Motreanu (PNL), despre proiectul Comisiei Europene care voia reducerea drastică a pesticidelor în agricultură: Nu pot să fiu de acord cu aplicarea mecanică a unor procente de reducere prin care ar fi afectată producția agricolă din România
Plenul Parlamentului European a respins miercuri o inițiativă radicală a Comisiei Europene raportul privind reducerea pesticidelor în agricultură. Inițiativa prevedea reducerea în fiecare țară la jumătate a cantității de pesticide, indiferent de nivelul respectivei țări. Dan Motreanu (PNL) a declarat că ”am reușit să ne asigurăm că fermierii români vor putea asigura în continuare securitatea alimentară, utilizând aceeași cantitate de produse pentru protecția plantelor, respectând standardele europene”.
El a explicat într-un comunicat că susține reducerea utilizării pesticidelor chimice, însă această reducere trebuie să fie efectuată într-un mod ”echilibrat și responsabil”, pentru a nu periclita producția agricolă și a nu provoca o criză de alimente.
Motreanu a mai spus că e esențial ca înaintea acestor reduceri, UE să asigure alternative viabile, cum ar fi biopesticidele, la fel de eficiente, accesibile ca preț și disponibile pe scară largă, garantând astfel un echilibru între protecția mediului și necesitățile productiei agricole.
”Am obținut votul Parlamentului European pentru un amendament pe care l-am depus, împreună cu colegul meu Daniel Buda. Conform acestui amendament, Comisia Europeană ar fi urmat să acorde derogări de la prevederile privind reducerea pesticidelor pentru statele membre unde utilizarea acestor substanțe este mai mică de 35% din media UE, situație în care se află și România. În cele din urmă, propunerea Comisiei Europene referitoare la reducerea utilizării pesticidelor a fost respinsă de plenul Parlamentului European. Prin amendamentul nostru, fermierii români ar fi fost protejați și în cazul în care legea ar fi fost aprobată”, a declarat Motreanu.
Inițiativa Comisiei Europene respinsă miercuri prevedea reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor chimice și cu 65% a utilizării pesticidelor mai periculoase până în 2030.
România are un consum mediu de 640 grame de pesticide pe hectar, cu mult sub media europeană de 2200 grame la hectar.
”Cantitatea este deja mică, iar orice diminuare ar duce la pierderi substanțiale de recoltă. Sunt țări precum Olanda care folosesc 8000 de grame la hectar și care, chiar dacă ar renunța la jumătate, ar folosi 4000 de grame la hectar, mult mai mult comparativ cu România”, a mai spus Motreanu.
Verzii din Parlamentul European au deplâns rezultatul votului, ei insistând pentru reducerea dramatică a utilizării pesticidelor în agricultură.
Votul din Parlament duce practic la stoparea acestui proiect. Comisia Europeană trebuie să vină acum cu o nouă propunere dacă vrea o astfel de reglementare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu