Munca de acasă transformă afacerile și biroul. Mai este necesar ca echipa să se afle în aceeași țară? Startup-ul israelian cu profesori angajați din toată lumea și compania de software care preferă programatori din România
Unul dintre cele mai interesante efecte ale pandemiei de coronavirus a fost creșterea volumului de muncă la distanță. Cu birouri închise săptămâni și luni la rând, companiile nu au avut de ales, trebuind să treacă la modele de muncă de acasă – și de multe ori au fost plăcut surprinse de rezultate, scrie The Jerusalem Post, citată de Rador.
Dar descentralizarea birourilor aduce o nouă întrebare: mai este necesar ca echipa să se afle în aceeași țară?
„Pot ține doi programatori buni în străinătate, uneori trei, la același cost ca pentru un programator bun în Israel”, a susținut Yariv Binnun, CEO al eTeacher, într-un interviu telefonic.
„Ne externalizăm o mulțime de locuri de muncă și acum, când lucrăm de la distanță pentru orice, înțelegem că locația, pur și simplu, nu mai este la fel de importantă.”
eTeacher, o companie online din Ramat Gan, care predă cursuri online pentru mai mult de 30.000 de elevi pe an, a contractat anul trecut 16 noi angajați în întreaga lume: în Europa, America de Sud și Africa, și are echipe în India și Ucraina. Personalul didactic al companiei include mai mult de 350 de profesori aflați în SUA, Brazilia, la Seoul, în Europa și în alte părți.
„Am constatat că este cel mai bine să menținem o echipă mică la nivel local și să ne extindem în străinătate”, a spus Binnun. „Externalizăm aproape orice – servicii pentru clienți, marketing, resurse umane, cercetare și dezvoltare și multe altele.”
Binnun este unul dintre mai mulți CEO cu care am vorbit, care a spus că angajarea în străinătate oferă o serie de avantaje pentru directori. Costul salariilor este un avantaj, deoarece salariile israeliene sunt mai mari decât cele din multe țări din apropiere. Disponibilitatea de talente este un alt avantaj.
„Israelul este cunoscut drept națiunea start-up-urilor, dar companiile care doresc să angajeze programatori în Israel știu că nu există suficienți programatori de bună calitate în jur”, a declarat Ido Niv, CEO AppNiv, un furnizor de servicii de dezvoltare de software personalizat.
„Sunt disponibili o mulțime de programatori mai puțin talentați, dar piața talentelor de înaltă calitate este foarte limitată.” Binnun a fost de acord. „Talentele pe care le avem în Israel sunt grozave și am mult respect pentru ele, dar este foarte costisitor și există o lipsă de talent care face foarte dificilă angajarea. Aceasta este o mare problemă pentru economia israeliană.”
Odată cu creșterea numărului de start-up-uri israeliene care strâng bani de la investitori în 2021, este din ce în ce mai greu pentru o companie să formeze o echipă de dezvoltare, a remarcat Alexey Chalimov, CEO Eastern Peak, care construiește și administrează echipe de lucru pentru companii.
„De obicei, o companie israeliană are nevoie de aproximativ trei luni pentru a găsi un ocupant pentru o funcție de programare superioară. Putem construi o echipă de 5-10 programatori în Ucraina în aproximativ o lună, la aproximativ jumătate din preț”, a spus el. „Locația nu mai face diferența și, în acest moment, 40-60% dintre companiile israeliene utilizează externalizarea într-un fel.”
Salariile pot fi semnificativ mai mici în țările din apropiere, cu o plajă mai mare de ocupare. Programatorii ucraineni costă aproximativ jumătate din prețul talentelor israeliene comparabile, a spus Chalimov, în timp ce Niv a spus că un programator din România are aproximativ 60% din costul unui israelian. Întărirea șekelului din ultimele luni a făcut salariile și mai ieftine datorită cursurilor valutare internaționale, a adăugat Binnun.
Niv face majoritatea angajărilor companiei sale în România, țară în care călătorește frecvent de mai bine de 10 ani. „Consider că România este piața cea mai apropiată din punct de vedere cultural de Israel și de Europa. Republica Cehă are o cultură similară, dar este mai scumpă decât România”, a spus el.
„Ucraina, Bulgaria și Polonia sunt locuri populare de angajări, iar Ucraina are mai mulți programatori disponibili, dar consider că există o cultură diferită de modul de gândire occidental și este greu să construiești comunicarea cu personalul de acolo”, a apua Niv. Pentru Niv, principala provocare a construirii unei echipe la distanță este stabilirea comunicării și a încrederii adecvate.
„În acest tip de mediu, „abilitățile soft”, cum ar fi buna comunicare, sunt și mai importante. Înainte, acea parte a procesului de cercetare și dezvoltare se făcea pe hol sau lângă aparatul de cafea, în procesul spontan al interacțiunilor la locul de muncă. Acum, totul se face folosind instrumente de productivitate precum Slack și Asana.
„Dacă vrei ca o echipă să fie productivă, ea trebuie să fie întreținută în mod activ și trebuie să ai oameni care sunt dedicați produsului tău și care lucrează bine împreună”, a spus el. „Dar diferitele culturi au abordări diferite ale lucrurilor subtile, cum ar fi transparența, iar acestea trebuie înțelese și gestionate.”
Din aceste motive și din altele, regiunile mai îndepărtate, precum Orientul Îndepărtat, sunt mai puțin atrăgătoare pentru companiile israeliene care doresc să angajeze personal. „Majoritatea israelienilor preferă să rămână la unul sau două fusuri orare, ceea ce este, de asemenea, important pentru colaborare”, a spus Niv. Există dezavantaje ale muncii la distanță, în special pierderea mediului social pe care îl oferă un birou, a menționat Binnun.
„Trebuie să te aștepți la o cifră de afaceri mai mare atunci când alegi angajarea de echipe la distanță”, a spus el. „Dar avantajele compensează pe deplin pierderile.”
Sursa: The Jerusalem Post/ Rador/ Sursa Foto: Pexels.com/ Ilustrație generică
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii