Multiplele fețe ale lui Justin Trudeau. Mărirea și decăderea unui idol progresist
În 2015, atunci când câștiga de o manieră categorică alegerile parlamentare și devenea premierul Canadei, Justin Trudeau era considerat noua imagine a liberalismului internațional. Atunci când a depus jurământul, politicianul în vârstă de 43 de ani a fost lăudat cu titluri entuziasmate de ziarele din întreaga lume după ce a explicat motivul pentru care cabinetul său includea un număr egal de femei și bărbați, precum și persoane cu dizabilități, trei membri ai comunității sikh și doi din rândul populațiilor indigene.
„Pentru că este 2015,” a afirmat zâmbind Trudeau, lăsând să se înțeleagă că atitudinile progresiste vor fi în centrul politicilor sale pe perioada guvernării. După nici patru ani însă de la acel moment istoric, șeful guvernului de la Ottawa traversează unul dintre cele mai tensionate momente din mandatul său, iar reputația sa de lider progresist, feminist și susținător al minorităților este pe punctul de a fi distrusă în mod iremediabil de acuzații de rasism.
Imediat după ce a preluat mandatul de șef al guvernului canadian (după un deceniu de „politici conservatoare eșuate,” așa cum le-a numit Trudeau), premierul era înfățișat făcându-și selfie-uri cu Barack Obama și a fost prezentat într-un material de către revista Vogue care l-a numit „New Young Face of Canadian Politics”.
Ulterior, după ce Donald Trump a fost ales la Casa Albă, un profil laudativ realizat de revista Rolling Stone se întreba dacă Trudeau era „cea mai bună speranță a lumii libere” – un contrapunct internaționalist la noul președinte american, o voce puternică în slujba acțiunilor decisive privind schimbările climatice, un progresist în probleme sociale, cu o viziune pro-imigrație solidă.
Miercuri însă, într-un gest care a zdruncinat imaginea liderului canadian de politician progresist și liberal, revista TIME a publicat o fotografie din 2001, care îl prezintă pe Trudeau purtând o mască maronie, ca parte a unui costum ce îl înfățișa pe Aladin, eroul din „O mie și una de nopți.” Imaginea, descoperită în anuarul școlii West Point Gray Academy din Vancouver îl arată pe Trudeau, care poartă un turban și o robă, cu fața, gâtul și mâinile întunecate.
Deși nu era singura persoană costumată din imagine, Trudeau este singurul vopsit pe mâini și față. Actualul premier de la Ottawa, care este fiul fostului prim-ministru liberal Pierre Yves Elliott Trudeau, avea în acel moment 29 de ani.
În materialul care însoțește forografia, TIME a precizat că a obținut o copie a anuarului școlar, intitulat The View, de la Michael Adamson, un om de afaceri din Vancouver, care face parte din comunitatea West Point Grey Academy. Adamson nu a fost la petrecerea respectivă, la care au participat membri ai corpului profesoral, administratorii și părinții studenților. Omul de afaceri a spus că a văzut prima oară fotografia în luna iulie a acestui an și a considerat că trebuie să fie făcută publică.
Imediat după apariția imaginii, Trudeau a recunoscut că „a făcut o greșeală” atunci când s-a deghizat pentru petrecerea cu tema „Arabian Nights,” desfășurată în urmă cu 18 ani la școala privată din Vancouver unde era profesor. Școala este una dintre cele mai exclusiviste și mai scumpe din Canada.
Zita Astravas, șefa relațiilor cu media din Partidul Liberal, a confirmat pentru TIME că Trudeau este cel care apare în fotografie. „A fost o fotografie făcută în timp ce preda în Vancouver, la cina anuală a școlii, care avea ca temă costumele din Arabian Nights. El a participat la petrecere cu prieteni și colegi îmbrăcați ca un personaj din Aladin,” a afirmat Astravas.
„Evident că regret că am făcut acel lucru, chiar îmi pare rău că am făcut-o,” a declarat Trudeau miercuri seara. „Îmi asum responsabilitatea pentru decizia mea de a face asta. Ar fi trebuit să știu mai bine.”
Întrebat dacă crede că fotografia este rasistă, Trudeau a spus: „Da, a fost. Nu am considerat-o rasistă la vremea respectivă, dar acum știm mai bine.” Chestionat de reporteri dacă va lua în considerare demisia după apariția imaginilor, Trudeau a spus doar că incidentul „necesită conversații importante.”
„Am muncit toată viața pentru a crea oportunități pentru oameni de a lupta împotriva rasismului, de aceea pot sta aici și să spun că am făcut o greșeală … Ar fi trebuit să știu mai bine atunci, dar nu am știut și îmi pare rău. O să cer canadienilor să mă ierte … Sunt dezamăgit și supărat pe mine,” a afirmat Trudeau. Joi, într-o declarație de presă, Trudeau și-a cerut din nou din nou „scuze profunde” pentru ceea ce el a numit „un comportament innaceptabil” și a vorbit de „mediul privilegiat în care a crescut,” dar a refuzat să își dea demisia.
Pe lângă fotografia din anuarul școlar, Trudeau a dezvăluit reporterilor că a participat la un moment dat la o piesă de teatru în liceu „purtând machiaj,” fără însă să elaboreze. La scurt timp după declarația sa, fotografia respectivă – care îl înfățișează pe actualul lider liberal tânăr, purtând machiaj de culoare închisă și o perucă neagră, în timp ce cantă „Day-O,” un cunoscut cântec folk jamaican, făcut celebru de Harry Belafonte – a fost și ea publicată.
Ulterior, joi dimineața, Global News a difuzat un videoclip care pare să îl arate pe Trudeau având pe față machiaj de culoare întunecată, în timp ce scoate limba la camera, se strâmbă și își ridică mâinile în aer. De asemenea, brațele și picioarele lui Trudeau, care poartă un tricou alb și o pereche de jeanși, sunt acoperite și ele de machiaj de culoare neagră. Un oficial liberal a confirmat că Trudeau este cel care apare în videoclip, dar nu a oferit amănunte.
„Nicio scuză”
Ceea ce inițial se presupunea a fi doar un incident izolat, în care Trudeau apare într-un costum ofensator la o petrecere tematică, arată tot mai mult ca fiind parte a unei atitudini normale și a unor obiceiuri considerate „îngrijorătoare” din partea politicianului liberal.
Analiștii cred că imaginile sunt „rușinoase” pentru premierul canadian, care s-a poziționat, încă înainte de a deveni șeful guvernului de la Ottawa, ca un campion al justiției sociale, incluziunii și diversității. De altfel, atunci când a fost ales premier în urmă cu patru ani, Trudeau a promis că va aduce „o schimbare reală” în politica canadiană.
Situația este cu atât mai delicată cu cât Canada, la fel ca și Statele Unite, are o istorie lungă și dureroasă în care actori albi și-au întunecat fața pentru a înjosi și a dezumaniza persoanele de culoare – o practică popularizată de spectacolele menestrelilor și trubadurilor în secolul al XIX-lea. Înegritul fețelor, un gest care este considerat în acest moment profund rasist, a continuat până în secolul 20 în spectacolele de pe Broadway și în filmele de la Hollywood.
Nu este așadar de mirare că fotografiile, apărute în timp ce Trudeau este în plină campanie de realegere, au stârnit un val de critici vehemente în Canada, unde politicieni, ziariști, membri ai societății civile și canadieni obișnuiți l-au acuzat pe premierul liberal de rasism.
Andrew Scheer, liderul conservatorilor din opoziție, a declarat că imaginea era rasistă în 2001 și este rasistă și acum. „Ceea ce au văzut canadienii în această seară este cineva cu o lipsă totală de judecată și integritate și cineva care nu este potrivit să guverneze această țară,” a spus el.
Liderul Noilor Democrați, Jagmeet Singh, l-a criticat pe premier, afirmând că apelurile sale publice de combatere a discriminării și comportamentul său în privat se bat cap în cap. „Cine este adevăratul domn Trudeau? Este cel din spatele ușilor închise, atunci când camerele de vederi sunt oprite pentru ca nimeni să nu îl vadă?” s-a întrebat Singh. „Este acela adevăratul domn Trudeau? Pentru că, din ce în ce mai mult, se pare că acela este.”
„De fiecare dată când auzim exemple de persoane ce și-au vopist fețele maronii sau negre, acea persoană îi batjocorește pe alții pentru ceea ce ei trăiesc și pentru ce sunt experiențele lor trăite. Este vorba despre fiecare tânăr batjocorit pentru culoarea pielii sale, este vorba de copilul al cărui turban este smuls de pe cap,” a scris Singh online.
De asemenea, Consiliul Național al Musulmanilor canadieni a declarat că gestul lui Trudeau de a purta machiaj de culoare a fost un act „reprobabil” care „readuce din nou în față o istorie a rasismului, a sclaviei și a unei mitologii orientaliste care este inacceptabilă.”
„Deși recunoaștem că oamenii se pot schimba și evolua pe parcursul a două decenii, este esențial ca premierul să își ceară scuze imediat și fără echivoc,” a declarat directorul executive al organizației, Mustafa Farooq.
Chiar și presa canadiană, în general favorabilă liderului liberal, l-a criticat pe Trudeau pentru imaginile rasiste. Fotografiile subminează percepțiile despre „cine este cu adevărat” domnul Trudeau, a afirmat un commentator al postului CBC, în timp ce altul a vorbit despre „ipocrizia îngrozitoare” a liderului liberal, afirmând că, dacă imaginile rasiste ar fi apărut în 2015, el ele ar fi putut reprezenta cântecul de lebădă al politicianului liberal.
Alți analiști au vorbit despre „încrederea distrusă” și „o lovitură teribilă” pentru campania sa electorală, care de-acum va avea dificultăți majore de a explica canadienilor de ce merită să fie reales șef al guvernului de la Ottawa.
O ziaristă de la National Post Națională a afirmat că înregistrarea video arată ipocrizie din partea lui Trudeau. „Nu sunt adepta regulii conform căreia, dacă faci o greșeală, trebuie să dispari. Dar nu așa a acționat Trudeau atunci când a fost vorba de gafele și greșelile celorlalți … El e mereu grăbit să-i judece pe ceilalți, să-i condamne și întotdeauna cu acea sinceritate infatuată.”
„Cea mai mare problemă nu este că domnul Trudeau și-a întunecat pielea pentru un costum,” a scris The Globe and Mail. „Cea mai mare problemă este tăcerea lui.
„Aceste alegeri se referă la cine alegătorii trebuie să aibă încredere pentru a conduce această țară în perioadele dificile. Cum pot avea încredere într-un lider care a comis un act rasist și apoi l-a ținut ascuns, sperând că nimeni nu va afla?”
Scandaluri multiple
Imaginile rasiste ale lui Trudeau au readus în discuție șirul lung de scandaluri în care a fost implicat premierul liberal în timpul mandatului său în fruntea guvernului de la Ottawa.
În urmă cu câteva zile, Trudeau și-a anunțat dorința de a fi reales premier pe fondul acuzațiilor că s-a implicat într-un caz de corupție care a zdruncinat încrederea canadienilor în integritatea sa. Luna trecută, comisarul canadian însărcinat cu respectarea integrității a afirmat într-un raport că premierul Trudeau a încălcat regulile federale privind conflictul de interese în gestionarea unei anchete de corupție.
Documentul susține că șeful guvernului de la Ottawa a încercat „în mod nepotrivit” să influențeze un fost ministru în afacerea SNC-Lavalin, cel mai grav scandal cu care s-a confruntat guvernul liberal de la venirea la putere în 2015.
Trudeau și membri ai cabinetului său au fost acuzați că au făcut presiuni asupra lui Jody Wilson-Raybould, fostul ministru liberal al justiţiei și procuror general al Canadei, pentru a interveni într-o procedură judiciară în care compania SNC-Lavalin, una dintre cele mai mari din lume, este acuzată că ar fi mituit oficiali libieni.
În acest scandal, Trudeau a fost criticat vehement și pentru felul în care a tratat-o pe Wilson-Raybould, una dintre cele mai cunoscute femei din viața politică canadiană. Mulți se întrebă acum dacă declarațiile sale din campania electorală privind lupta pentru emanciparea drepturilor femeilor au fost sau nu reale si dacă feminismul său – care l-a transformat într-unul dintre idolii miscarii progresiste la nivel international – este doar unul de fațadă.
În plus, afacerea SNC-Lavalin a dus la tensionarea relațiilor cu comunitățile indigene din Canada. Wilson-Raybould a fost primul ministru al justiției provenit din rândul comunității indigene, ea fiind lăudată constant pentru eforturile sale în adoptarea unor legi cruciale, precum legalizarea marijuanei la nivel național și legea privind moartea asistată.
Reconcilierea canadienilor cu populațiile autohtone a fost, alături de transparență și egalitatea între femei și bărbați, unul dintre obiectivele cu care liberalii lui Trudeau au câștigat alegerile din 2015.
La momentul respectiv, analiștii canadieni au afirmat că concluziile raportului întocmit de comisarul Mario Dion sunt o lovitură dură pentru imaginea de integritate a premierului de la Ottawa și ar putea avea consecințe electorale negative pentru Trudeau și Partidul Liberal, în perspectiva alegerilor programate pentru luna octombrie a acestui an.
De altfel, un sondaj realizat de Angus Reis Institute în august indica că doar 30% dintre canadieni se declarau mulțumiți de felul în care Trudeau se achită de funcția de premier, în timp ce 60% dintre ei erau împotrivă.
Lasând la o realizarile sale, Trudeau a fost implicat constant în scandaluri care i-au afectat imaginea si credibilitatea. În decembrie 2017, biroul federal al comisarului de etică a constatat că voiajele de lux ale premierului liberal în insula din Bahamas a miliardarului Aga Khan, un apropiat al familiei Trudeau, au încălcat patru reguli privind conflictul de interese.
Trudeau, familia sa și câțiva membri importanți ai Partidului Liberal au mers în vacanță în 2016 pe insula deținută de controversatul miliardar, costul deplasării fiind de cel puțin 250.000 de dolari.
De asemenea, activiștii ecologiști au respins susținerea pe care Trudeau a declarat-o pentru proiectul de extindere a conductei de petrol Trans Mountain și pentru achiziționarea infrastructurii sale de conducte pentru a se asigura că proiectul va continua. De asemenea, Canada nu pare că va reuși să-și îndeplinească obiectivul de reducere până în 2030 a gazelor cu efect de seră conform Acordului de la Paris, cu 30% sub nivelurile din 2005.
Criticii l-au acuzat pe Trudeau că a renunțat și la promisiunea sa privind reforma electorală, stârnind furia unor alegători de stânga, în timp ce, pe plan internațional, tensiunile cu Statele Unite, relața dezastruoasă cu China sau un contract controversat privind exportul de arme în Arabia Saudită au marcat negativ mandatul său de premier.
„Cuvinte frumoase și promisiuni goale, ” a spus Jagmeet Singh despre mandatul lui Trudeau, în timp ce alte voci afirmă că ultimul scandal este un moment critic și are toate șansele să fie cel care va pune capăt viselor de realegere ale celui care, doar în urmă cu patru ani, ajungea la putere ca idol al mișcării progresiste mondiale.
Surse: TIME, BBC, Globe and Mail, National Post, Global News
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii