MTI: Pe model ungar, România va începe să producă arme noi, în colaborare cu italienii de la Beretta
În vară ar putea începe producţia de armament ungaro-cehă, iar românii se pregătesc şi ei să facă un pas asemănător, semnând un acord cu italienii – relatează cotidianul ungar „Magyar Nemzet”, preluat de Rador. Potrivit specialiştilor, Ungaria poate fi un model pentru dezvoltarea industriei de armament din Europa Centrală şi de Est, deoarece o parte a statelor membre îşi pot astfel mări bugetul destinat apărării, pentru a corespunde cerinţelor NATO.
La Kiskunfélegyháza vor fi deschise în curând liniile de producţie pentru acele arme ceho-ungare, pentru care Ministerul ungar al Apărării a semnat un acord încă în ciclul guvernamental precedent. Pe model ungar, România va începe să producă arme noi, în colaborare cu italienii de la Beretta.
Gábor Vass, redactorul-şef al revistei „Kaliber”, a declarat publicaţiei: pistoalele fabricate la Kiskunfélegyháza pentru armată, respectiv forţele de ordine sunt moderne, cu carcasă din plastic şi capacitate mare de stocare a gloanţelor.
Vass consideră că acestea reprezintă un avantaj uriaş faţă de armele de mână aflate acum în uz, din care se puteau împuşca maximum 7-14 gloanţe pe rundă, pe când din noile pistoale soldaţii vor putea face câte 17-19 de tiruri pe cartuş, fără să fie nevoie de schimbara acestuia.
Acest aspect poate fi deosebit de important la descinderi sau acţiuni directe. Vass a adăugat: deşi maghiarii nu au primit licenţe de fabricaţie pentru pistoalele de nouă generaţie, chiar şi aşa vor fi fabricate arme moderne în unitatea de producţie a HM Arzenál.
Faţă de pistoalele ceho-maghiare, Scorpion Evo 3 şi Bren 2, care vor fi în curând fabricate în Ungaria, au fost enumerate de către Gábor Vass printre cele mai bune trei mitralierele şi puşti de asalt destinate armatei. Acestea fiind arme din plastic şi aluminiu, nu sunt doar uşoare şi mai simplu de manevrat, ci şi mai rezistente la stricăciuni.
Péter Tálas, preşedintele Centrului de Cercetare în Strategii de Apărare al Universităţii Naţionale al Serviciilor Publice, a declarat pentru „Magyar Nemzet”: pornirea industriei ungare de armament este importantă din perspectiva securităţii şi a economiei.
Construirea fabricii de armament din Kiskunfélegyháza reprezintă o investiţie de aproape 100 de milioane de euro, care va crea, potrivit planurilor, 200 de noi locuri de muncă şi va oferi, mai târziu, şi posibilităţi de export.
NATO urmăreşte ca fiecare stat membru să aloce minimum 2% din PIB apărării, iar fabricarea de armament poate fi contorizată aici. Probabil acesta a fost şi motivul pentru care România va înfiinţa şi ea o fabrică de armament şi semnează un contract cu italienii de la Beretta.
Context. În ianuarie, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat, la Antena 3, că industria de apărare românească va fabrica o nouă armă de asalt, de ultimă generație, în colaborare cu compania Beretta, la standarde NATO.
Finalizarea contractului este prevăzută pentru vară, iar începerea producției în toamnă. Arma va fi fabricată la Plopeni, fabrica fiind aleasă de partenerul italian, a precizat Bădălău, iar pentru început 30% dintre componente vor fi fabricate pe plan local.
Sursa Foto: Forțele Navale Române/ Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii