste orașe aveau o astfel de piață”, spune Pop.

Istoricul spune că în lipsa unor manuale din care să se documenteze, meșterii aplicau ce vedeau în altă parte, astfel că la a doua sau a treia mână nu mai ieșea exact ce văzuse primul specialist.

”Dovezi scrise nu avem că se inspirau de la unii la alții. Probabil că dacă vedeau o tehnică mai bună, o preluau în orașul lor. Dau un exemplu care nu ține neapărat de evul mediu: dacă ne uităm la  acoperișuri: țiglele din Sibiu sunt rotunde, țiglele din Brașov sunt ascuțite. Dar ceva și mai important: noi avem gurile acelea de aerisire, ochii Sibiului, ceea ce la Brașov nu există. Erau și elemente care creau o identitate proprie a unui oraș, dar cu siguranță nu era vorba că îl vedeau neapărat că îl vedeau in Brașov sau Bistrița și se inspirau. Cu siguranță îl vedeau la Munchen, la Milano, la Nuernberg sau la Viena și de acolo se inspirau, veneau cu ideea care urma apoi să se împrăștie în toată Transilvania”, explică Răzvan Pop.

Întregul articol poate fi citit aici.

Sursa foto: Turnul Sfatului

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ce contează asta, bine că a făcut! Uite in sectorul 6 pe lângă unele lucruri sporadice care se fac, mai există foarte multe de făcut, ca de exemplu: curățenia și toaletarea copacilor din zona drumului sării , crengile atârnă pe „așa zisa pista ” de biciclete, marcajele rutiere de sens în zona Ghencea , vis-a-vis de stadionul Steaua, praf și mizerie multă, se vede cu ochiul liber mizeria din zona Metrou Academiei ,acel culoar care face legătura între trafic greu statie tramvai și bdul Tudor Vladimirescu, mizerie multă , lipsa totala de implicare, i delăsare totală.

  2. Adica cum s-au inspirat din Vest, au facut excursii pe-acolo ?

    orasele transilvane seamana cu cele occidentale intrucat provin din acelasi tip de *masinarie*, ceea ce este cu totul altceva….

    domnul Istoric nu stie ca orasele germane se caracterizau prin ceea ce numim democratie feudala? ca *stadtluft macht frei*, adica //ca un iobag fugit pe o mosie devenea cetatean liber, rupt de angajamentele de iobagie, in timp ce, spre exemplu, la Moscova, iobagul, chiar daca era acceptat in oras, el continua sa fie subiect al relatiei de iobagie cu nobilul de care apartinea?

    ca piata este la intersectia dintre economic si guvernare..si avea aceasta forma pentru ca targovetii care aduceau produse in oras, in lipsa carora orasenii ar fi murit de foame, sa poate fi favorizati, controlati si impozitati!

    ce cultura au unii, se sparie gandul..!

  3. Ce surpriză!! Puteam să jur că descendenții daci din Transilvania Românească a secolului XIII s-au inspirat din orașele regățene : Târgu-Jiu, Slatina, Giurgiu, Alexandria, Ialomița, Călărași, Brăila, adică din leagănul civilizației este europene. Tot atunci au construit și tunelele de sub Bucegi.
    Noroc cu acești desăvârșiți meșteri români că au făurit aceste orașe care au devenit sursă de inspirație pentru mulți arhitecți vest europeni.