G4Media.ro

Muhammad Yunus, laureatul premierul Nobel, a depus jurământul în calitate de lider…

Sursa foto: Munir UZ ZAMAN / AFP

Muhammad Yunus, laureatul premierul Nobel, a depus jurământul în calitate de lider interimar al Bangladeshului

Laureatul premiului Nobel Muhammad Yunus a depus jurământul în calitate de lider interimar al Bangladeshului, relatează BBC.

Acesta a declarat că există „multă treabă de făcut” la sosirea sa în țară.

„Oamenii sunt entuziasmați”, a declarat el, în vârstă de 84 de ani, pentru BBC, la câteva momente după ce a zburat joi din Franța în capitala Dhaka.

Avionul său a aterizat la doar câteva zile după ce Sheikh Hasina – femeia care a condus Bangladesh cu o mână de fier timp de 15 ani – a fugit peste graniță în India.

Ea a demisionat din funcția de prim-ministru după ce săptămânile de proteste conduse de studenți – care s-au soldat cu sute de morți – au escaladat și au culminat cu apeluri pentru ca ea să se retragă.

Decizia de a-l numi pe profesorul Yunus în funcția de consilier principal al guvernului interimar a fost luată în urma unei întâlniri între președintele Mohammed Shahabuddin, liderii militari și liderii studenților.

Studenții au spus clar că nu vor accepta un guvern condus de armată, dar au dorit ca profesorul Yunus să conducă guvernul.

Speranța este că profesorul Yunus, așa-numitul „bancher al săracilor”, va readuce democrația în Bangladesh după ani de guvernare autocratică.

Joi, el a subliniat nevoia de „disciplină” pe măsură ce Bangladesh începe să se reconstruiască.

„Muncește din greu și fă-o”, a adăugat profesorul zâmbitor în timp ce își croia drum prin aeroport. „Au sosit noi oportunități”.

„Astăzi este o zi glorioasă pentru noi”, a declarat el ulterior reporterilor, adăugând că este ca și cum „Bangladesh a obținut o a doua independență”, în timp ce făcea apel la restabilirea legii și a ordinii.

Bangladesh a fost aruncat în turbulențe în ultimele săptămâni. Peste 400 de persoane ar fi murit în urma protestelor care au început în luna iunie pentru a cere încetarea sistemului de cote în serviciul public.

Mulți dintre cei uciși au murit după ce Curtea Supremă a sprijinit cererile studenților și a eliminat în mare parte sistemul de cote luna trecută.

În ultimele săptămâni, protestele au devenit o mișcare antiguvernamentală. Studenții și susținătorii lor plănuiseră să mărșăluiască luni la reședința prim-ministrului.

Dar, înainte ca marșul să se poată desfășura în mod corespunzător, a venit vestea că Sheikh Hasina a părăsit Bangladesh și a demisionat din funcția de prim-ministru. Ea se află în prezent în Delhi.

Yunus a adus un omagiu celor care au murit, spunând că au „protejat națiunea” și i-au dat „o nouă viață” după guvernarea Hasina.

Ea a început această guvernare ca un simbol al democrației, dar, în momentul în care a fugit, a fost considerată un autocrat care a încercat să își consolideze autoritatea prin reducerea la tăcere a disidenței.

Închisorile erau pline de oameni care încercau să se pronunțe împotriva ei. Profesorul Yunus – lăudat pentru utilizarea sa de pionierat a microcreditelor – a fost unul dintre cei care au avut probleme juridice în timpul mandatului său.

Hasina l-a considerat un inamic public – el se află în prezent pe cauțiune, făcând apel împotriva unei pedepse de șase luni de închisoare în ceea ce el a numit un caz motivat politic.

Vorbind joi, el a făcut apel la tinerii din țară să îl ajute să reconstruiască țara din Asia de Sud.

„Bangladesh poate fi o țară frumoasă, dar noi am distrus posibilitățile”, a spus el.

„Acum trebuie să construim din nou un pat germinativ – noul pat germinativ va fi construit de ei”, a adăugat el, gesticulând spre studenții care sosiseră pentru a-l întâmpina.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...