Multilingvismul este puternic în rândul europenilor, engleza e limba cea mai studiată. România, Ungaria și Bulgaria – codașe
Analiză THE BRUSSELS TIMES, citată de Rador:
UE recunoaște oficial 23 de limbi și încurajează multilingvismul. Dar cunoștințele de limbi străine ale oamenilor variază foarte mult în blocul comunitar.
Agenția de statistică a UE, Eurostat, a constatat că două treimi dintre adulții de vârstă activă (35,4 %) din UE în 2016 cunoșteau cel puțin o limbă străină. 21,0% cunoșteau două limbi străine, iar 8,4% vorbeau trei sau mai multe limbi străine.
Nouă din zece adulți au raportat că ei cunosc cel puțin o limbă străină în Suedia (96,6 %), Letonia (95,7 %), Danemarca (95,7 %), Lituania (95,6 %), Luxemburg (94,5 %), Finlanda (92,1 %), Malta ( 91,8 %) și Estonia (91,2 %).
Țările în care este cel mai puțin probabil ca oamenii să vorbească limbi străine sunt Bulgaria (49,5%), Ungaria (42,4%) și România (35,8%), începând cu 2016.
În majoritatea țărilor UE, învățarea limbilor străine este obligatorie în școală. Engleza rămâne limba străină cea mai studiată în Europa, dar există diferențe regionale. Toți elevii de școală primară și secundară din Malta, Liechtenstein, Macedonia de Nord și Austria au studiat limba engleză în școală în 2017.
Diversitatea lingvistică în interiorul țărilor poate însemna că elevii sunt familiarizați cu alte limbi străine, înainte de engleză. Acest lucru poate fi văzut în Belgia, unde anumite părți ale țării sunt vorbitoare de franceză, în timp ce altele vorbesc mai ales flamanda sau germana. În comunitatea vorbitoare de flamandă, copiilor li se cere să învețe limba franceză la vârsta de 10 ani, înainte de a învăța engleza.
În schimb, Valonia a decis abia recent să instituie obligativitatea învățării olandezei din anul al treilea de școală primară, deși acest sistem este aplicat la Bruxelles, capitala predominant vorbitoare de franceză.
Deși engleza domină învățarea limbilor străine, spaniola, franceza și germana sunt învățate de mulți elevi ca a doua sau a treia limbă străină. Dar acestea nu sunt singurele limbi predate. Rusa este predată în țările care se învecinează cu Rusia sau care au făcut parte din blocul sovietic, inclusiv țările baltice și Bulgaria.
Un continent al anglofililor?
Nu toate națiunile sunt la fel de competente când vine vorba de a îmbrățișa limba engleză; la fel cum britanicii sunt cunoscuți pentru reticența lor de a învăța alte limbi, descoperirile de la Education First au clasat Franța pe locul 31 în rândul țărilor europene, când vine vorba de vorbi engleza. Unii pun acest lucru pe seama lipsei de expunere a națiunii la limba engleză și a predării slabe.
Cu toate acestea, vorbitorii nativi de engleză nu pot arăta cu degetul. Țările anglofone vorbesc mai puține limbi străine în comparație cu alte țări europene. Conform barometrului Comisiei Europene din aprilie 2018, 32% dintre tinerii de 15-30 de ani din Regatul Unit s-au simțit încrezători în a citi și scrie în două sau mai multe limbi, comparativ cu 79% în Franța, 91% în Germania și 80% în medie în statele membre ale UE.
Diferențele de vârstă
Vârsta joacă un rol important în abilitățile lingvistice; în 2016, aproape trei sferturi (73,3 %) din populația UE cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani cunoștea cel puțin o limbă străină. Acest număr scade considerabil în rândul persoanelor de 55-64 de ani. Cu toate acestea, peste jumătate dintre cei cu vârste cuprinse între 55-64 de ani (55,1%) au declarat că ei cunosc cel puțin o limbă străină.
Pe lângă un decalaj generațional în învățarea limbilor străine, decalajul educațional în abilitățile de limbi străine ale populației adulte active din UE (25-64 de ani) este remarcabilă. Peste opt din zece rezidenți ai UE care au absolvit un nivel terțiar de studii raportează că vorbesc cel puțin o limbă străină. Aproape două treimi (63,1%) dintre cei cu un nivel mediu de studii vorbesc o limbă străină.
Printre cei cu niveluri de educație sub cele secundare, procentul este încă de 41,7%.
Urban vs. rural
După cum știe oricine locuiește la Bruxelles, orașele tind să fie mult mai multilingve decât comunitățile rurale. Oamenii care locuiesc în orașele mari au raportat o mai mare experiență în limba străină cel mai bine vorbită decât cei care locuiesc în orașele mici, suburbii și zonele rurale.
Diviziunea lingvistică dintre orașe și zonele rurale a fost cea mai evidentă în Lituania, Danemarca, Cipru și Finlanda (toate cu aproximativ 22, o diferență de competență de 22%). Decalajul este cel mai marcat în Austria, care a înregistrat o diferență de 34% între oamenii de la țară și cei din orașe.
Abilitățile de limbi străine pe continent au crescut între 2007 și 2016. Aproape un sfert (24,8 %) dintre adulții de vârstă activă au declarat că ei cunosc cel mai bine limba străină utilizată la un nivel de competență. Din 2007 până în 2016, media UE a crescut cu 3,4%. În Belgia, această cifră a crescut cu 1,6%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii