Motivul pentru care seamănă piețele centrale din Sibiu și Brașov: S-au inspirat din vest, nu unii de la ceilalți / Există și caracteristici locale: de exemplu, țiglele sibiene sunt rotunde, cele din Brașov, ascuțite
Ideea că brașovenii s-au inspirat de la sibieni, atunci când au construit piața centrală a orașului e dezmințită de istorici, scrie Turnul Sfatului.
Istoricii spun că și unii și alții au avut de fapt modele din Europa occidentală atunci când au construit piețele centrale, precum și clădirile din jur.
Deși Piaţa Mare din centrul Sibiului şi Piaţa Sfatului din Brașov par două proiecte ale aceluiași autor, ele sunt diferite inclusiv ca dată a nașterii. Piața Mare este piața centrală a Sibiului, începând cu anul 1366, an care marchează finalizarea celei de-a treia centuri de fortificații a orașului, în timp ce piața din mijlocul Brașovului se creează mai târziu.
Istoricul sibian Răzvan Pop spune că meșterii celor două cetăți aveau ca sursă de inspirație locurile din care au plecat, țările vestice, nu alte cetăți în curs de formare în zona Transilvaniei.
”Unica legătură dintre cele două piețe este cea legată de evoluția urbanistică a orașelor medievală, pentru că ar fi complet greșit să considerăm că la momentul respectiv cineva a gândit amenajarea pieței din Sibiu și amenajarea pieței din Brașov sub aceleași auspicii. Nu, este vorba de comunități care își amenajau orașele în felul în care îl știau ei din zona din care veniseră ei ca și coloniști, respectiv din vestul european. Ori, întotdeauna în astfel de orașe și în orice oraș medieval în care pășim și vizităm vedem că e o astfel de piață. Piața San Marco din Veneția, piața din Munchen, piața din Bruges și așa mai departe. Absolut toate aceste orașe aveau o astfel de piață”, spune Pop.
Istoricul spune că în lipsa unor manuale din care să se documenteze, meșterii aplicau ce vedeau în altă parte, astfel că la a doua sau a treia mână nu mai ieșea exact ce văzuse primul specialist.
”Dovezi scrise nu avem că se inspirau de la unii la alții. Probabil că dacă vedeau o tehnică mai bună, o preluau în orașul lor. Dau un exemplu care nu ține neapărat de evul mediu: dacă ne uităm la acoperișuri: țiglele din Sibiu sunt rotunde, țiglele din Brașov sunt ascuțite. Dar ceva și mai important: noi avem gurile acelea de aerisire, ochii Sibiului, ceea ce la Brașov nu există. Erau și elemente care creau o identitate proprie a unui oraș, dar cu siguranță nu era vorba că îl vedeau neapărat că îl vedeau in Brașov sau Bistrița și se inspirau. Cu siguranță îl vedeau la Munchen, la Milano, la Nuernberg sau la Viena și de acolo se inspirau, veneau cu ideea care urma apoi să se împrăștie în toată Transilvania”, explică Răzvan Pop.
Întregul articol poate fi citit aici.
Sursa foto: Turnul Sfatului
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii